Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
15 iulie 2019
Recomandări
Festivalul RadiRo la final: peste 9000 de spectatori în 8 zile!
(Muzică)
RadiRo – singurul festival din lume dedicat orchestrelor radio – unul dintre cele mai tinere festivaluri de aceasta amploare din Romania, s-a incheiat. Creat in 2012 ca o alternativa in anii in care nu se deruleaza Festivalul International ”George Enescu”, RadiRo este un eveniment produs si organizat o data la doi ani de Radio Romania.

Duminica, 25 noiembrie (19.00), Festivalul International al Orchestrelor Radio – editia a IV-a - s-a incheiat la Sala Radio cu un concert extraordinar sustinut la Bucuresti de RTE National Symphony Orchestra – Irlanda, cu un program integral Ceaikovski (Uvertura operei ”Dama de pica”, Poloneza din opera ”Evgheni Oneghin”, Concertul op. 35 in Re major pentru vioara si orchestra si Simfonia a V-a).

Evenimentul s-a derulat sub bagheta celebrei dirijoare Nathalie Stutzmann (cunoscuta in primul rand ca o voce de opera extrem de valoroasa – contralto), care se afla in stagiunea curenta la pupitrul unora dintre cele mai prestigioase ansambluri din lume ca Philadelphia Orchestra, Rotterdam Philharmonic, Royal Stockholm Philharmonic sau National Symphony Orchestra Washington.

Invitat special al concertului de inchidere RadiRo a fost si violonistul Ray Chen (nascut in Taiwan si crescut in Australia). Ray Chen a cantat la Sala Radio pe o vioara de patrimoniu universal: Stradivarius “Joachim” (1715), detinuta odinioara de virtuozul Joseph Joachim, unul dintre cei mai mari violonisti ai sec. XIX. Ray Chen a intrat in atentia lumii artistice internationale ca laureat al Concursurilor ”Yehudi Menuhin” (2008) si ”Queen Elizabeth” (2009) si concerteaza astazi alaturi de mari orchestre ca London Philharmonic Orchestra, Munich Philharmonic, Filarmonica della Scala, Orchestra Nazionale della Santa Cecilia, Los Angeles Philharmonic.

Deschidere-RadiRo_Orchestra-Nationala-Radio_foto-Luciana-Gingarasu-(1)
Deschidere RadiRo Orchestra Nationala Radio foto Luciana Gingarasu

Cea de-a IV-a editie Festivalului RadiRo (18 - 25 noiembrie 2018)  a insemnat, pe scurt:

-    Peste 9000 de spectatori in 8 zile de festival

-    8 concerte simfonice (Sala Radio) si, in premiera la RadiRo, 4 concerte de jazz (Sala Auditorium - Muzeul National de Arta al Romaniei) - 12 concerte transmise live de Radio Romania, inregistrate si difuzate ulterior de Televiziunea Romana si difuzate ulterior, de asemenea, de radiodifuziuni membre ale Uniunii Europene de Radio.

- 3 mari orchestre europene prezente in premiera la Sala Radio: BBC Philharmonic Orchestra (Marea Britanie), Orchestra Radiodifuziunii Elvetiei Italiene (Orchestra della Svizzera italiana) si Orchestra Simfonica a Radioteleviziunii Irlandeze (RTÉ National Symphony Orchestra).

- Cea mai veche orchestra radio europeana - Orchestra Simfonica a Radiodifuziunii MDR din Leipzig (Germania) a revenit in Romania cu 2 concerte extraordinare, sub bagheta lui Robert Trevino, unul dintre cei mai apreciati tineri dirijori americani ai momentului.

- Orchestra Nationala Radio, ansamblul ce aniverseaza in acest an 90 de ani de la infiintare a prezentat concertul inaugural al festivalului (18 noiembrie), sub bagheta dirijorului francez Jean-Claude Casadesus si un al doilea eveniment in data de 21 noiembrie, de aceasta data la pupitru fiind alt maestru francez al baghetei: Frédéric Chaslin.

- 4 mari muzicieni aplaudati in cele mai importante sali de concerte ale lumii au sosit la Bucuresti impreuna cu instrumentele lor de patrimoniu universal – 3 viori Stradivarius si violoncelul de colectie Giovanni Battista Rogeri (1671).

- Sectiunea de jazz a adus-o la Bucuresti pe Aura Urziceanu (revenita in Romania dupa o lunga absenta) si 3 formatii de jazz europene - Danish Radio Big Band (Danemarca), nominalizata in cadrul Grammy Awards, Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra (Croatia), una dintre cele mai vechi orchestre big band din lume si Big Band-ul Radio Romania, recent aplaudat la Cerbul de Aur 2018.

RadiRo_Aura Urziceanu si Big Band Radio_foto Alexandru Dolea (3)
RadiRo Aura Urziceanu si Big Band Radio foto Alexandru Dolea

Toate concertele festivalului au fost transmise live de Radio Romania, inregistrate si difuzate ulterior de Televiziunea Romana si difuzate, de asemenea, de radiodifuziuni membre ale Uniunii Europene de Radio.
Pentru alte informatii legate de  RadiRo 2018 va rugam sa consultati site-ul www.radirofestival.ro

Producator: Radio Romania
Coproducator: Guvernul Romaniei, prin Ministerul Culturii si Identitatii Nationale
Coproducator artistic : TVR, TVR 3
Organizator: Artexim
Parteneri: Primaria Capitalei prin ARCUB si MNAR (Muzeul National de Arta al Romaniei)
Transportator oficial: Dacia

Cu sprijinul: British Council, Instituto Cervantes, Institut Francais, Goethe Institut, Librariile Humanitas, Floraria IRIS, Aqua Carpatica

Deschidere-RadiRo_Orchestra-Nationala-Radio_foto-Luciana-Gingarasu-(6)
Deschidere RadiRo Orchestra Nationala Radio foto Luciana Gingarasu

foto-detaliu-Orchestra_credit-Luciana-Gingarasu
foto detaliu Orchestra credit Luciana Gingarasu

RadiRo-JAZZ_Croatian-Radiotelevision-Jazz-Orchestra_foto-Luciana-Gingarasu-(1)
RadiRo JAZZ Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra foto Luciana Gingarasu

RadiRo-JAZZ_Croatian-Radiotelevision-Jazz-Orchestra_foto-Luciana-Gingarasu-(2)
RadiRo JAZZ Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra foto Luciana Gingarasu
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate