Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Ce vedem pe scenele Festivalului Internațional George Enescu duminică, 8 septembrie 2019
(Muzică)
O combinatie bine dozata de spectacole clasice, traditionale, alternand cu abordari indraznete. In editia din acest an a Festivalului International George Enescu, tema armoniei se regaseste si in structurarea programului.
Astfel, fiecare dintre cele patru sectiuni ale Festivalului, luata in parte, propune publicului o combinatie bine dozata de spectacole clasice, traditionale, alternand cu abordari indraznete, noi, altfel. In salile de concert, vor rasuna lucrari care acopera istoria muzicii, de la perioada baroca (Frescobaldi, Vivaldi), pana astazi, perioadele cel mai bine reprezentate in repertoriul din aceasta editie fiind cea clasica, romantica si moderna.

Cinci evenimente sunt programate pe scenele Festivalului in data de duminica, 8 septembrie.

Cea de-a noua zi a Festivalului demareaza cu un recital, la ora 11:00, in Sala Auditorium a Muzeului National de Arta, in sectiunea Recitaluri si Concerte Camerale. Programul include trei lucrari de George Enescu - Suita „Impresii din copilarie”, Andantino Malinconico si Sonata a III-a in la minor pentru pian si vioara, „In caracter popular romanesc”, si doua lucrari semnate de M. Ravel - Rapsodia Tzigane si Sonata nr. 2 in sol major pentru vioara si pian. Pe scena Salii Mici a Palatului, va evolua reputatul violonist francez David Grimal, acompaniat de pianistul de origine armeana, Grigor Asmaryan si secondat de ucenicul sau, cotat unul dintre cei mai talentati tineri violonisti romani ai momentului: stefan simonca-Oprita.

Cu o cariera internationala impresionanta, David Grimal este invitat regulat pe marile scene ale lumii, alaturi de orchestre prestigioase, precum Orchestre de Paris, Orchestre Philharmonique de Radio France, Russian National Orchestra, Orchestre National de Lyon, Chamber Orchestra of Europe, Berliner Symphoniker, New Japan Philharmonic, Orchestre de l’Opera de Lyon, Mozarteum Orchestra Salzburg, Jerusalem Symphony Orchestra si Sinfonia Varsovia. David Grimal exploreaza si formulele camerale, impreuna cu grupul Les Dissonances, cu care se implica si in proiecte cu o componenta sociala, cum ar fi concertele date in beneficiul persoanelor fara adapost.

Tanarul violonist aradean, Stefan Simonca-Oprita, s-a remarcat prin talentul sau iesit din comun, virtuozitatea si abordarea plina de emotie a muzicii. A fost remarcat de David Grimal, care a si devenit mentorul sau si urca regulat pe scena alaturi de el, considerand ca ”are un viitor foarte mare”.

image003

Al doilea eveniment al zilei este concertul Ansamblului Linea, din seria Muzica Secolului XXI, care va avea loc la Sala Radio, de la ora 13:00. Infiintat de pianistul si dirijorul Jean-Philippe Wurtz, Ensemble Linea promoveaza democratizarea muzicii contemporane, cu un accent deosebit pe intalnirea cu publicul si deschiderea catre alte discipline artistice.

Alaturi de ansamblul din Strasbourg, pe scena Salii Radio, melomanii il vor putea asculta pe tanarul si talentatul pianist leton, Daumants Liepins, luareat al Concursului International „George Enescu” in 2018. In program: Raphaël Cendo „Corps” pentru pian si ansamblu, Francesco Filidei - „Finito Ogni Gesto”, pentru ansamblu, si Laurentiu Ganea „Oglinda si Teodicee”.

De la ora 16:30, tot in cadrul sectiunii Recitaluri si Concerte Camerale, pe scena Ateneului Roman va evolua Orchestra Simfonica a Radiodifuziunii din Viena. Este un ansamblu clasat in topul mondial al celor mai bine cotate orchestre din lume, avand legaturi puternice cu Festivalul de la Salzburg. La pupitrul dirijoral, maestrul Horia Andreescu dirijor.

Considerata ”marea doamna a scolii ruse de pian”, artista iconica Elisabeth Leonskaja urca alaturi de orchestra vieneza pe scena Ateneului Roman. Intr-un interviu, artista marturisea ca are o relatie foarte speciala cu Festivalul Enescu si Bucurestiul, fiind una dintre marile castigatoare ale premiului de pian al Concursului Enescu, in anul 1964, la doar 18 ani, un moment considerat definitoriu pentru evolutia carierei ei muzicale.

In program:  Dünser - The Waste Land, Beethoven - Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra, Enescu - Suita nr. 3 pentru orchestra, „Sateasca” si Maurice Ravel – Bolero.

In seria Mari Orchestre ale Lumii, de la ora 19.30, scena Salii Palatului va gazdui concertul-eveniment al zilei, cu Capelei de Stat din Dresda si maestrul Myung-Whun Chung la pupitrul dirijoral. La pian, una dintre cele mai flamboaiante si prodigioase pianiste din tanara generatie, invitata si aclamata pe marile scene din intreaga lume: chinezoaica Yuja Wang. In program, Concertul nr. 3 pentru pian si orchestra, de S. Rahmaninov si Simfonia a II-a, de J.Brahms.

Despre Yuja Wang, reputata publicatie Financial Times scria in 2018 ca: ”poseda o combinatie remarcabila intre tehnica impresionanta, cromatica bogata si forta pura”. Remarcata si punctata cu superlative de critica, tanara pianista originara din Beijing a avut o cariera fulminanta si cucereste audienta atat prin interpretarile ei, cat si prin carisma si prezenta scenica captivanta. Registrul romantic al programului, ii va pune in valoare calitatile interpretative, ambele lucrari remarcandu-se prin intensitatea imaginilor artistice si bogatia lor melodica.

Capela de Stat Dresda a fost infiintata de Printul Moritz al Saxoniei, tocmai in anul 1548. Prin faptul ca isi continua si azi activitatea muzicala, inceputa cu aproape o jumatate de mileniu in urma, aceasta orchestra este una dintre cele mai vechi din lume. De-a lungul istoriei sale, multi dirijori consacrati si instrumentisti de talie internationala si-au lasat amprenta asupra acestei orchestre infiintate initial pentru curtea princiara - Heinrich Schütz, Johann Adolf Hasse, Carl Maria von Weber si Richard Wagner fiind doar cativa dintre cei mai faimosi. Capela de Stat din Dresda este invitata regulat pe cele mai importante scene internationale de muzica clasica din intreaga lume. Incepand cu anul 2013, Capela de Stat din Dresda a devenit orchestra rezidenta a Festivalului de Paste de la Salzburg, al carui director artistic este Christian Thielemann. Capela de Stat din Dresda este singura orchestra din lume care a obtinut Premiul European pentru conservarea mostenirii muzicale a lumii (in 2007).

Ziua se va incheia cu opera baroca „Il Giustino”, de Antonio Vivaldi, in seria Concertelor de la miezul noptii. De la ora 22:30, pe scena Ateneului Roman va evolua Accademia Bizantina, sub conducerea lui Ottavio Dantone.

In viziunea lui Dantone si in interpretarea propusa de Accademia Bizantina, lucrarea lui Vivaldi se transforma intr-o ”poveste intensa si emotionanta despre dragoste, aventura, razboaie, putere si creaturi fantastice”, care promite audientei o experienta rara de savurat.

Ansamblul si-a conturat o trasatura caracteristica, in special prin modul in care abordeaza formula de opera in concert. Numeroasele lor inregistrari, pentru mari case de discuri, precum Decca, Harmonia Mundi si Naïve, au fost recompensate cu numeroase premii, inclusiv Diapason d’Or, Midem si o nominalizare la Grammy Music Award pentru Purcell -„O Solitude”.

In distributie vor putea fi admirate cateva voci cu timbru special, cum ar fi vocea ”catifelata” a frantuzoaicei Delphine Galou (contralto), in rolul Giustino, sau tonalitatea iradianta a sopranei maghiare Emoke Barath, in rolul Ariannei. 

Rolul Leocastei va fi preluat de soprana elvetiana de origine romana Anna Maria Labin, care o va inlocui pe soprana Veronica Cangemi, programata initial. Aceasta si-a anuntat indisponibilitatea pentru concertul din data 8 septembrie, din motive de sanatate.

image005


Despre Festivalul International George Enescu

Ajuns la cea de-a XXIV-a editie, Festivalul International George Enescu se va desfasura in perioada 31 august-22 septembrie 2019. In salile de concerte din Bucuresti, vor urca pe scena peste 2.500 dintre cei mai valorosi muzicieni ai lumii, avand 50 de nationalitati si vor fi prezentate 84 de concerte si recitaluri. Editia din acest an a festivalului totalizeaza 34 de prezente in premiera in Romania: 25 de artisti, printre care Marion Cotillard, Kirill Petrenko, Mitsuko Uchida si noua orchestre de talie mondiala.

Editia 2019 a Festivalului Enescu isi asteapta publicul la Sala Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio si la Sala Mica a Palatului la concerte si recitaluri grupate in jurul a sase mari sectiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul noptii”, „Recitaluri si concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” si „Forumul International al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte si evenimente in Piata Festivalului, conferinte, lansari de discuri si de carte, spectacole extraordinare.

Pentru mai multe detalii: https://www.festivalenescu.ro/ 

 
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate