Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
14 octombrie 2019
Recomandări
Viitorul Memoriei. Înțelegând trecutul pentru un viitor mai bun
(Istorie)
Viitorul Memoriei. Intelegand trecutul pentru un viitor mai bun - proiectul interdisciplinar, transnational si „multi-oras” care propune reactivarea memoriei Holocaustului in Romania, Cehia si Slovacia prin arta si media, anunta lansarea unei serii de evenimente organizate la Bucuresti, Sighetu Marmatiei, Medias, Bratislava, Praga si Brno.
In 2018 s-au implinit 100 de ani de la sfarsitul Primului Razboi Mondial, ce a avut ca urmare desavarsirea procesului de formare a statelor nationale. Pentru a celebra primul veac de Europa moderna, Uniunea Europeana a sprijinit, prin programul ”Europa pentru cetateni” - Componenta 1 Memorie istorica europeana - 2018, o serie de proiecte despre rezistenta impotriva regimurilor totalitare. Aceste proiecte incurajeaza toleranta, intelegerea reciproca, dialogul intercultural si reconcilierea, cu scopul de a cunoaste trecutul si de a construi viitorul, in special in vederea sensibilizarii generatiei mai tinere.

Singurul proiect romanesc selectat a fost depus de Asociatia UMA ED ROMANIA din Bucuresti si este intitulat "The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow”. Conceput si curatoriat de Olga Stefan, proiectul se concentreaza pe inregistrarea marturiilor pe tema rezistentei antifasciste a ultimilor supravietuitori ai Holocaustului din cele trei tari sus-mentionate, ca surse primare pentru productia filmului documentar ”Gestures of Resistance” si pentru organizarea unor ateliere de arta cu liceeni din Medias si Sighetu Marmatiei. O arhiva cuprinzatoare a cercetarilor si produselor noastre culturale va putea fi accesata pe un website special creat. Ea va functiona ca un depozit de informatii pentru a ajunge la un public global, in asa fel incat sa putem educa un numar mai mare de oameni, decat cel pe care putem sa-l atingem prin evenimente live.

In documentarul ”Gestures of Resisitance” vor fi prezentate in premiera mondiala jurnale, desene si schite realizate in perioada premergatoare si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Acest film documentar va avea premiera oficiala la Bratislava, in cadrul Freedom Festival, si va fi proiectat intr-o serie de evenimente in Romania, Cehia, Slovacia si difuzat la televiziune.
Formele de rezistenta prezentate in ”Gestures of Resisitance” variaza de la simpla supravietuire (rezistenta la moarte), forme individuale de solidaritate cu ceilaltii, rezistenta culturala si artistica, pana la forme colective cum ar fi protestul civic, actiuni interzise prin lege si chiar rezistenta armata. Acest citat, care apare in documentar, prezinta abordarea politica, tematica si conceptuala a Olgai Stefan:
 
„Obligatia de a te angaja in rezistenta incepe atunci cand oamenii sunt vatamati prin incalcarea drepturilor lor. Daca rezistenta se produce inca de la bun inceput, atunci se evita o lupta eroica mai tarziu, pentru ca aceia care incalca drepturile omului sunt intotdeauna in minoritate si trebuie sa li se arate limitele puterii lor in timp util, inainte de a fi prea tarziu (...). Rezistenta armata este o ultima solutie (...).  Rezistenta poate lua forma disocierii, respingerii si protestului”
(citat din 1978,  Simon Wiesenthal)

Atelierele educationale prin arta se adreseaza elevilor de liceu din Medias si Sighetu Marmatiei, doua orase multietnice, cu un trecut impletit cu cel al populatiei evreiesti. Scopul atelierelor este de a reactiva memoria locurilor si povestile uitate ale comunitatilor cercetate, dar si de a le integra in naratiunea oficiala si europeana.
In luna aprilie, prin intermediul Atelierului de Benzi Desenate, sustinut de Andreea Chirica, si al Atelierul de Instalatie Performativa, sustinut de Lala Misosniky si Alina Usurelu, elevii de liceu din Sighetu Marmatiei vor crea lucrari artistice cu referire la concepte ca libertate sau combaterea discursului urii, prin desen, video si performance. in luna mai, Atelierul de Fotografie Solara, sustinut de Razvan Anton, si Atelierul Video, sustinut de Lala Misosniky si Ana – Maria Irimia, propun elevilor de liceu diverse practici vizuale in jurul memoriei locale, pentru descoperirea si intelegerea trecutului comunitatilor din care fac parte.

Initiator si curator: Olga Stefan
Organizator: Asociatia UMA ED ROMANIA/ www.umaed.ro
Parteneri internationali: POST BELLUM OPS (Cehia)/ www.postbellum.cz si Bratislava Policy Institute (Slovacia)/  www.bpi.sk

Parteneri nationali: Fundatia Tarbut Sighet (FTS) - Cultura si Educatie Iudaica si Asociatia Hosman Durabil – Sinagoga din Medias
Cofinatator: Uniunea Europeana in cadrul programului ”Europa pentru cetateni”. Acest proiect reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.

Foto Miriam Wax ?i Olga ?tefan, Dec 2018 Interviu Israel pentru filmul „Gestures of Resistance”
Foto Miriam Wax si Olga Stefan, Dec 2018 Interviu Israel pentru filmul „Gestures of Resistance”

Olga Stefan este curator,  scriitoare freelance, cercetatoare si lector, nascuta la Bucuresti, emigrata la Chicago, care acum locuieste la Zurich. Incepand cu 2016 a initiat si dezvoltat anual platforma Viitorul Memoriei/ The Future of Memory dedicata memoriei Holocaustului, care pana acum a avut mai multe itinerari in forma de expozitii, ateliere educationale, editare de carte, productii de film, proiectii de filme cu dezbateri publice. Pentru detalii despre evenimentele anterioare organizate in cadrul platformei va rugam sa consultati arhiva platformei: www.thefutureofmemory.ro

UMA ED Romania este o asociatie de educatie culturala prin mijloace audiovizuale si comunicare prin arta, apolitica, care promoveaza cultura activa prin proiectele pe care le propune la nivel national si international. Provocarea permanenta a asociatiei este diversificarea temelor si largirea activitatilor, de la an la an, pentru noi grupuri tinta de beneficiari. Principalele obiective sunt realizarea de workshop-uri educationale prin diverse arte, rezidente artistice, productii de film, sustinerea artei contemporane prin productia de obiect de arta, organizarea de expozitii, productii de spectacole de teatru pe teme sociale, proiecte pe tema biodiversitatii.  www.umaed.ro

POST BELLUM OPS este una dintre principalele ONG-uri de la nivel european care se ocupa de conservarea memoriei natiunilor din Europa centrala si de est, in special istoria represiva a secolului XX. Organizatia colecteaza peste 3500 de marturii ale soldatilor/veteranilor de razboi, prizonierilor politici, supravietuitorilor Holocaustului, persoanelor implicate in miscari de rezistenta locale, dizidenti sau reprezentanti actuali ai unor autoritati represive din trecut. Pe baza marturiilor POST BELLUM creaza workshop-uri educationale pentru tineri si adulti, unde acestia pot „sa se puna in pantofii” martorilor trecutului nostru. www.postbellum.cz

Bratislava Policy Institute are o indelunga experienta cu subiecte ca antisemitism, intoleranta, hatred, etnicitate, combaterea extremismului, radicalism si diferite tipuri de ura. Dr. Vašecka (director executiv) a publicat numeroase articole asupra fenomenului antifacismului si este reprezentantul Republicii Slovace la Comisia Europeana impotriva Rasismului si Intolerantei (ECRI). Dr. Vašecka este membru al VRAX - unitate speciala de stat care lupta impotriva antisemitismului, a rasismului si a xenofobiei. A fost recent implicata in proiectul educational al CENAA (Centre for European and North Atlantic Affairs) care este centrat pe constientizarea publica a consumului de stiri false si cresterea extremismului in scoala gimnaziala. http://www.bpi.sk/

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate