Festivalul Internațional George Enescu, ediția 2019. Mâine se pun în vânzare biletele individuale | |
(Muzică) |
Maine, 6 martie, la ora 12.00 (pranz), vor fi puse in vanzare biletele individuale pentru concertele din cadrul Festivalului International George Enescu, editia 2019. |
In total, 84 de concerte, in patru sali, 2.500 de artisti internationali, peste 50 de solisti de mare calibru, artisti lirici, violonisti, pianisti, peste 170 de ore de muzica de cea mai inalta calitate, repertoriu divers care acopera de la lucrari monumentale, compozitii de mare popularitate, pana la recitaluri restranse, muzica actuala si chiar prime auditii.
Orientarea artistica a Festivalului se pastreaza: experiente diverse intr-un amestec bine dozat, astfel incat fiecare iubitor de muzica poate gasi ceva care sa raspunda pasiunilor si intereselor personale.
Editia 2019 a Festivalului International George Enescu vine cumulte noutati, peste 40 de mari artisti, orchestre in premiera in Romania si abordari noi, pe de-o parte si continua linia marilor spectacole si prezente scenice, pe de alta.
Vanzarea biletelor se va face online, prin intermediul www.eventim.ro, dar si in reteaua de magazine Eventim (Telekom, Orange, Vodafone, Diverta, Librariile Humanitas si Carturesti, Carrefour si statiile OMV) si la punctele de lucru Eventim din Bucuresti (Bdul I. C. Bratianu, Nr.6 din Cinema PRO) si Cluj-Napoca (Str. Alexandru Vaida-Voevod, Nr.53 B din Iulius Mall), casieriile UPC din Bucuresti si Cluj-Napoca.
Seria Mari Orchestre
Include prezenta unor orchestre de calibru international, mari ca renume si mari din perspectiva numarului de muzicieni, sub bagheta unor dirijori cunoscuti si apreciati. in multe dintre concerte se alatura solisti si interpreti de aceeasi extraordinara deschidere. Pentru cei care se incumeta la topuri in acest domeniu (atat de nesupus topurilor, de fapt), veti regasi orchestre celebre cotate de diferite publicatii specializate in top 10 mondial. Berliner Philharmonic, Concergebouw, London Symphony, Statskapeele Dreseden, St. Petersburg Orchestra care se alatura extraordinarelor Berlin Radiofunk, Orchestra Nationala a Frantei, Maggiore Fiorentino, Orchestra Filarmonicii din Oslo, Orchestra de Stat a Rusiei si desigur, Orchestra Filarmonicii “George Enescu”.
Fiecare dintre acestea va colabora in spectacol cu solisti, in cazul concertelor de pian, de vioara si respectiv opera in concert. Pianistii Yuja Wang, Denis Matsuev, Evgheny Kissin, Alexandra Dariescu, violonistii Patricia Kopacinskaia, Ray Chen, Serghei Krylov sunt cativa dintre solistii de reputatie mondiala care vor concerta la Sala Palatului.
Pentru cei care cauta sa se imerseze in forta unor interpretari, apreciaza intensitatea orchestrelor mari, cauta un repertoriu cunoscut, cu popularitate, concertele de la Sala Palatului pot fi o prima optiune. Repertoriul acopera, cu preponderenta, zona clasica si contemporana, contine si lucrari in prima auditie in Romania si cateva opere in concert.
Seria Recitaluri si Orchestre Camerale
Include mari artisti si orchestre consacrate international care propun, insa, formule descena de dimensiuni mai mici. in aceasta serie se vor regasi recitaluri ale unor solisti care vor concerta cu ansambluri de camera sau individual. Cameristi della Scala, Filarmonica Regala din Liege, Camerata Salzburg, Orchestra de camera Mahler, Camerata Baltica, Orchestra Nationala din Lille sunt cateva dintre orchestrele care vor fi prezente in aceasta serie. Elisabeth Leonskaja, Mitsuko Uchida, Charles Richard Hamelin, Julia Fischer, David Grimal, artistii lirici Rolando Villazon, Sir Bryn Terfel, Joyce DiDonato, Diana Damrau sunt cativa dintre artistii de talie mondiala care pot fi urmariti in aceasta serie. Ca mentiune exceptionala, actrita Marion Cotillard va fi prezenta in concert, alaturi de Orchestra Nationala din Lille, in rolul Jeanne d’Arc.
Experienta ascultatorului este la fel de coplesitoare ca in oricare dintre celelalte serii, formula de scena este mai restransa, repertoriul trece dincolo de piesele foarte populare, desi include si multe astfel de lucrari. sansele de a gasi aici opere mai putin cunoscute, pornind din perioada pre-clasica, uneori din segmentul numit muzica veche, pana in perioada contemporana sunt mai mari. De asemenea, experienta de recital este mai intima si mai concentrata pe arta interpretarii si pe personalitatea solistilor.
Seria Concertelor de la Miezul Noptii
In acest grup de concerte se pot asculta orchestre de camera, cu abordari speciale, fie prin pozitionarea repertoriului, fie prin formula de concert. La Cetra D’Orfeo, Europa Galante, cei 12 violoncelisti ai Berliner Philharmonic, Orchestra of The Age of Enlightment, Corul si orchestra baroca din Freiburg sunt doar cateva dintre numele pe care le veti putea asculta in seria nocturnelor de la Ateneu. Muzica de secol XII, lucrari pre-clasice,blues si rumba filarmonica, opera de secol XVIII, compusa de Haendel, alaturi de Leonora si Misa Solemnis, compozitii ale lui Ludwig van Beethoven,t6alaturari suprinzatoare, bijuterii muzicale, abordari interesante.
Experienta ascultatorilor in seria Concertelor de la Miezul Noptii are un accent in plus, de mic mister petrecut in ceas de noapte. Repertoriul este si el concentrat pe piese mai rar cantate, formulele scenice includ posibilitatea unor experimente, unor accente noi in interpretare.
Seria Muzica secolului XXI
Concerte care includ compozitii ale unor autori contemporani, lucrari consacrate si prime auditii. Orchestre rafinate, cum sunt Ensemble Linea, Britten Sinfonia, New European Ensable alaturi de experimentataOrchestra Filarmonica “George Enescu”, de Camerata Regala sau orchestrele Filarmonicilor din Sibiu, Bacau, Targu Mures abordeaza piese cu sonoritati actuale in interpretari valoroase, pline de maturitate. In aceasta serie sunt cuprinsi si solisti tineri exceptionali, cum sunt castigatorul sectiunii de vioara a Concursului International “George Enescu”, editia 2018, Vikram Sedona, Ybai Chen, laureat al sectiunii violoncel al Concursului Enescu, din acelasi an, ZIYU HE castigator al sectiunii vioara a Concursului International „Menuhin” in 2017.
Experienta oferita de aceasta sectiune este una de “instantaneu” in actualitate. Ofera un contact direct cu piese celebre ale unor compozitori contemporani, contactul si dialogul in timp real cu acestia si o conexiune speciala cu orchestra si artistii. Pentru melomani, la Sala Radio se scrie viitorul.
Festivalul in tara
Editia 2019 a Festivalului International George Enescu se va derula in mai multe orase din tara.Sibiu, Cluj, Timisoara, Iasi, Bacau, Targu Mures, Targoviste sunt orasele in care publicul va avea ocazia sa intalneasca, sub egida festivalului artisti internationali concertand impreuna cu ansambluri si orchestre locale. Achizitionarea biletelor pentru aceste spectacole se va face local sau, asa cum este cazul evenimentelor din Cluj si Sibiu, prin intermediul www.eventim.ro si a altor parteneri. Anunturile de punere in vanzare se vor face in perioada urmatoare.
Evenimente speciale si programe asociate
In Festival vor avea loc evenimente speciale, cum este MozartWeek in Residence, un o serie de spectacole, adusa de la Salzburg, care propune o incursiune inedita in opera lui Mozart, o exceptionala combinatie de mijloace artistice, care mentine contemporana opera marelui compozitor. Biletele pentru aceasta serie de spectacole vor putea fi achizitionate individual, prin Eventim.
Pentru pregatirea detaliilor de achizitionare online a biletelor, un ghid util se afla la: https://service.eventim.ro/festivalul-george-enescu-2019/
Pentru analizarea programului: www.festivalenescu.ro
.
| |
|
|