Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 decembrie 2024
Recomandări
Peste 1.000 de coruri create în rețeaua națională Cantus Mundi și peste 100 de participanți la prima ediție a Forumului Cantus Mundi București
(Muzică)
Pe 15 noiembrie a avut loc prima editie a Forumului Cantus Mundi Bucuresti cu tema „Promovarea si integrarea miscarii corale in scoala romaneasca.”, organizat la Hotel Sheraton Bucuresti, la care au participat peste 100 de specialisti in educatie.
Evenimentul pilot a fost gandit sub forma unei platforme de comunicare structurata in 6 sesiuni complexe si interactive, in cadrul carora reprezentantii institutiilor de invatamant - directori, profesori, invatatori, educatori -, specialisti din industria creativa, artisti, lideri ai miscarii corale, precum si un numar insemnat de oficiali - senatori, deputati si reprezentanti ai administratiei publice si rectori ai unor importante institutii de cultura au dezbatut viitorul educatiei muzicale si al miscarii corale din Romania. Evenimentul a coincis cu atingerea numarului 1000 in reteaua de coruri Cantus Mundi, ceea ce demonstreaza amploarea acestui proiect national de integrare sociala prin muzica.

 „Este o certitudine: miscare corala din Romania are nevoie de aceasta dezbatere. Prin aceasta initiativa reusim sa ridicam toate problemele cu care se confrunta cei care se ocupa de coruri in Romania. Mai important este ca autoritatile publice, de la legislativ -  parlamentari, senatori, deputati – si la executiv -  secretari de stat din ministere -  au luat contact cu problemele pe care le au acesti formatori de copii, acesti formatori de cetateni. Forumul Cantus Mundi Bucuresti va ridica aceste probleme la nivel de agenda publica si va face ca ceea ce inseamna cantatul in cor, integrarea sociala prin muzica sa devina  un subiect pe agenda publica a fiecarei comunitati, un subiect care trebuie rezolvat prin implicare si prin activitate muzicala.”
a declarat Emil Pantelimon, Manager al Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constatin”.

Peste 100 de persoane au participat la Forumul Cantus Mundi Bucuresti si au intrat in dialog deschis in cadrul sesiunilor care au atins mai multe arii de interes, de la beneficiile implicarii copiilor si tinerilor in cantul coral si caile prin care poate fi comunicata si dinamizata activitatea corala in scoala sau despre modurile de dezvoltare si extindere a repertoriului pentu copii, precum si pentru cresterea interesului pentru cantul coral in industria creativa. Specialisti si formatori cu experienta in ateliere educativ - culturale dedicate copiilor si tinerilor au abordat modele inovative de invatare prin joc si au prezentat metode de explorare si dezvoltare a creativitatii tinerilor prin muzica si dezvoltare personala.

15.11_2

„Este foarte important ca profesorul sa inteleaga ca noutatea, joaca si energia buna atrag. Sper ca toti adultii care lucreaza cu copiii sa fie inspirati prin muzica si jocuri muzicale sa ofere aceste lucruri copiilor si tinerilor. Deoarece altfel copiii nu vor fi dispusi si deschisi sa invete sau sa se indrepte catre orizonturi noi. Dar atunci cand toti suntem dornici sa ne bucuram de energia creatoare, atunci se intampla niste minunatii. Cred ca Forumul Cantus Mundi Bucuresti a fost o intalnire extrem de benefica pentru toti cei implicati si rezultatele nu vor intarzia sa apara.”
a spus Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constatin” si Director Artistic al Programului National Cantus Mundi.

Dezbaterea dedicata politicilor publice in educatia muzicala a facilitat trasarea unor concluzii concrete despre integrarea si dinamizarea activitatii corale in scoli, cum ar fi suplimentarea orelor de educatie muzicala pentru ciclul primar, nevoia de cursuri acreditate de dirijat coral si educatie muzicala pentru cadrele didactice, introducerea activitatii corale in programa scolara si restructurarea orelor de muzica intr-o forma mult mai accesibila, precum si realizarea unor campanii publice de constientizare in mediul scolar si de promovare a dimensiunii formatoare a muzicii corale.

„Programul National Cantus Mundi se afla in locul de intilnire intre visurile mele si ingrijorarile mele cu privire la societatea in care traim. Nu doar ca va aflati in acel loc, sunteti una dintre solutii. Cred ca sarcina noastra este sa facem din muzica si un limbaj social, sa facem punti intre clasele sociale. Sunt cu tot sufletul alaturi de aceasta miscare si pana la urma muzica trebuie sa ajunga in scoli. Ceea ce faceti dumneavoastra este o munca de echipa care trebuie aplaudata la orice nivel.”
a declarat  Gabriela Cretu, Senator, Presedinta a Comisiei pentru Afaceri Europene si membra a Comisiei de Cultura si Mass Media, Senatul Romaniei.

15.11_3

Forumul Cantus Mundi Bucuresti a inclus prezentari si propuneri din partea urmatorilor panelisti: Gabriela Cretu – Senator, Presedinta a Comisiei pentru Afaceri Europene si membra a Comisiei de Cultura si Mass Media, Senatul Romaniei, Ion Hadarca - Senator, membru al Comisiei invatamant, stiinta, tineret si sport si al Comisiei  pentru comunitatile de romani din afara tarii, Senatul Romaniei, Liliana Sbirnea – Senator, membra a Comisiei de Cultura si Mass Media si a Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii, Senatul Romaniei, Cristina Iurisniti - Deputat, Presedinta Comisiei pentru egalitate de sanse, membra a Comisiei de invatamant si membra in Delegatia parlamentara a Francofoniei, Camera Deputatilor, Madalin Voicu - Secretar de Stat, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Diana Mos - profesor universitar doctor, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Gianina Corondan - prezentatoare, Vistiana Long - psihoterapeuta, Valentina Sandu Dediu – profesor universitar, muzicolog si pianist, Rector al Colegiului Noua Europa, Grigore Cudalbu - compozitor, Conf. univ. dr. la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Irina Sarbu -  cantautoare, Sandra Ecobescu - Presedinta Fundatiei Calea Victoriei, Virgil Popescu - compozitor si profesor, Emil Pantelimon - Manager al Corului National de Camera „Madrigal-Marin Constantin”, Anna Ungureanu - Dirijor principal al Corul National de Camera „Madrigal-Marin Constantin” si Director Artistic al Programului National Cantus Mundi, Voicu Popescu - muzician, dirijor, artist liric si regizor muzical, Leila Popovici – Director al Programului National Cantus Mundi, Zoli Toth – artist si formator Cantus Mundi, Ana Maria Rusu - formator Cantus Mundi si Andreea Soare - Coordonator balet la Opera Comica  pentru Copii.

Evenimentul a fost moderat de Marius Constantinescu – jurnalist si Oana Dragulinescu - muzicolog, Coordonator Departament Comunicare,  Corul National de Camera „Madrigal-Marin Constantin si Alexandra Bogdan - Coordonator Programe si Proiecte Corul National de Camera „Madrigal-Marin Constantin”.

Prima editie a Forumului Cantus Mundi Bucuresti, organizata de Programul National Cantus Mundi a fost sustinuta de Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educationale si Culturale si Ministerul Culturii si Identitatii Nationale. Evenimentul s-a desfasurat in parteneriat cu Selgros.

Programul National Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare sociala prin muzica din Romania, initiat de reputatul dirijor Ion Marin si derulat cu sprijinul membrilor Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”.
Dupa 7 ani de activitate, Programul a adunat sub umbrela sa peste 1.000 de coruri. Peste 30.000 de copii, alaturi de dirijorii lor, participa la promovarea cantului coral pe intreg cuprinsul tarii, depasind barierele legate de etnie, conditie sociala si capacitati fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atat de necesare pentru revitalizarea societatii noastre.

„Limbajul muzical este cea mai nobila forma de eliminare a diferentelor sociale, etnice, religioase si rasiale.”

Ion Marin, dirijorul de talie internationala si Presedintele fondator al Programului National Cantus Mundi.

Cantus Mundi Bucuresti se desfasoara in cadrul Programului National Cantus Mundi, cu sprijinul Primariei Generala a Municipiului Bucuresti, prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educationale si Culturale. 

15.11_4

15.11_6

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate