Peste 10.000 de spectatori la Evenimentul de Paște al Corului Madrigal | |
(Muzică) |
28 de ore de evenimente, peste 10.000 de spectatori si un maslin de peste 700 de ani au punctat in weekend-ul Floriilor pregatirile pentru Sarbatorile Pascale in Bucuresti. |
Experienta artistica oferita de Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” si Programul National Cantus Mundi se afla la cea de-a 56-a editie si a avut ca punct central Concertul extraordinar de Paste al Corului Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu.
Bucurestenii s-au putut bucura in Parcul Ateneului de expozitia de fotografie „Via Dolorosa”, recrearea Gradinii Ghetsimani, recitalurile Cantus Mundi si de prezenta Corului Madrigal pe scena Salii Mari a Ateneului Roman.
„Marile comunitati gasesc sa se reuneasca in preajma celor mai importante sarbatori. Corul Madrigal si Programul National Cantus Mundi au reusit in acest weekend sa-i adune pe bucuresteni in jurul Praznicului invierii Mantuitorului Iisus Hristos. Este foarte important sa intelegem ca impreuna putem sa depasim foarte multe bariere, iar exemplul Ierusalimului din expozitia „Via Dolorosa”, pe care am prezentat-o in Parcul din fata Ateneului Roman, este mai mult decat graitor. Puntea de comunicare dintre copii si adulti, dintre generatiile de coristi din Romania, dar si dintre publicul care ne iubeste, madrigalistii si copiii din Cantus Mundi, care s-a creat la Ateneul Roman, a adus spiritul Sarbatorilor Pascale la el acasa. De Florii ne gandim impreuna si meditam la ceea ce s-a intamplat cu aproape 2.000 de ani in urma la Ierusalim si suntem impreuna pentru a primi invierea Mantuitorului asa cum se cuvine.”
a declarat Emil Pantelimon, Manager Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”.
foto expozitie
11 maslini seculari au calatorit peste 1.600 de km pana in inima Bucurestiului pentru crearea unei replici a Gradinii Ghetsimani - cel mai iubit loc de rugaciune al lui Iisus – in Parcul Ateneului Roman. Unul dintre cei 11 arbori ce au compus tainica gradina este martorul unei istorii de peste 700 de ani, preluand temporar rolul celui mai batran arbore din Bucuresti. 21 de fotografii au fost expuse in cadrul proiectului „Via Dolorosa”, realizat de artistul fotograf Gabriel Crisan, infatisand o viziune documentara si actuala a „Drumului Crucii”, de la pretoriu pana la Golgota, de la Zidul Plangerii la Biserica Sfantului Mormant. Peste 400 de copii si tineri din Programul National Cantus Mundi au sustinut concerte in aer liber. Cele doua memorabile concerte ale Corului Madrigal au fost transmise live pe ecranul din Parcul Ateneului Roman. Si nu in ultimul rand, a avut loc premiera unei productii video care a fost difuzata de peste 40 de canale media si a facut inconjurul Romaniei, cu peste 300.000 de vizualizari. Accesul la evenimentele din Parcul Ateneului Roman a fost gratuit.
Madrigal
Acest amplu spatiu expozitional si artistic, creat in Parcul Ateneului Roman, s-a prelungit in interiorul emblematicei cladiri, printr-o constructie scenografica reprezentand catapeteasma Bisericii Sfantului Mormant. Chiar si imaginea emblematica a fisurii create in anul 33 i.Hr., cand lacasul a fost afectat de un puternic cutremur, a fost replicata in interiorul cupolei Ateneului printr-un graphic floor. Toate aceste elemente creative au fost preambul pentru punctul central al proiectului – Concertul extraordinar de Paste al Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”.
Maslin
Ca in fiecare an, evenimentul a fost sold-out in doar cateva zile de la lansarea biletelor, organizatorii dubland concertul programat. Ulterior s-a luat decizia transmisiei live a acestuia pe ecranul instalat in fata Ateneului Roman, pentru ca un numar cat mai mare de iubitori ai celebrului Cor sa se poata bucura de repertoriul selectat de Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Madrigal.
Recital Cantus Mundi
Pe 20 aprilie, de la ora 20.00, pe acelasi ecran s-a proiectat si premiera video a „Florilegiului bizantin”, in interpretarea magistrala a Corului Madrigal si a 100 de copii din Programul National Cantus Mundi, dirijati de Anna Ungureanu. Videoclipul a fost inregistrat la Manastirea Chiajna, una dintre cele mai spectuloase ruine ale Bucurestiului. „Florilegiu bizantin”, fragment din impresionanta colectie de muzica pascala structurata de Marin Constantin – fondatorul Corului Madrigal, a fost preluat de 19 posturi de televiziuni nationale si regionale, 19 televiziuni locale si 15 posturi de radio din Romania. Productia artistica a fost intampinata de public cu mare entuziasm, fiind vizualizata de peste 300.000 de romani.
Recital Cantus Mundi
Concertul de Paste va fi difuzat integral in Noaptea de inviere si, in reluare, in Prima zi de Paste pe postul de televiziune Digi 24.
Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” este o emblema a vietii muzicale romanesti si universale. Din momentul infiintarii sale, in 1963, de catre dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a sustinut peste 4.500 de concerte aplaudate de melomani de pe intreg mapamondul, impunandu-se astfel ca un adevarat „brand de tara”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu indreptat catre Renasterea europeana, muzica bizantina si creatia contemporana romaneasca si universala. In noiembrie 2016, Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertatii, Sperantei si Pacii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Natiunilor Unite din Geneva, in cadrul Summitului Global de Religie, Pace si Securitate. In 2019, Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” a implinit 56 de ani de activitate neintrerupta, devenind astfel unul dintre cele mai longevive ansambluri corale. Programul National Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare sociala prin muzica din Romania, initiat de reputatul dirijor Ion Marin si derulat prin activitatea membrilor Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”. Dupa 8 ani de activitate, Programul National Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 1.200 de coruri. 43.000 de copii, alaturi de dirijorii lor, participa la promovarea cantului coral pe intreg cuprinsul tarii, depasind barierele legate de etnie, conditie sociala si capacitati fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atat de necesare pentru revitalizarea societatii noastre.
Madrigal
Parteneri media principali: Digi24, Europa FM
Eveniment sustinut de Primaria Municipiului Bucuresti si PROEDUS – Centrul de Proiecte Educationale si Sportive.
.
| |
|
|