Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 noiembrie 2024
1473 • Stefan cel Mare cucereste Cetatea Dâmbovitei (Bucurestilor)
1843 • Mihail Kogalniceanu a rostit memorabilul "Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie nationala" la Academia Mihaileana din Iasi, în care defineste istoria si rolul ei în cristalizarea constiintei nationale
1859 • A fost publicata "Originea Speciilor" controversata lucrare a naturalistului englez Charles Darwin (1809-1882)
1901 • Se naste Henri de Toulouse-Lautrec, pictor francez (d. 1901)
1915 • Se naste Ion Diaconescu, pictor român (d. 1945)
1941 • Se naste Emil Hossu, actor român de teatru si film
Recomandări
Doina Azoicăi: „Vaccinurile pot crea un mecanism de imunitate colectivă“
(Știință)
Vaccinarea este un subiect fierbinte, de actualitate, mai ales ca voci ale unor activisti antivaccinare, cum este Olivia Steer, sunt din ce in ce mai vehemente, in ciuda evidentelor stiintifice care-i contrazic. De aceea, o discutie cu un medic specializat pe vaccinologie poate desfiinta unele mituri antivaccinare si poate aduce mai multa liniste celor care au ales acest tip de imunizare.
Am discutat cu profesor doctor Doina Azoicai despre importanta vaccinarii, despre reticenta la vaccinare, in crestere si la noi in tara, despre principalele scheme de vaccinare, aplicate atat copiilor, cat si adultilor.

Doina Azoicai este specialist in epidemiologie si presedinte al Societatii Romane de Epidemiologie, din 2018. De asemenea, a elaborat, dupa anul 1990, prima carte din Romania in domeniul vaccinologiei, cu obiectiv principal de crestere a interesului pentru dezvoltarea conceptului de vaccin, vaccinare si vaccinologie. Prof. dr. Azoicai a activat si ca expert in Comisia de Vaccinologie a Ministerului Sanatatii, la inceputul anilor 2000, si s-a preocupat de modernizarea schemei de vaccinare folosita in Romania, prin sustinerea introducerii unor preparate vaccinale utilizate in tarile europene, cum ar fi vaccinuri combinate si conjugate, vaccinul antipneumococic, vaccinul antirotavirus, vaccinul anti-infectie cu Papilloma virus.
 
prof.-dr.-doina-azoicai-3
Doina Azoicai

Ramona Iacobute: Sunteti experta in epidemiologie. De ce ati ales vaccinologia ca domeniu de cercetare si de practica in profesia dumneavoastra?

Prof. dr. Doina Azoicai
: Problema aceasta a vaccinarii este o dragoste a mea de mai mult timp. Medicina a evoluat extraordinar in ultimele decenii, este exploziva in informatii, in cunostinte, in descoperiri si nu s-a intamplat numai in cardiologie, nefrologie sau in gastroenterologie, s-a intamplat si in domeniul acesta al vaccinologiei. Vaccinurile au salvat omenirea.

Ati fost si intr-o Comisie Nationala de Vaccinare, la inceputul anilor 2000. Povestiti-ne putin despre aceasta experienta.

La un moment dat, in perioada 2008-2013, Ministerul Sanatatii a initiat o activitate intr-o comisie multidisciplinara, asa cum trebuie sa fie o structura de decizie pentru politicile de sanatate dintr-o tara, din care am facut si eu parte. Am interactionat cu oameni extrem de implicati in problema, cum ar fi profesorul Adrian Streinu-Cercel, profesorul Alexandru Rafila, pediatri ca doamna profesor Doina Plesca. Din pacate, aceasta Comisie de Vaccinologie nu mai exista in prezent, a fost desfiintata, nu pe motivul ca nu ar fi fost necesara. A fost extrem de utila, de exemplu, atunci cand s-a lansat oportunitatea introducerii vaccinarii antipneumococice in Romania. Vaccinul deja se utiliza in SUA si in Europa, iar preparatul era validat de catre structurile de acreditare a medicamentelor. Minsterul Sanatatii a solicitat atunci Comisiei sa analizeze si sa concluzioneze daca este oportun de introdus vaccinul in programul national de imunizare. Vaccinul conjugat era o noutate, o provocare. Dupa acea experienta, sunt convinsa ca vaccinarea antipneumococica in Romania a salvat multe vieti si a adus beneficii prin limitarea riscurilor de infectie pneumococica.

doina-azoicai-2

Si pentru cei mici, si pentru cei mari
 
Vorbim mai frecvent despre vaccinarea copiilor. Este aceasta o necesitate numai pentru cei mici sau si adultii ar trebui sa se vaccineze mai dess

S-a schimbat o paradigma in medicina moderna: vaccinarea nu este o actiune care protejeaza numai populatia infantila. Cu cat au crescut mai mult grupurile de risc, s-a constatat ca si copiii mai mari, si adultii trebuie vaccinati. Dar, intr-adevar, copiii si varstnicii sunt cei mai vulnerabili. De asemenea, se discuta acum mult despre vaccinarea pacientului cu boli cronice. Medicii stiu ca un pacient cu o afectiune cronica, de exemplu cu o boala pulmonara, primeste recomandarea de vaccinare antigripala anuala si vaccinare antipneumococica. Din 2005, cand am devenit medic epidemiolog, am avut sansa sa lucrez cu profesorul Traian Mihaiescu. Acesta mi-a propus sa facem un program pentru bolnavul pulmonar cronic care sa includa vaccinarea antipneumococica.
Cand l-am initiat in Iasi, vaccinarea era gratuita. Programul a avut mare succes, a fost impartasit si la nivel national. Din pacate, nu a putut fi asumat de catre Ministerul Sanatatii. Dar cred ca pentru astfel de initiative ar trebui sa se faca un efort, pentru ca ele constituie o metoda de preventie eficienta, chiar daca preparatele vaccinale nu sunt ieftine.

________________________________________________________________________


”O singura boala a fost eradicata: variola"
________________________________________________________________________

Citisem pe site-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii ca a inceput sa creasca la nivel global numarul persoanelor care refuza vaccinarea si, in consecinta, au inceput si sa reapara boli care fusesera tinute mult timp sub control sau chiar eradicate. Pentru ca sunteti un medic cu experienta in epidemiologie, spuneti-ne cum erau privite vaccinurile in trecut si cum sunt percepute in prezent.

O singura boala a fost eradicata: variola, iar in momentul de fata se fac eforturi la nivel mondial pentru eradicarea poliomielitei. Apropo de faptul ca exista aceste opinii contra vaccinarii, va dau un exemplu cifric. Acum 30 de ani, prin 1988, erau la nivel mondial peste 300.000 de cazuri de poliomielita. In momentul de fata, in intreaga lume se inregistreaza 33 de cazuri de acest fel, in zone in care programele de vaccinare au fost convulsionate de situatii politice, de razboi - cum sunt Pakistan, Afganistan. Acolo unde nu a existat o politica de vaccinare si nu s-a aplicat sistematic vaccinarea in randul populatiei persista acest risc de a reaparea boli tinute sub control sau aproape de a fi eradicate. Deci vaccinurile au salvat omenirea.

In cazul variolei cum a fost?

Variola, o boala care a decimat in urma cu sute de ani populatii intregi, nu mai exista. De fapt, medicina are aceasta mare realizare, eradicarea unei boli. Rujeola este o alta boala care trebuie tinuta sub control, si vaccinarea face foarte bine acest lucru. In momentul in care nu a mai fost tinuta sub control prin vaccinarea cohortelor de populatii, a inceput sa reapara. Noi numim acest fenomen procesul de reemergenta. Din 2016 pana in prezent, in Romania s-au inregistrat peste 16.000 de cazuri de rujeola. Enorm! Este o epidemie, inca suntem intr-o epidemie. Au fost inregistrate si peste 60 de decese, nu numai la copii, ci si la adulti nevaccinati. Procesul de reemergenta a aparut si in cazul difteriei, desi la noi nu prea se vorbeste despre aceasta boala. Difteria este intr-o forma epidemica intr-o tara foarte apropiata de noi, Ucraina.

Cate boli pot fi prevenite prin vaccinare in prezent?
________________________________________________________________________

Prin vaccinare, putem preveni aparitia a peste 26 de maladii infectioase. Dar vaccinarea care nu se face sistematic in populatia susceptibila de a face boala nu are efectele scontate. Vaccinurile au aceasta caracteristica de a crea un mecanism de imunitate colectiva. Daca 80%-90% din cohorta de copii care ar putea sa fie susceptibili la o boala se vaccineaza, protectia este asigurata chiar si pentru cei nevaccinati ca urmare a mecanismului de <<herd immunity>> (n.r. - <<imunitate colectiva>>). Oricum, este bine de stiut ca nu se vaccineaza <<la intamplare>>, exista indicatii si contraindicatii de vaccinare. Cei care, din nefericire, nu pot fi vaccinati pentru ca au o contraindicatie sunt protejati prin acest mecanism de imunitate colectiva de care spuneam. Sunt foarte multi parinti care refuza vaccinarea copiilor lor, insa acesti copii se duc in colectivitate. De aceea, tari ca Franta si Italia, de exemplu, au luat o masura mai drastica: aceea de a introduce obligativitatea vaccinarii. Daca intr-o colectivitate vine un copil nevaccinat si colectivitatea nu este protejata in proportie semnificativa, copilul nevaccinat este o potentiala sursa de imbolnavire pentru ceilalti.

________________________________________________________________________

Cum ne afecteaza hidroxidul de aluminiu

Care este structura unui vaccin? Ce contine acesta? Este important de stiut, pentru ca principalele reticente la vaccinare se nasc pornind de la aceasta compozitie si efectele secundare care pot sa apara.

Vaccinurile nu au fost preparate ieri sau in momentul in care noi am inceput sa dialogam pe Facebook. Din secolul al XVIII-lea, cand a fost lansat primul vaccin antivariolic, aceste preparate au evoluat, s-au imbunatatit. Nu numai ca sunt mai multe fata de acum 100 de ani, dar putem preveni mai multe boli care apar din cauza a numerosi agenti patogeni, cum ar fi, cel mai recent, Papillomavirusul uman, vinovat de anumite forme de cancer. Stiam altadata ca aceasta boala, cancerul, nu este cauzata de infectie, de agenti patogeni. Vaccinurile nu sunt facute ca sa creeze un risc celui caruia i se administreaza. Evident ca siguranta nu este de 100%, la fel cum nu este nimic in viata. Vaccinul contine acea structura antigenica, care stimuleaza raspunsul imun specific, fara sa contina elementele care pot sa imbolnaveasca omul. Si, ca in orice alt comprimat - antibioticul, de exemplu -, exista substanta activa si excipientii (n.r. - substantele care ajuta substanta activa sa ramana stabila si sa fie bine asimilata de organism). Vaccinurile au avut adjuvanti dintotdeauna. Acesti adjuvanti au un rol esential in stimularea eficienta a imunitatii. Adjuvantii fac ca vaccinul sa-i ofere celui vaccinat o protectie de peste 90%.
Toata lumea reticenta la vaccinare face referire la hidroxidul de aluminiu, unul dintre adjuvanti. Acest hidroxid de aluminiu exista ca adjuvant in preparatele vaccinale intr-o cantitate infima fata de cantitatea pe care noi o ingeram, pentru ca nu traim intr-un mediu steril sau lipsit de prezenta diverselor substante nocive. Inhalam o gramada de toxice, mancam o gramada de toxice. In legatura cu hidroxidul de aluminiu s-au facut studii care au demonstrat ca acea cantitate care se gaseste in vaccinuri nu este in masura sa puna in pericol viata sau sanatatea pacientului.
 

Doina-Azoicai-12

Epidemiologul Doina Azoicai FOTO Arhiva personala


Falsul studiu nefast

Olivia Steer, una dintre cele mai vehemente voci antivaccinare din Romania, are ca principal argument in lupta sa asocierea aparitiei autismului cu vaccinarea. Ce parere aveti?

Nu as vrea sa fac reclama unor astfel de personaje. Oricum, vreau sa subliniez ca acesta este clar un mit. Legatura nu a fost demonstrata stiintific. Sunt studii care se fac pentru a demonstra relatii de cauzalitate intre structurile antigenice dintr-un preparat vaccinal si o anumita manifestare. A fost un singur studiu care a venit in sprijinul acestei relatii de cauzalitate, dar a fost combatut si chiar rejectat din lumea stiintifica pentru ca s-a dovedit a fi un fals.

Bolile autoimune sunt si ele invocate ca o consecinta a vaccinarii de catre activisti antivaccinare precum Olivia Steer.

E tot o fantasma care a fost introdusa in mintea oamenilor. In momentul de fata, un pacient cu o boala autoimuna, lupus sau scleroza multipla, de exemplu, trebuie sa intre intr-un program de terapie biologica, iar pentru el, recomandarea este de vaccinare. De cer Imunosupresia, scaderea raspunsului imun poate sa-i fie potrivnica in apararea fata de diverse infectii circulante. Un astfel de pacient, daca vine in contact cu un agent patogen, va face boala intr-o forma grava si poate sa moara prin boala infectioasa, nu prin boala de baza. Unui astfel de pacient, vaccinul nu-i accentueaza autoimunitatea, acest lucru a fost demonstrat tot prin studii. Evident ca vaccinul nu se administreaza oricand. De exemplu, nu se face in momentul in care boala lui este intr-o perioada de acutizare. Iar cand vaccinarea se realizeaza, nu ne vom astepta la o protectie de 100%, avand un deficit al raspunsului imun, nu va fi la fel de protejat prin vaccin ca un pacient cu o imunitate normala.
________________________________________________________________________

,,In Romania, tuberculoza inca face multe victime, este exploziva"
________________________________________________________________________

La noi in tara, care sunt principalele scheme de vaccinare?

Inca de la nastere este oportun ca, pentru teritoriul nostru, copiii sa primeasca BCG-ul (n.r. - vaccinul impotriva tuberculozei). In unele tari, ca Franta si Germania, BCG-ul nu se face copiilor imediat dupa ce s-au nascut, dar in Romania, tuberculoza inca face multe victime, este exploziva. Tocmai de aceea, medicii nu pot lasa un copil sa intre in contact cu persoane potential a fi infectate cu Mycobacterium tuberculosis, deoarece copilul poate sa dezvolte forme invazive de tuberculoza, de meningita tuberculoasa. Se recomanda totodata, inca de la nastere, vaccinarea antihepatita B. La doua luni, copilul primeste vaccinuri care-l protejeaza fata de mai multe infectii. Se face vaccinarea diftero-tetano-pertussis, polio, anti-haemophilus influenzae si antipneumococic. In acelasi timp, mamicilor trebuie sa li se explice ca nu este niciun pericol pentru copil, desi pare ca numarul structurilor antigenice este mare. Dimpotriva, aceste asocieri sunt chiar recomandate pentru a proteja copilul. O tuse convulsiva in primul an de viata al copilului, de exemplu, poate duce la deces. Aceasta bacterie care poate da tuse convulsiva circula si in prezent pe teritoriul tarii noastre.

Vaccinuri cu 14 zile inaintea unei calatorii

Dar pentru adulti ce vaccinuri se recomanda?

In primul rand, adultul care pleaca intr-o calatorie, indiferent unde, trebuie sa intrebe medicul de familie daca exista o recomandare pentru o protectie speciala in zona respectiva. De multe ori sunt sunata si intrebata de vaccinare atunci cand pacientii pleaca intr-o zona exotica, cum o numesc ei, adica in Africa si Asia, in special, dar si in America Latina. In Europa, in principiu, nu exista riscuri, dar daca ma duc intr-o tara ca Turcia, in zona asiatica, de unde se mai poate contracta, inca, febra tifoida, trebuie sa ma informez foarte bine. De asemenea, trebuie urmarite si anunturile lansate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Vaccinarea antifebra galbena este si ea obligatorie cam in toate statele africane si in America Latina. De alfel, la aeroport nici nu sunt lasati sa intre in teritoriile acestea turistii nevaccinati. O solutie ar fi ca acestia sa fie vaccinati acolo. Insa este de preferat ca orice vaccin sa fie administrat cu 10-14 zile inainte de data calatoriei pentru a-si putea face pe deplin efectul.

In afara de vaccinurile facute atunci cand se pleaca intr-o calatorie, ce alte vaccinuri mai sunt disponibile pentru persoanele adulte?

Foarte important, atat pentru copii, cat si pentru adulti este vaccinul antigripal. Acest vaccin este ideal sa fie facut in perioada aceea a anului in care pot sa evolueze infectii respiratorii acute, inclusiv infectii de tip gripal - din septembrie pana in aprilie, inclusiv. In cazul gripei se vaccineaza in principal extremele de varsta si gravidele, daca nu exista o contraindicatie. Cat ii priveste pe sugari, eu cred ca este eficienta o protectie de tip ”cocon", o protectie asigurata prin vaccinarea tuturor celor din jur. Sugarul are un anumit program de vaccinare si trebuie sa i se dea timp fiecarui vaccin sa isi faca efectul. Dar, daca se decide sa nu se administreze si vaccinul antigripal, vor fi respectate niste reguli stricte: parintii nu-l duc in colectivitate, nu primesc pe oricine in vizita, mai ales daca persoanele respective prezinta semnele clinice ale unei boli infectioase respiratorii.

DqgMgEBX4AAJRU4
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate