Acum niște ani |
24 decembrie 2024 |
|
|
Peste 14.000 de persoane s-au bucurat la Sibiu de concertele festivalului Classics for Pleasure – Discover Something New | | (Muzică) | Sibiul a fost plin de muzica si artisti extraordinari in perioada 15 – 17 august 2019 cand s-a desfasurat a IX-a editie a Festivalului Classics for Pleasure. Intitulata “Discover Something New”, editia de anul acesta s-a remarcat prin multitudinea de declinari ale muzicii clasice pe care le-a abordat: musical, muzica simfonica, chitara clasica, muzica de film, toate in interprearea unor artisti ce s-au remarcat pe marile scene ale lumii. | Pe data de 15 august a avut loc deschiderea oficiala a festivalului cu un concert dedicat muzicii de film, interpretat de Orchestra Teatrului National de Opereta si Musical Ion Dacian sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie. Protagonistii serii au fost Daniela Bucsan, Florin Budnaru, Gabriela Daha, Marius Mitrofan, Valentino Tiron si George Virban care au interpretat magistral unele dintre cele mai apreciate melodii din istoria cinematografica.
Pe data de 16 august melomanii au fost rasfatati regeste cu doua concerte. Primul s-a desfasurat la Biserica Ursulinelor – un concert de chitara clasica in interpretarea infailibila si originala a Trio-ului Zamfirescu. Cei trei frati au vrajit publicul care a solicitat in mod insistent nu mai putin de 4 bis-uri. Seara a fost in schimb dedicatp muzicii clasice in forma sa cea mai pura. Concertul Classics Wonders a avut un repertoriu format din opere clasice legendare care sunt admirate de secole. Dirijorul Anton Shaburov si-a demonstrate inca o data virtuozitatea in fata Orchestrei Philarmonia Elite iar violonista Rebekka Hartmann a prezentat tuturor o bucata autentica a Renasterii itasienesti atat prin piesele interpretate cat si prin superba sa vioara Antonio Stradivari din 1675.
Ca in fiecare an, festivalul s-a incheiat cu un magnific concert Proms of Delight care i-a adus pe scena din Piata Mare pe dirijorul Junping Qian, Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu si solistii Aura Twarowska, Paula Iancic si Mihai Urzicana. Repertoriul abordat in ultima seara a fost de cross-over classic iar tinerii solisti Paula Inacic si Mihai Urzicana au demonstrat inca o data ca viitorul cultural al Romaniei este in maini bune. Mezzo-soprana Aura Twarowska este cunoscuta la nivel international pentru cariera sa artistica deosebita si a primit din partea Elite Art Club UNESCO un premiu pentru toate initiativele sale de promovare a excelentei culturale romanesti in strainatate.
Pe toata perioada festivalului, la Centrul de Informare Turistica din Piata Mare a fost organizata expozitia de fotografie 11% Eterogen care surprinde istoria recenta a patru comunitati mici si foarte izolate din Dobrogea: rusii lipoveni din Mahmudia, grecii din Izvoarele, ucrainenii din Fantana Mare (jud. Tulcea), turcii din Fantana Mare (jud. Constanta). Lucrarile fotografice sunt semnate de artistii Sorin Vidis si Ioana Moldovan. Proiectul a cuprins 4 rezidentiate artistice in zonele studiate si a fost finantat de AFCN.
Concertele Classics for Pleasure pot fi urmarite gratuit pe livestream.
Festivalul Classics for Pleasure este organizat de Elite Art Club pentru UNESCO si cofinantat de Primaria Municipiului Sibiu, cu suma de 185,000 lei. Obiectivul sau este promovarea muzicii clasice in randul publicului si a excelentei culturii sibiene la nivel national si international.
Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu si Filarmonicii de Stat din Sibiu.
Le multumim sponsorilor fara de care aceasta editie nu ar fi fost posibila La Fantana, Alpha Bank, Turbomecanica, MAN, Aria Sibiu, Yellow Boot, Horeum, Hilton, Open Arms, Simpa, Rotary Club Cibinium si Rotary Talent Academy.
Multumim partenerilor media Magic FM, Sibiu 100%, Turnul Sfatului, Zile si Nopti, Radio Romania Muzical, Radio Romania Cultural, Observator Cultural, Societatea Muzicala si Ceasca de Cultura.
.
| |
|
|
|
|