Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 februarie 2020
1838 • A aparut, la Londra, Manifestul Partidului Comunist, redactat de Karl Marx si Friedrich Engels
1933 • S-a nascut Nina Simone, cântareata americana (d. 2003)
1972 • Lansarea romanului Marele singuratic, de Marin Preda
Recomandări
Povești muzicale clasice și fantastice, într-un proiect asociat Festivalului Internațional „George Enescu”, ediția 2019
(Muzică)
In zilele de 21 si 22 septembrie, la ora 11.00, ca parte a programelor asociate editiei 2019 a Festivalului International „George Enescu”, Asociatia „Clasic e fantastic” si Teatrul Odeon vor propune tinerilor iubitori de muzica doua calatorii muzicale, pe doua continente.
Drumul va incepe la New York. Alaturi de membrii trupei „Clasic e fantastic”, pianistul de jazz Puiu Pascu va demonstra cum s-au combinat in compozitiile lui George Gershwin acordurile si ritmurile pline de culoare din jazz cu cele din muzica clasica. Povestea implica si o pisica, doi soricei, joc de papusi si abunda in pasaje relevante din mai multe lucrari ale celui care, in numai 39 de ani de viata, a reusit sa marcheze puternic compozitia clasica, aducand in sala de concert sonoritati inedite.

Urmatoarea destinatie a calatoriei muzicale, din data de 22 septembrie, va fi Europa, mai precis Italia si Elvetia. Se va vorbi despre Rossini si aventurile lui, despre cum a devenit pana la urma un extraordinar muzician desi nu parea sa fie interesat de mai nimic. Vom afla despre influenta exercitata de lucrarile lui Mozart si despre fascinatia pe care Rossini a avut-o pentru combinatia dintre cuvant si muzica, pentru vocea umana si asocierea ei cu instrumente. Apoi calatoria continua in Elvetia, pe urmele lui Wilhelm Tell.

„Clasic e fantastic - Copilaria marilor muzicieni sunt spectacole de teatru si muzica ce se adreseaza copiilor intre 3/4 si 8/9 ani. Povestea spune ca doi soricei, Sica si Rica au trait, pe rand, in vioara lui Antonio Vivaldi, in orga lui Johann Sebastian Bach, in biblioteca lui Wolfgang Amadeus Mozart, in clavecinul lui Ludwig van Beethoven, in pianul lui Frédérik Chopin, in camaruta lui Richard Wagner, in gradina din fata casei lui George Enescu… Astazi, batranul Sol povesteste ce lucruri minunate a aflat de la stra-stra-bunicii lui despre copilariile acestor mari compozitori, despre bucuriile si tristetile lor, despre munca obositoare de zi cu zi in fata instrumentului, incepand chiar de la varste foarte mici, despre calatoriile lungi si obositoare ale celor considerati copii minune, pe care intreaga Europa dorea sa ii vada si sa ii asculte si mai ales despre felul in care toti au invatat sa scrie muzica si sa se bucure de ea”,
spune Cristina Bohaciu Sarbu, initiatoarea programului „Clasic e fantastic”.

Clasic e Fantastic” participa de patru editii cu programe asociate in cadrul Festivalului International „George Enescu” si este unul dintre programele consacrate de educatie muzicala pentru copii.

Proiectele asociate editiei din acest an a Festivalului International „George Enescu” includ manifestari diverse, pe langa cele 84 de concerte desfasurate timp de 23 de zile in patru sali din Bucuresti.

Peste 120 de evenimente muzicale in aer liber, in spatii neconventionale, in parcuri, in cladiri de business se vor desfasura intre 31 august si 22 septembrie in Bucuresti, acoperind atat preferinte ale publicului adult cat si invitatii spre ascultare si joaca muzicala, pentru copii si tineri.

In mod special pentru copii va exista si o editie „Festivalul Enescu al Copiilor”, la Opera comica pentru copii, care va prezenta cu ajutorul unor ghizi muzicali, actori si muzicieni, piese clasice, adaptate varstelor mici. O parte din proiectele in aer liber au in vedere accesul copiilor la forme diferite de spectacol, vor include activari muzicale, joaca cu sunete, coregrafii. De asemenea, transmisiunile live din Piata „George Enescu” vor permite tinerilor melomani sa asculte marile concerte intr-un mediu mai relaxat.

„Ne dorim ca Festivalul sa fie o sarbatoare a muzicii clasice pentru un public cat mai divers, sa se bucure cat mai multi de faptul ca Festivalul ofera prezenta atator artisti de talie mondiala, atrasi de reputatia si talentul lui George Enescu. Programele pentru copii au o importanta capitala, pentru ca deschid apetitul pentru muzica, creaza obisnuinta in a face din ascultarea ei o bucurie si pastreaza peste generatii memoria unui talent exceptional din Romania”,
adauga Mihai Constantinescu, Directorul Festivalului International „George Enescu”.

Programul complet:

Sambata 21 septembrie, ora 11, Teatrul Odeon, Sala mare 


George Gershwin si povestea unei rapsodii „in blue"  
Distributia: Filip Ristovschi, Selina  Colceru, Monica Ciuta, Irina Sarbu, Alexandra Laura Badea, Alexandru Unguru, Raluca Ouatu 
Invitat - pianistul Puiu Pascu
Conceptia papusilor - Aurelia Olteanu; Decoruri si costume - Valeria Cristia, Sanziana Tarta; Coregrafia - Selina Colceru
Regia - Monica Ciuta
Scenariu - Cristina Sarbu

Duminica, 22 septembrie, ora 11, Teatrul Odeon, Sala mare

Rossini si povestea lui Wilhelm Tell   
Distributia: Filip Ristovschi, Selina  Colceru , Monica Ciuta, Irina Sarbu, Alexandra Laura Badea, Alexandu Unguru, Raluca Ouatu 
Conceptia papusilor - Aurelia Olteanu; Decoruri si costume - Valeria Cristia, Sanziana Tarta
Regia - Monica Ciuta
Scenariu - Cristina Sarbu

image001

Ajuns la cea de-a XXIV-a editie, Festivalul International George Enescu se va desfasura in perioada 31 august-22 septembrie 2019. In salile de concerte din Bucuresti, vor urca pe scena peste 2.500 dintre cei mai valorosi muzicieni ai lumii, avand 50 de nationalitati si vor fi prezentate 84 de concerte si recitaluri. Editia din acest an a festivalului totalizeaza 34 de prezente in premiera in Romania: 25 de artisti, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida si noua dintre cele mai bine cotate orchestre din lume.

Editia 2019 a Festivalului Enescu isi asteapta publicul la Sala Mare a Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio si la Sala Mica a Palatului la concerte si recitaluri grupate in jurul a sase mari sectiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul noptii”, „Recitaluri si concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” si „Forumul International al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte si evenimente in Piata Festivalului, conferinte, lansari de discuri si de carte, spectacole extraordinare.

Pentru mai multe detalii: https://www.festivalenescu.ro/
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate