Kaufland România și Hope and Homes for Children au inaugurat casa de tip familial „Felicia” din Piatra Neamț | |
(Viață) |
• Aici s-au mutat 12 copii din Centrul de Plasament „Elena Doamna” din Piatra Neamt
• Casa, prima de acest tip din judetul Neamt, a fost dezvoltata cu o investitie de 200.000 euro oferita de Kaufland Romania
• Casa face parte dintr-un parteneriat intre Hope and Homes si Children si Kaufland Romania, sustinut de autoritatile locale si desfasurat in judetele Neamt si Botosani. |
Marti, 21 mai, Fundatia Hope and Homes for Children si Kaufland Romania au inaugurat casa de tip familial „Felicia”, prima casa de tip familial dezvoltata de Fundatie in cadrul procesului de inchidere a Centrului de Plasament „Elena Doamna” din Piatra Neamt. Datorita sustinerii financiare oferite de Kaufland Romania, copiii care parasesc acest centru vor avea conditii de trai si dezvoltare propice, ceea ce le va asigura un start mai bun in viata dupa parasirea sistemului de protectie. Casa de tip familial ,,Felicia” este prima dintr-un parteneriat intre Fundatie si Kaufland Romania, desfasurat in perioada 2017-2020, ce cuprinde trei case de tip familial in judetul Neamt si un Centru de Tranzit in judetul Botosani.
La eveniment au participat Ionel Arsene, presedintele Consiliului Judetean Neamt, Cristina Pavaluta, director Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Neamt, Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland Romania si Bianca Stegeran, director national adjunct Hope and Homes for Children. Casa a fost mobilata si decorata in intregime cu produse oferite de JYSK Romania.
Hope and Homes for Children a inceput procesul de dezinstitutionalizare (inchidere a orfelinatelor) in judetul Neamt in parteneriat cu DGASPC Neamt in anul 2014, in baza unui protocol de colaborare in vederea reformarii fundamentale a sistemului de protectie a copilului din judet. La momentul respectiv, in judetul Neamt mai functionau trei centre de plasament in care erau institutionalizati 245 de copii si tineri. In 2016, a fost demarat procesul de inchidere a Centrului de Plasament „Elena Doamna” in care traiau 108 copii. In urma evaluarilor individuale, Hope and Homes for Children a identificat cele mai bune alternative de transfer pentru copiii din acest orfelinat: 20 de copii au fost reintegrati in familiile naturale sau extinse, primind sprijin pentru crearea conditiilor optime pentru revenirea copiilor in familie, 12 copii au fost plasati in asistenta maternala, 28 de tineri au parasit sistemul de protectie din care 11 au primit sprijin din partea Hope and Homes for Children pentru a-si incepe viata pe cont propriu. Pentru cei 47 de copii, cu varste intre 12 si 24 de ani, care au mai ramas in Centrul de Plasament „Elena Doamna”, Hope and Homes for Children dezvolta patru case de tip familial.
Constructia casei de tip familial „Felicia” a fost demarata in anul 2018 in contextul parteneriatului strategic dintre Hope and Homes for Children si Kaufland Romania, pe un teren pus la dispozitie de Consiliul Judetean Neamt. Aceasta este prima din cele trei case care vor fi construite cu sprijinul Kaufland Romania si date in folosinta in anul 2020. Cea de-a patra casa de tip familial din cadrul procesului de inchidere a Centrului de Plasament „Elena Doamna”, dezvoltata cu sprijinul unei alte companii, va fi data in folosinta in 2019.
,,Kaufland Romania si-a asumat misiunea de a fi alaturi de comunitatea locala si sprijina institutiile in lupta de a oferi o viata mai buna copiilor din Piatra Neamt. Uneori, familia inseamna o mana de oameni din jur carora le pasa. De aceea, familia Kaufland Romania, ce cuprinde peste 15.000 de membri, este alaturi de cei 12 copii din Piatra Neamt si a decis sa sprijine Fundatia Hope and Homes for Children in constructia acestei prime case – cu o investitie de 200.000 euro – si care va fi urmata de ridicarea a inca doua case si un centru de tranzit in judetul Botosani. O casa de tip familial moderna, cu toate dotarile, in care copiii dezinstitutionalizati pot trai ca intr-o familie, ii ajuta sa aiba o dezvoltare sanatoasa si sanse mai mari la un viitor mai bun.
Aici, fiecare copil are biroul sau, patul sau, acces la o sufragerie, la o bucatarie, pot sta afara in curte – lucruri care desi pot parea normale, ele inseamna atat de mult pentru acesti copii care nu au avut pana acum acces la astfel de lucruri.
Kaufland isi aduce astfel contributia la demersul de modernizare a sistemului intr-unul care ofera copiilor sanse la o dezvoltare sanatoasa, la educatie, dreptul la un mediu familial si un start mai bun in viata. Implicarea face diferenta.”
– a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland Romania
12 copii si tineri, baieti si fete, cu varste cuprinse intre 11 si 20 de ani, s-au mutat in noua lor casa la finalul lunii aprilie, iar in 21 mai aceasta a fost inaugurata in mod oficial in prezenta partenerilor proiectului. La eveniment au participat Ionel Arsene, presedintele Consiliului Judetean Neamt, Cristina Pavaluta, director Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Neamt, Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland Romania si Bianca Stegeran, director national adjunct Hope and Homes for Children. Casa a fost mobilata si decorata in intregime cu produse oferite de JYSK Romania in cadrul parteneriatului strategic cu Hope and Homes for Children.
„De fiecare data cand deschidem o casa de tip familial, deschidem o poarta spre viitor pentru un copil sau un tanar. Aceasta este prima casa dintr-o serie de patru pe care le dezvoltam pentru 47 de copii si tineri din Centrul de Plasament «Elena Doamna» si prima casa de acest tip din judet. Multumim partenerilor de la DGASPC Neamt alaturi de care lucram la procesul de dezinstitutionalizare in judet si multumim companiei Kaufland Romania care intelege cat de important este pentru acesti copii un nou start in viata.”
– a declarat Bianca Stegeran, director national adjunct, Hope and Homes for Children
„Inaugurarea primei case de tip familial este un moment zero al sistemului de protectie din judetul Neamt intrucat copilul este in centrul acestui proces, fiecaruia fiindu-i oferite servicii personalizate menite sa inlocuiasca pe cat posibil grija parintilor. Practic, vrem sa le oferim copiilor o familie si un loc pe care sa-l numeasca cu adevarat „acasa” si care sa fie rampa de lansare spre un viitor frumos. Ma bucur ca prima dintre casele inaugurate in judet este „Felicia”, numele parand predestinat sa deseneze viitorul acestor copii. ,,Felicia” inseamna fericire si speram din suflet ca fericirea sa fie cuvantul ce va caracteriza copiii acestei case.
Suntem emotionati pentru acest inceput si in acelasi timp profund recunoscatori celor care au facut posibil acest vis. Multumim, Hope and Homes for Children Romania pentru efortul si implicarea in schimbarea destinelor acestor copii si multumim totodata Consiliului Judetean pentru sprijinul neconditionat. Va multumim tuturor celor care ati crezut in sansa acestor copii minunati si va asteptam cu drag si bucurie la deschiderea urmatoarelor case.”
– a declarat Cristina Pavaluta, director DGASPC Neamt
Toate casele de tip familial construite de Hope and Homes for Children ofera copiilor si tinerilor un mediu cat mai apropiat de cel familial. Intr-o astfel de casa traiesc maximum 10-12 copii care se bucura de gazduire, ingrijire, educatie, sprijin emotional si consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independenta. Odata cu finalizarea constructiei si darea in folosinta, Hope and Homes for Children doneaza casele de tip familial partenerului cu care colaboreaza, in acest caz DGASPC Neamt, dar continua sa aplice planurile de acomodare, pregatite impreuna cu membrii de personal pentru fiecare copil in parte si sa monitorizeze, pe termen lung, copiii si membrii de personal pentru a preintampina proactiv eventualele probleme. Aceasta casa este cea de-a 106-a casa de tip familial dezvoltata de Hope and Homes for Children in Romania.
Hope and Homes for Children are ca obiectiv inchiderea tuturor institutiilor de tip vechi din Romania, asa numitele orfelinate, pana in 2026. Programele Fundatiei urmaresc inlocuirea sistemului institutionalizat de protectie a copilului cu unul bazat pe conceptul familial, prin reintegrarea in familie atunci cand este posibil, plasarea in asistenta maternala sau in case de tip familial a copiilor din orfelinate.
Inchiderea institutiilor de tip vechi
In anul 2000, in Romania, aproape 100.000 de copii traiau in institutii de tip vechi (orfelinate). In 2018, mai putin de 6.500 erau inca institutionalizati.
Traumele si consecintele devastatoare ale institutionalizarii copiilor sunt printre cele mai dure forme de abuz si de violenta. Copiii care cresc in institutii manifesta intarzieri in dezvoltarea fizica, emotionala, sociala si cognitiva. Tinerii care parasesc institutiile au probleme in a deveni independenti si sunt expusi la abuz, exploatare, trafic sau comportament antisocial.
Alternativa este inchiderea orfelinatelor si gasirea celor mai potrivite solutii—cat mai apropiate de mediul familial—pentru copiii din ele. Unii pot fi reintegrati in familiile naturale sau extinse daca acestea ofera conditiile potrivite. Altii pot ajunge in grija unor asistenti maternali sau pot fi adoptati, iar cei care au nevoie de ingrijire specializata, pentru care nici reintegrarea in familie, nici asistenta maternala nu sunt optiuni viabile, sunt plasati in case de tip familial.
Reintegrarea copiilor din institutii in familii este un proces sustinut de un pachet de masuri de ingrijire in scopul ramanerii copiilor alaturi de familie. Pana acum, 1.007 copii au fost reintegrati in familii.
In cei 21 de ani de activitate in Romania, Fundatia Hope and Homes for Children a inchis 57 de orfelinate, iar alte 10 sunt in curs de inchidere.
Misiunea Hope and Homes for Children este inchiderea tuturor orfelinatelor din Romania pana in anul 2026.
Casa de tip familial
Casa de tip familial este un serviciu care ofera copiilor si tinerilor un mediu apropiat de cel familial. In casele de tip familial traiesc cel mult 10-12 copii. Aici, primesc gazduire, ingrijire, educatie, sprijin emotional si consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor necesare unui trai independent.
Casele au curte si se afla intotdeauna pe o strada oarecare, sunt perfect integrate in comunitate, iar copiii sunt implicati in activitatile gospodaresti, exact ca intr-o familie, au prieteni pe strada lor si merg impreuna la scoala.
Hope and Homes for Children a dezvoltat 106 case de tip familial in care 848 de copii traiesc astazi ca intr-o familie cu multi frati.
Despre Hope and Homes for Children Romania
Hope and Homes for Children activeaza in Romania din 1998, timp in care a contribuit in mod direct sau indirect la inchiderea a 57 de institutii de tip vechi (orfelinate), in timp ce alte 10 sunt in curs de inchidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la ingrijirea in institutii-mamut in care nu beneficiaza de atentie si afectiune individuala, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care si case de tip familial, care le permit o viata apropiata de normalitate. Prin eforturile Fundatiei si ale partenerilor sai, au fost dezvoltate 105 case de tip familial, 5.810 copii au fost scosi din orfelinate, iar alti 457 urmeaza sa paraseasca orfelinatele in curs de inchidere.
In acelasi timp, Fundatia activeaza intens in prevenirea separarii copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru sustinerea familiilor in care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 31.580 de copii au fost salvati de la ruperea de familie, 1.168 tineri au fost sprijiniti pentru o viata independenta, 1.964 de copii au fost primiti in centrele de zi, iar 930 in regim de urgenta. 8.998 de membri de personal din sistemul de protectie al copilului au fost instruiti de Hope and Homes for Children. Pana in acest moment, 54.974 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children Romania, al carei obiectiv este ca pana in 2026 sa fie eliminata institutionalizarea copiilor in tara noastra. Mai multe informatii la www.hopeandhomes.ro.
Despre Kaufland Romania
Kaufland se numara printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine in 7 tari si o retea de 122 magazine in Romania. Programele de responsabilitate sociala reprezinta o componenta cheie in strategia companiei. Asumarea responsabilitatii ecologice si sociale este un aspect esential al politicii corporative Kaufland. Cea mai mare parte a proiectelor Kaufland de CSR sunt desfasurate in parteneriat cu asociatii nonguvernamentale regionale sau nationale. Pe langa educatie, Kaufland sprijina proiectele dedicate protectiei mediului inconjurator si pe cele care au ca obiectiv promovarea unui stil de viata sanatos. www.kaufland.ro.
.
| |
|
|