Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
7 februarie 2023
1741 • A aparut "Marele Hrisov al lui Constantin Mavrocordat"
1812 • S-a nascut Charles Dickens
1964 • The Beatles efectueaza primul turneu în SUA
Recomandări
Concursul Național de Artă “Imaginile lui Enescu” și-a desemnat câștigătorii
(Arte vizuale)
Graficiana ADRIANA POP (Cluj-Napoca) este marea castigatoare a Concursului National de Arta „Imaginile lui Enescu”, la care au participat in total 131 artisti consacrati si 49 de artisti tineri. Lucrarea clasata pe primul loc este Suita nr 3 pentru pian si a intrunit cele mai multe puncte, conform opiniilor exprimate de juriul format din sase muzicieni: violonistul Remus Azoitei, profesor la Royal Academy of Music, Gabriel Bebeselea – dirijorul Filarmonicii de Stat Transilvania, Cristian Lupes- dirijor si managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu, Tiberiu Soare – dirijorul Operei Nationale, pianistul Josu de Solaun si violonistul Alexandru Tomescu.
Notarea din partea juriului muzical a fost realizata pentru 30 de lucrari finaliste, selectate din totalul de 180 de lucrari depuse, validate de o comisie de specialitate formata din prof. univ. dr. Ioan Sbarciu, de la U.A.D. Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Vica Adorian, de la FAD Timisoara, prof. univ. dr. Eugen Al. Gustea, de la UNArte Bucuresti.

La sectiunea Pictura, categoria artisti consacrati, lucrarea care a primit Premiul intai este inspirata tot de Suita nr.3 pentru pian si este semnata de TRAIAN TAMURIS (Braila), iar la categoria Tinere talente, Premiul intai s-a acordat lui COSTEL CHITIMUS (Cluj-Napoca), cu lucrarea Vox Maris.

La sectiunea Grafica, la categoria artist consacrat, MARGARETA UDRESCU (Bucuresti) este castigatoarea Premiului intai cu lucrarea Suita nr. 3 pentru pian, iar la categoria Tinere talente, ANDREI Razvan Neciu (Timisoara) a ocupat primul loc, cu lucrarea „Sapte cantece pe versuri de Clement Marot”.

“Am urmarit toate etapele, in calitate de organizator al concursului si a fost extraordinar sa vedem angajamentul si implicarea artistilor romani, declansate de opera lui Enescu. Este demonstratia fortei pe care compozitorul a avut-o, a viziunii sale si a calitatii de promotor al artelor, in general. Sper ca acest concurs sa devina o traditie si sa putem insoti toata opera compozitorului roman cu interpretari contemporane, ale artistilor romani de astazi. Centrul Cultural Expo Arte sustine si valorifica arta vizuala sub toate formele ei si talentul si creativitatea artistilor romani”
- spune Mihaela Paun, directorul Centrului Cultural Expo Arte.

Tema concursului national de arta, lansat in premiera in cadrul acestei editii a Festivalului International „George Enescu”, a constat in provocarea de a transpune in limbaj vizual una dintre sase compozitii purtand semnatura lui George Enescu, propuse de organizatori. Artistii au putut sa  opteze sa fie inspirati de Impresii din copilarie, Sonata pentru vioara si pian,  Uvertura ”Vox Maris”,  Suita nr. 3 pentru orchestra – „Sateasca”,  Suita nr. 2 pentru pian, Suita nr. 3 pentru pian si „Sapte cantece pe versuri de Clament Marot”.

Compozitiile cele mai atragatoare pentru artisti au fost “Impresii din copilarie”, pentru care au fost depuse 53 de lucrari si “Vox Maris”, reprezentata in 52 de lucrari.

“Mi se pare emblematica optiunea artistilor vizuali de a se lasa inspirati de Impresiile din copilarie, o opera  a unui Enescu matur, care reviziteaza radacinile personale. Mi se mai pare foarte interesanta aceasta transpunere in imagini a lucrarilor enesciene si  posibilitatea de a face comparatia intre diferitele perceptii ale artistilor, fata de aceleasi lucrari. Cred ca expozitia va fi foarte expresiva. Enescu avea o pasiune si talent pentru desen si pictura, iar acest dialog interdisciplinar contribuie la pastrarea memoriei artistului si la incercarea de a descrie personalitatea lui extraordinara”
– spune Mihai Constantinescu, Directorul Festivalului International “George Enescu”.

Competitia s-a desfasurat in perioada iulie-septembrie a acestui an. Premiile constau in 1.000 de euro pentru castigatorul concursului si cate 500 de euro pentru castigatorii fiecarei sectiuni. Artistii premiati vor avea si posibilitatea prezentarii lucrarilor in expozitii personale si de grup.

Vernisajul expozitiei va avea loc pe data de 16 septembrie, la Biblioteca Nationala. in cadrul expozitiei vor putea fi admirate 30 de lucrari selectate in concurs, alaturi de cele ale unor artisti  consacrati, invitati.

Cei 30 de artisti selectati in etapa finala a concursului sunt: Beatrice Anghelache (Bucuresti), Ionut Theodor Barbu (Bucuresti), Florin Barza (Bucuresti), Natalia Veronica Bica (Timisoara), Marijana Bitulescu (Bucuresti), Otilia Mandescu Canavra (Bucuresti), Violeta Carp (Bucuresti), Costel Chitimus (Cluj-Napoca), Ionut-Bogdan Craiu (Bucuresti), Krisztina Struguras-Fazakas (Cluj-Napoca), Botond Gagyi (Cluj-Napoca),  Cornelia Gherlan (Bucuresti), Mihai Gules (Cluj-Napoca), Robert Lorincz (Cluj-Napoca), Laurentiu Midvichi (Bucuresti), Marcel Muntean (Cluj-Napoca), Andrei Razvan Neciu (Timisoara), Lisandru Neamtu (Bucuresti), Laura Niculescu (Bucuresti), Diana Morar Oancea (Bistrita), Adriana Pop (Cluj-Napoca), Camelia Rusu Sadovei (Suceava), Otilia Gruneantu Scriuba (Toronto, Canada), Madalina Stan (Hunedoara), Teodor Stefan (Bucuresti), Diana Taicutu (Focsani), Traian Tamuris (Braila), Margareta Irina Udrescu (Bucuresti), Beti Vervega (Bucuresti), Florentina Voichi (Bucuresti).

image001

Concursul national de arta “Imaginile lui Enescu” a fost lansat printr-un parteneriat intre organizatorul Festivalului International “George Enescu” (Artexim) si Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Expo Arte, ca parte din seria programelor asociate editiei 2019 a Festivalului si beneficiaza de sprijinul Uniunii Artistilor Plastici, al Universitatii Nationale de Arte Bucuresti, al Universitatii Nationale de Arta si Design din Cluj-Napoca si al Universitatii de Vest din Timisoara, implementarea proiectului fiind realizata cu sprijinul Proiectului Cultural Contemporanii.

Lucrarile selectate pot fi vazute accesand acest link - https://imaginileluienescu.ro/index.php/lucrari-selectate-in-concurs

Despre Festivalul International George Enescu

Ajuns la cea de-a XXIV-a editie, Festivalul International George Enescu se va desfasura in perioada 31 august-22 septembrie 2019. In salile de concerte din Bucuresti, vor urca pe scena peste 2.500 dintre cei mai valorosi muzicieni ai lumii, avand 50 de nationalitati si vor fi prezentate 84 de concerte si recitaluri. Editia din acest an a festivalului totalizeaza 34 de prezente in premiera in Romania: 25 de artisti, printre care Marion Cotillard, Kirill Petrenko, Mitsuko Uchida si noua orchestre de talie mondiala.

Editia 2019 a Festivalului Enescu isi asteapta publicul la Sala Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio si la Sala Mica a Palatului la concerte si recitaluri grupate in jurul a sase mari sectiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul noptii”, „Recitaluri si concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” si „Forumul International al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte si evenimente in Piata Festivalului, conferinte, lansari de discuri si de carte, spectacole extraordinare.

Pentru mai multe detalii: https://www.festivalenescu.ro/ 

 

Adriana Pop_ Suita nr 3 pentru pian_Premiul Imaginile lui Enescu

Adriana Pop Suita nr 3 pentru pian Premiul Imaginile lui Enescu


Andrei Razvan Neciu_Sapte cantece_Premiul pentru grafica_Tinere talente

Andrei Razvan Neciu Sapte cantece Premiul pentru grafica Tinere talente


Costel Chitimus_Vox maris_Premiul pentru pictura_Tinere talente

Costel Chitimus Vox maris Premiul pentru pictura Tinere talente


Margareta Irina Udrescu_Suita nr 3 pentru pian_Premiul pentru grafica_Artist consacrat

Margareta Irina Udrescu Suita nr 3 pentru pian Premiul pentru grafica Artist consacrat


Traian Tamuris_Suita nr 3 pentru pian_Premiul pentru pictura_Artist consacrat

Traian Tamuris Suita nr 3 pentru pian Premiul pentru pictura Artist consacrat

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate