Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 iulie 2025
Recomandări
Orchestra Națională Simfonică a României sub bagheta legendarului dirijor Jean-Claude Casadesus la închiderea Stagiunii Simfonice 2024-2025 de la Ateneul Român
(Muzică)
Stagiunea Simfonica 2024–2025 a Filarmonicii George Enescu se incheie cu doua concerte de neratat, pe 26 si 27 iunie, in Sala Mare a Ateneului Roman. Sub bagheta celebrului dirijor francez Jean-Claude Casadesus, Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei si renumitul pianist japonez Nobuyuki Tsujii vor evolua intr-un program care reuneste lucrari de Ravel, Beethoven si Dominique Probst.
Cele doua seri vor reprezenta o incheiere spectaculoasa si de succes a celei mai bune Stagiuni Simfonice a Filarmonicii din ultimele doua decenii.

Biletele sunt disponibile pe www.oveit.com sau direct la linkul https://oveit.com/hub/org/l7PDAr7y
 
In 2008, violoncelistul, profesorul si, in prezent, Director General al Filarmonicii George Enescu, Marin Cazacu, a format Orchestra Romana de Tineret. In urmatorii trei ani au fost formate Romanian Sinfonietta Orchestra si Orchestra Junior, formand Orchestrele Nationale de Tineret ale Romaniei, cel mai amplu si important proiect educational muzical din tara. Incepand cu prima generatie de „absolventi” ai Orchestrelor Nationale de Tineret ale Romaniei, tinerii muzicieni au dorit sa continue proiectul alaturi de cei mai buni dintre colegii lor, formand astfel Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei. Aceasta a realizat, in premiera pentru orchestrele simfonice romanesti, aparitii discografice la prestigioase case de discuri, precum Genuine si Larghetto. In 2018, Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei a fost protagonista unui proiect discografic al casei de discuri Sony, alaturi de tanarul percutionist de talie internationala Christoph Sietzen. Orchestra a participat deja la numeroase proiecte internationale importante din Germania, Franta, Bulgaria, Italia si Elvetia, evoluand alaturi de renumiti muzicieni, precum David Garrett, Sarah Chang si Pinchas Zukerman.
 
In paralel cu o cariera internationala remarcabila, in care a dirijat orchestre din Asia, cele doua Americi si Europa, Jean-Claude Casadesus s-a impus ca o figura esentiala a vietii muzicale din Lille si regiunea Hauts-de-France. A ramas fidel Orchestrei Nationale din Lille, pe care a fondat-o in 1976. A dezvoltat in jurul acestui ansamblu numeroase proiecte muzicale si educationale ambitioase. Cu orchestra din Lille a inregistrat peste 30 de albume si a sustinut turnee in 32 de tari. Recunoasterea meritelor sale se reflecta in numeroasele distinctii primite, printre care se numara titlurile de Commandeur al Legiunii de Onoare, Mare Ofiter al Ordinului National de Merit, Commandeur al Artelor si Literelor si Commandeur al Ordinului Orange-Nassau.
 
Pianistul japonez Nobuyuki Tsujii a castigat medalia de aur ex aequo la Concursul International de Pian Van Cliburn in 2009, fiind apreciat ca „definitia virtuozitatii” in The Observer.  A concertat alaturi de Orchestra Mariinsky, Philharmonia Orchestra, BBC Philharmonic, NHK Symphony, Yomiuri Nippon Symphony, Tokyo Symphony, Japan Philharmonic, orchestrele simfonice din Seattle si Baltimore, Münchner Philharmoniker, Filarmonica della Scala si Sinfonieorchester Basel, sub bagheta unor dirijori celebri, precum Valery Gergiev, Vasily Petrenko, Vladimir Ashkenazy, Vladimir Spivakov si Juanjo Mena.
 
Programul concertelor include Nuées Overture de Dominique Probst, Concertul in sol pentru pian si orchestra de Maurice Ravel si Simfonia nr. 7, in la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.
 
Uvertura Nuées („Norii”) de Dominique Probst este o lucrare orchestrala moderna, evocatoare si poetica. Exploreaza miscarea si transformarea norilor pe cer. Piesa se remarca printr-o scriitura orchestrala rafinata, cu influente impresioniste si accente contemporane. Imbina traditia simfonica cu libertati armonice si influente moderne, precum jazzul si rockul. Atmosfera este misterioasa si contemplativa.
 
Concertul in sol pentru pian si orchestra de Maurice Ravel se numara printre ultimele creatii ale sale. Starea sa de sanatate, tot mai fragila in acea perioada, nu i-a permis sa interpreteze lucrarea la premiera din 1932. A ales, in schimb, sa o dirijeze, avand-o ca solista pe Marguerite Long – pianista de renume si apropiata a unor figuri marcante precum Fauré, Debussy si chiar Ravel. Lucrarea reflecta atasamentul compozitorului fata de stilul clasic si a fost conceputa, dupa cum el insusi declara, in spiritul concertelor lui Mozart si Saint-Saëns. Pentru Ravel, un concert trebuia sa fie plin de viata, clar si sclipitor, fara a urmari expresia dramaticului. Muzica are accente de jazz si influente spaniole care contribuie la farmecul aparte al lucrarii.
 
Simfonia nr. 7, in la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven este ultima care pastreaza introducerea lenta in stil clasic, evocand traditia lui Haydn. In acelasi timp, se distinge prin caracterul sau energic, ritmic si imprevizibil. Prima parte impresioneaza prin claritatea constructiei, iar celebra miscare a doua, Allegretto, inlocuieste obisnuita parte lenta cu un ton meditativ si sobru. A treia miscare aduce un Presto exploziv, contrastat de un trio solemn. Finalul este vibrant si dinamic – o adevarata „apoteoza a dansului”, o demonstratie de forta ritmica si libertate expresiva. Simfonia a fost admirata inca din timpul vietii compozitorului pentru vitalitatea sa, iar Wagner avea sa o numeasca „dansul ridicat la rangul de arta suprema”. Premiera a avut loc la Viena, pe 8 decembrie 1813, intr-un concert caritabil dedicat soldatilor raniti in batalia de la Hanau, eveniment la care Beethoven a dirijat orchestra careia i s-au alaturat renumiti muzicieni ai vremii.
 
Concerte organizate in colaborare cu Centrul National de Arta Tinerimea Romana

Pentru  informatii detaliate legate de activitatea Centrului National de Arta „Tinerimea Romana“ si de Orchestra Romana de Tineret puteti accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/ 


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate