Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
14 octombrie 2019
Recomandări
Crescuţi pentru a fi liberi. Poveşti din Centrul şi Estul Europei
(Istorie)
Mai multe radiouri nationale din Europa Centrala si de Est s-au alaturat initiativei Radio Romania Cultural de a celebra si a cerceta deopotriva cei 30 de ani trecuti de la caderea regimurilor comuniste, prin realizarea unei serii de documentare radio originale reunite sub titlul: ”Crescuti pentru a fi liberi. Povesti din Centrul si Estul Europei’’.

Prin intermediul povestilor personale, menite sa evidentieze puncte comune din istoria recenta a Estului Europei, incepe o cercetare amanuntita asupra imaginarului colectiv specific acestei zone geo-politice. Deopotriva, povestile vor reflecta modificarile aparute in paradigma individuala: Ce inseamna libertatea pentru generatia tinerilor care au crescut in acesti 30 de ani?

Documentarele vor fi transmise concomitent, de fiecare participant in parte, pe data de 9 noiembrie, ziua in care se celebreaza oficial caderea Zidului Berlinului.

La inceputul anilor `90 ne hraneam cu gandul acesta, ca suntem liberi, ca am devenit liberi. Ulterior, devenita moneda de schimb – munca pentru bani, bani pe servicii si produse care sa ne reprezinte identitatea, identitatea pe relatii sociale care sa ne asigure supravietuirea financiara si emotionala - libertatea si-a schimbat registrul intersectarii cu vietile noastre. Ce mai inseamna sa fii liber? Pentru ce s-a luptat si s-a murit acum 30 de ani, dincolo de scenarii politice si conspirative, dincolo de marea istorie? in istoria personala, a fiecaruia dintre noi – ce s-a modificat constitutiv in existenta noastra, a celor care am supravietuit sau am crescut cu gandul ca „am trecut printr-o revolutie”?

Ne propunem sa interogam influenta mosternirii comuniste in devenirea personla a tinerilor crescuti in perioada de tranzitie. in ce masura caracteristicile regimului totalitar s-au proiectat in formarea socio-culturala a tanarului est-european? in ce masura aspiratiile tinerilor din diferitele tari din fostul bloc comunist au fost comune? Putem vorbi despre o generatie a Europei de Est care a impartasit aceleasi valori si idealuri? Cum poate fi definita aceasta generatie astazi?

Ideea ii apartine Mariei Balabas, realizatoarea emisiunii Dimineata Crossover si este dezvoltata impreuna cu George Gilea, realizatorul matinalului Espresso, cu sprijinul Departamentului Relatii Internationale.

macheta RRC.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate