Peste 100 de poeți de pe 4 continente, la cea de a X-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie de la București | |
(Literatură) |
In perioada 13-19 mai, va avea loc cea de a X-a editie a Festivalului International de Poezie de la Bucuresti (FIPB.). |
Considerat cel mai amplu eveniment de profil din Romania, FIPB va prilejui publicului iubitor de poezie din capitala intalnirea cu mai bine de 100 de poeti, nume importante ale literaturii contemporane, din peste 20 de tari, de pe 4 continente: Franta, Marea Britanie, Serbia, Italia, Mexic, Portugalia, Coreea de Sud, Canada, Republica Moldova, Grecia, India, Austria, Republica Ceha, Bulgaria, Rusia, Spania, Polonia, Israel, Germania, Statele Unite ale Americii, Ungaria, Norvegia si Romania.
„Organizat de Primaria Capitalei prin Muzeul National al Literaturii Romane, Festivalul International de Poezie de la Bucuresti isi celebreaza a X-a editie sub semnul „Anului Cartii”, sub aureola Presedintiei Uniunii Europene a Romaniei, a Sezonului Romania-Franta si a Noptii Europene a Muzeelor (18 mai 2019). FIPB promoveaza valorile actuale ale culturii europene si mondiale, invitand la Bucuresti scriitori de pe patru continente pentru a sustine recitaluri de poezie, pentru a lansa carti sau pentru a sustine conferinte. Sloganul campaniei nationale «Romania citeste» va fi parafrazat timp de 7 zile la «Bucurestiul citeste». Sunt convins ca iubitorii de literatura vor gasi in programul divers si ambitios momente si evenimente care sa satisfaca toate gusturile, de la cei mai tineri cititori, la cei experimentati, de la cei mai severi in aprecieri pana la cei pentru care literatura e un modus vivendi sau la cei care acum se pot regasi in ea. Cartea internationala de poezie, poeti din toata lumea si revistele de cultura care publica poezie vor fi protagonisti ai unui eveniment unicat in spatiul romanesc post-decembrist, care pune la loc de cinste creatia poetica, marca identitara a oricarui spatiu cultural veritabil. Bucuresti – Capitala europeana a poeziei”, a declarat Ioan Cristescu, Directorul Muzeului National al Literaturii Romane, oragnizatorul evenimentului.
Cele sapte zile de festival includ peste 50 de evenimente, pe teme si formate diferite: de la intalniri cu poeti, la lecturi publice, dezbateri, colocvii, spectacole de teatru si concerte, la maratoane de poezie, performance-uri, expozitii si evenimente dedicate profesionistilor.
Dintre noutatile editiei din acest an, amintim colocviul avand drept tema „Scriitorii si puterea”, la care iau parte oaspeti straini, alaturi de nume de prima marime ale literaturii romane contemporane, precum si dezbaterea dedicata profesionistilor – editori, agenti literari si traducatori –, cu tema „Traducerea literara, intre world literature si global market”.
Sezonul Romania-Franta se regaseste si in calendarul editiei din acest an a FIPB, cu nu mai putin de cinci evenimente, dintre care amintim: seara de lecturi publice reunind opt poeti francezi contemporani, lansarea numarului special dedicat poetului si traducatorului Michel Deguy din revista Secolul XXI, eveniment desfasurat in cadrul cunoscutului proiect „Cafeneaua critica” (moderator: criticul Ion Bogdan Lefter), precum si seria de evenimente care il au drept protagonist pe poetul si dramaturgul Matei Visniec. Cinci expozitii de inalta tinuta – dedicate lui Eli Lotar, Gherasim Luca si Genica Athanasiou, expozitia „Cele mai frumoase carti din Romania”, precum si cea alcatuita de specialistii Academiei Romane cu tema „Itinerarii culturale Romania-Franta” – completeaza seria proiectelor din cadrul Sezonului.
Formatele clasice cu care Festivalul International de Poezie de la Bucuresti si-a obisnuit publicul se regasesc si in arhitectura editiei din acest an: „Poetry Face to Face”, lecturile publice de poezie din Aula Bibliotecii Centrale Universitare, seara de poezie experimentala cu titlul „MultiVerse”, precum si atelierele dedicate celor mai mici iubitori de poezie. Cunoscutul Maraton de Poezie si Jazz, alaturi de o serie generoasa de evenimente interdisciplinare marcheaza cunoscuta „Noapte a Muzeelor” in cadrul FIPB.
Cele peste 50 de evenimente din cadrul FIPB X vor avea loc in 16 spatii culturale cunoscute din capitala: Muzeul National al Literaturii Romane (str. Nicolae Cretulescu 8), Muzeul National al Literaturii Romane (Calea Grivitei 64-66), Biblioteca Centrala Universitara „Carol I”, Apollo 111 (str. Ion Brezoianu 23-25), Muzeul Colectiilor (Calea Victoriei 111), , Galeria Galateca (str. C.A. Rosetti 2-4), Biblioteca Academiei Romane (Calea Victoriei 125), Biblioteca Metropolitana Bucuresti (str. Take Ionescu 4), Tramvaiul 26 (str. Cercului 6), LondoHome (str. Gral David Praporgescu 31), Halucinarium (Calea Giulesti 14, etaj 4), Casa Memoriala „Tudor Arghezi – Martisor” (str. Martisor 26), Casa Memoriala „George si Agatha Bacovia” (str. George Bacovia 63), Casa Memoriala Ion Minulescu – Claudia Millian (str. Dr. Gheorghe Marinescu 19), Casa Memoriala „Liviu si Fanny Rebreanu” (str. Gheorghe Marinescu 19), Casa Memoriala „Anton Pann” (str. Anton Pann 20).
.
| |
|
|