Ce vedem pe scenele Festivalului Internațional George Enescu: marți, 10 septembrie 2019 | |
(Muzică) |
Anvergura muzicala a Festivalului International George Enescu 2019 se poate compara doar cu dimensiunea sa internationala de exceptie: in cele 23 de zile ale Festivalului si in cele 84 de concerte si recitaluri, peste 2.500 dintre cei mai valorosi muzicieni pe care ii are lumea in prezent, avand 50 de nationalitati, vor fi pe scenele din Bucuresti. |
Un veritabil maraton muzical pentru melomani si muzicieni deopotriva, care face din capitala Romaniei, pentru aproape o luna, nucleul luminos al muzicii clasice mondiale.
Tenorul mexican Rolando Villazon, unul dintre cei mai in voga cantareti de opera ai momentului, si pianista canadiana Carrie-Ann Matheson aduc pe scena Festivalului Enescu un recital de muzica spaniola in primul eveniment al zilei de marti, 10 septembrie. Concertul are loc la Ateneul Roman, de la ora 17.00, in seria Recitaluri si Concerte Camerale.
In program: sapte cantece populare spaniole - de Manuel de Falla, Neu din „Patru melodii”– de Federico Mompou, Damunt de tu només les flors din „Combat del somni” – de Federico Mompou, Cantece clasice spaniole – de Fernando Obradors, Cinci cantece pentru copii – de Silvestre Revueltas, Las nubes – de Carlos Guastavino, Canción del árbol del olvido – de Alberto Ginastera, Coração triste – de Alberto Nepomuceno, Gitana - de Luis Antonio Calvo.
Aplaudat pe cele mai importante scene de opera din intreaga lume, Rolando Villazon s-a impus ca una dintre cele mai apreciate si iubite vedete din lumea muzicii si unul dintre cei mai importanti tenori contemporani. A fost numit de The Times „cel mai fermecator divo de azi”, iar de revista Crescendo „un mare cantaret si un stralucitor animator, extrem de amuzant si profund totodata”. Artist versatil si prolific, Rolando Villazon este, de asemenea, regizor, romancier si vedeta TV. Timbrul sau vocal special si prezenta sa magnetica pe scena i-a determinat pe critici sa-l coteze „un artist autentic si uimitor, mereu in cautarea veridicitatii fara compromisuri ”(The Guardian).
Talentatul tenor, nascut in Mexico City, a fost recompensat cu multe premii prestigioase de-a lungul carierei sale. Rolando Villazon a fost desemnat Chevalier de la L'Ordre des Arts et des Lettres, titlu de inalt prestigiu in domeniul artelor si literaturii din Franta. La inceputul anului 2017, a fost numit ambasador al Fundatiei Mozarteum din Salzburg. Rolando Villazon actioneaza si ca ambasador al organizatiei de caritate Red Noses Clown Doctors International si este membru activ al Colegiului de Patafizica din Paris.
Tot in cadrul Festivalului International George Enescu 2019, Rolando Villazon este in acest an curator al sectiunii Mozart Week in Residence.
Pianista si dirijoarea canadiana Carrie-Ann Matheson este o colaboratoare apropiata a dirijorului Fabio Luisi, care a numit-o in 2014 corepetitoare si dirijoare la Opera din Zurich. Anterior, ea a fost membra permanenta a echipei Metropolitan Opera din New York. A colaborat cu dirijori de prestigiu, precum James Levine, Daniel Barenboim, Daniele Gatti, Yannick Nézet-Séguin, Gianandrea Noseda, Marco Armiliato si multi altii. Datorita interesului sau deosebit pentru dezvoltarea profesionala a tinerilor artisti, a fost corepetitoare permanenta in cadrul prestigiosului program de dezvoltare a artistilor Lindemann Young Artist la Metropolitan Opera.
Carrie-Ann Matheson a debutat ca dirijor la Opera din Zürich in 2015 si de atunci a dirijat productiile Slutchai de Oscar Strasnoy, Porcul fermecat de Jonathan Dove, precum si concertul de gala al Studioului Operei din 2017 si 2018. In stagiunea 2017/18, ea a preluat conducerea muzicala a operei de familie Ronja Räubertochter de Jörn Arnecke la Opera din Zurich.
In calitate de pianista de acompaniament, Carrie-Ann Matheson a colaborat cu artisti de mare calibru, printre care Rolando Villazon, Jonas Kaufmann, Piotr Beczala, Joyce DiDonato, Susan Graham, Thomas Hampson, Luca Pisaroni, Barbara Bonney, Ruth Ann Swenson si Marilyn Horne.
Al doilea eveniment al serii aduce pe scena Festivalului un nou concert in care dimensiunea internationala este prezenta: un dirijor german, un reputat pianist japonez si o orchestra romaneasca. Pe scena de la Sala Palatului, de la ora 20:00, va concerta Orchestra Romana de Tineret, dirijata de Michael Sanderling. Solistul serii este pianistul Nobuyuki Tsujii.
In program: Concertul Romanesc – de Gyorgy Ligeti, Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra – de Serghei Rahmaninov, Cvartetul cu pian nr. 1 – de Brahms / Schönberg.
Nascut orb, pianistul si compozitorul japonez Nobuyuki Tsujii uluieste lumea cu talentul sau muzical exceptional, el fiind inclus, la doar 30 de ani, in topurile internationale cu cei mai buni muzicieni din lume. Impresionat de simtul lui muzical deosebit, John Giordano, directorul muzical si dirijorul Corpus Christi Symphony Orchestra, presedintele juriului pentru competitia Cliburn, a marturisit: "Este uimitor! Am inchis ochii si este atat de fenomenal, incat este greu sa-ti retii lacrimile. Nobu a cantat una dintre cele mai dificile piese de Beethoven, de o ora [Sonata nr. 29], fara cusur. Ceea ce este, in sine, ceva extraordinar, pentru orice muzician. Insa pentru un nevazator, care a invatat dupa ureche, este ceva aproape de neconceput."
Nobu Tsujii este si un compozitor de mare talent. El compune multa muzica de film, creatiile sale ilustrand numeroase filmele japoneze de succes. In 2011, compozitiile sale i-au adus marele premiu al Japonia Film Critics Award. Nobu este foarte iubit in Japonia. Marea campioana japoneza de patinaj artistic, Midori Ito duce faima lui Nobu si imensa lui sensibilitate si in lumea sportului, patinand in cadrul unui eveniment mondial (Master Elite Oberstdorf 2011) pe muzica lui, „Whisper of the River”.
Marele pianist Van Cliburn a afirmat intr-un interviu acordat dupa recitalul de debut al lui Tsujii la Carnegie Hall (in noiembrie 2011): „Ce emotie sa auzi acest pianist genial, foarte talentat, fabulos. Am simtit prezenta lui Dumnezeu in sala, atunci cand a cantat. Sufletul sau este atat de pur! Iar muzica lui este atat de minunata, incat poate sa urce la infinit, pana la cel mai inalt cer."
Sub bagheta dirijorului berlinez Michael Sanderling, pianistul Nobu Tsujii va dialoga cu Orchestra Romana de Tineret. Aceasta s-a format in anul 2008, la initiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic si educational sprijinit de Fundatia ”Prietenii Muzicii – Serafim Antropov”. In prezent, proiectul „Orchestra Romana de Tineret – spirit enescian si traditie europeana” implica diverse activitati de dezvoltare creativa. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor in orchestra, de a asimila un repertoriu cat mai bogat prin participarea la cursuri de maiestrie si, cel mai important, de a cultiva placerea cantatului in ansamblu alaturi de dirijori si solisti de renume international, precum: Bogdan Bacanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ionita, Kristjan Järvi, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Nafornita, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko si Pinchas Zukerman.
Seara se incheie cu un spectacol din seria Concertelor de la miezul noptii. Pe scena Ateneului Roman, de la ora 22:30, va evolua Orchestra de camera Bucuresti, sub bagheta lui Madalin Voicu. Solista va fi violonista de origine romana Mihaela Martin.
In program: Introducere, Arie si Presto – de B. Marcello, Concertul nr. 5 in la major pentru vioara si orchestra – de W.A. Mozart si Simfonia nr. 85 „Regina” – de J. Haydn.
Violonista de origine romana, Mihaela Martin, a dobandit reputatia de a fi unul dintre cei mai de seama virtuozi din generatia sa. A inceput sa studieze vioara la varsta de cinci ani, cu tatal ei, continuand mai tarziu cu profesorul Stefan Gheorghiu, elev al lui George Enescu si David Oistrach.
Talentul ei a fost recompensat cu numeroase premii si distinctii internationale (premiul doi la Concursul Ceaikovski din Moscova la doar 19 ani, marile premii la Montreal, Sion, Bruxelles s.a.). Premiul I castigat la Concursul International de vioara din Indianapolis a propulsat-o catre o cariera internationala sustinuta. Debutul sau la Carnegie Hall in New York, a fost descris de New York Times ca fiind “unul dintre cele mai captivante concerte de debut ale anului”, iar dupa recitalul sustinut la Biblioteca congresului, Washington Post scria: “Mihaela Martin va ramane sa infrumuseteze lumea muzicala multi ani de acum inainte… A cantat cu energie si virtuozitate, premise ale succesului. Concentrarea ei este absoluta, este foarte sigura de sine si, mai mult decat atat, dovedeste multa imaginatie.”
Abordand un repertoriu vast, Mihaela Martin este o solista foarte solicitata pe scenele din intreaga lume. Printre orchestrele cu care a concertat se numara BBC Symphony, Royal Philharmonic, Montreal Symphony, Mozarteum Salzburg, Gewandhaus Orchestra din Leipzig si Hollywood Bowl. Printre dirijorii cu care a colaborat se numara Nikolaus Harnoncourt, Kurt Masur, Charles Dutoit si Neeme Järvi. Este invitata constant la festivaluri de muzica de camera din intreaga lume. A colaborat cu muzicieni ca Martha Argerich, Yuri Bashmet, Elisabeth Leonskaja, Nobuko Imai, Leon Fleisher sau Menahem Pressler.
Dialogul dintre Orchestra de camera Bucuresti si solista Mihaela Martin se va derula sub bagheta dirijorului Madalin Voicu. Fiu al violonistului Ion Voicu, el s-a apropiat initial de studiul viorii, la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, iar ulterior s-a dedicat artei dirijorale. S-a bucurat, de-a lungul timpului, de indrumarea unor muzicieni de prestigiu, precum Sergiu Celibidache, Carlo Zecchi, Corneliu Dumbraveanu, Hans Swarowsky. Madalin Voicu a fost dirijor al Filarmonicii „Oltenia” si al Filarmonicii „Paul Constantinescu”, fiind totodata un invitat permanent al orchestrelor de profil din tara, iar concertele sustinute in strainatate s-au bucurat de aprecierea publicului si a criticii deopotriva. Sustine concerte alaturi de Orchestra de Camera Bucuresti, infiintata de catre violonistul Ion Voicu. Din anul 2001, Madalin Voicu este membru de onoare al Academiei Franceze de stiinte, Arte si Litere.
Despre Festivalul International George Enescu
Ajuns la cea de-a XXIV-a editie, Festivalul International George Enescu se va desfasura in perioada 31 august-22 septembrie 2019. In salile de concerte din Bucuresti, vor urca pe scena peste 2.500 dintre cei mai valorosi muzicieni ai lumii, avand 50 de nationalitati si vor fi prezentate 84 de concerte si recitaluri. Editia din acest an a festivalului totalizeaza 34 de prezente in premiera in Romania: 25 de artisti, printre care Marion Cotillard, Kirill Petrenko, Mitsuko Uchida si noua orchestre de talie mondiala. Editia 2019 a Festivalului Enescu isi asteapta publicul la Sala Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio si la Sala Mica a Palatului la concerte si recitaluri grupate in jurul a sase mari sectiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul noptii”, „Recitaluri si concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” si „Forumul International al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte si evenimente in Piata Festivalului, conferinte, lansari de discuri si de carte, spectacole extraordinare.
Pentru mai multe detalii: https://www.festivalenescu.ro/ .
| |
|
|