Ce vedem pe scenele Festivalului Internațional George Enescu: joi, 19 septembrie 2019 | |
(Muzică) |
Un program de Festival dens pentru ziua de 19 septembrie, cu sase evenimente marcate pe agenda. De la ora 10. |
00, in cadrul Forumului International al Compozitorilor, se pot urmari live, pe site-ul Festivalului Enescu sau direct in sala, la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, discutiile cu muzicienii contemporani prezenti in Festival. Vor vorbi despre arta lor poetica, crezul lor artistic si modul personal de percepere a universului muzical contemporan compozitorii Mark-Anthony Turnage (Marea Britanie), Colin Matthews (Marea Britanie), John Woolrich (Marea Britanie) si Charlotte Bray (Marea Britanie). Moderatorul sesiunii este compozitorul si profesorul Dan Dediu.
Primul concert al zilei, din seria Muzica secolului XXI, are loc la Sala Radio, incepand cu ora 15:00. Va concerta ansamblul Britten Sinfonia, sub bagheta dirijorului Andrew Gourlay. Solist va fi Vikram Sedona, la vioara, laureat al Concursului International „George Enescu” 2018.
In program: Reflections in time - de Charlotte Bray, Prin lumina florilor - de Ulpiu Vlad, Concert pentru vioara - de John Woolrich, o lucrare in prima auditie de Mark-Anthony Turnage si Spiralling - de Colin Matthews.
Britten Sinfonia este un ansamblu britanic, creat in 1992 la Cambridge. Si-a castigat o reputatie internationala atat datorita interpretarilor de o mare virtuozitate, cat si prin pionierat in abordarea inspirata a repertoriului, marcat de conexiuni indraznete si inteligente intre lucrari muzicale contemporane si unele create cu 400 de ani in urma. Britten Sinfonia iese din tipare si prin faptul ca nu are un dirijor principal si nici un director artistic, alegand sa colaboreze cu numerosi artisti invitati de calibru international, din intregul spectru muzical, spectacolele lor dobandind astfel, de fiecare data, o perspectiva inedita si proaspata. Britten Sinfonia a inregistrat cu Harmonia Mundi, Hyperion, Sound Circus si EMI, printre altele. Albumele lor au fost nominalizate la Grammy, au primit un premiu Gramophone si un premiu ECHO / Klassik, iar cel mai recent a fost distins cu un premiu BBC Music Magazine - albumul Oboe Concerto, de James MacMillan.
Programul permite o privire de ansamblu asupra muzicii contemporane britanice, aducand pe scena Festivalului o selectie a celor mai cunoscuti si cantati compozitori in viata.
Compozitoarea Charlotte Bray (nascuta in 1982) s-a impus ca un talent distinctiv al generatiei sale, prin muzica ei plina de emotie, expresiva si de o mare intensitate lirica. Compozitiile ei au fost deja cantate de numeroase ansambluri si orchestre de clasa mondiala, printre care Royal Opera House Covent Garden, London Sinfonietta, Britten Sinfonia, Birmingham Contemporary Music Group, London Symphony Orchestra, CBSO Youth Orchestra, London Philharmonic Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra si BBC Symphony Orchestra. Lucrarile ei au fost prezentate la BBC Proms, Aldeburgh, Cheltenham, Tanglewood, Aix-en-Provence, Verbier, West Cork si la Festivalul de vara din Copenhaga.
Ulpiu Vlad compozitor, muzicolog si profesor roman (nascut in 1945) este un reprezentant al generatiei de muzicieni romani afirmate in anii ’70-’80. Compozitiile sale au o orientare onirica, de un lirism profund, folosind mult emotiile, in cheie neo-romantica si improvizatia de sorginte folclorica. A fost elevul lui Anatol Vieru si a urmat studii aprofundate la Academia “Santa Cecilia” din Roma, la Borovetz si Amsterdam. Distins cu numeroase premii pentru activitatea sa, Ulpiu Vlad a compus in aproape toate genurile, de la cel cameral, la cel simfonic si de la cel coral, la cel vocal-simfonic, abordand inclusiv muzica electronica.
John Woolrich (nascut in 1954) este un compozitor britanic a carui muzica este interpretata frecvent, consacrandu-l drept o figura importanta in viata muzicala britanica. El este si un profesor extrem de creativ si este interesat de programarea pe computer. Are o abordare practica a muzicii, considerand ca aceasta are nevoie de cat mai multe cai ca sa ajunga la oameni, asadar a fondat un grup muzical (Composers Ensemble), un festival (Hoxton New Music Days) si are o colaborare intensa cu Orchestra din St Johns, Britten Sinfonia, Birmingham Contemporary Music Group (unde a si fost artist asociat, in 2002). Este preocupat de arta transcrierii creative, promovand re-compunerea unor lucrari clasice dupa Monteverdi, Mozart, Corelli, Berio, Schumann sau Beethoven.
Britanicul Mark-Anthony Turnage (nascut in 1960) este unul dintre cei mai admirati si mai performanti compozitori ai generatiei sale. A studiat cu Oliver Knussen si John Lambert, la Londra si Gunther Schuller, din Tanglewood. In creatiile sale amesteca cu abilitate idiomuri clasice si de jazz, obtinand o tesatura ingenioasa intre modernism si traditional. A fost artist in rezidenta si a semnat creatii dedicate pentru City of Birmingham Symphony Orchestra, English Opera, BBC Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra si Chicago Symphony Orchestra. Printre dirijorii lucrarilor compuse de Turnage se numara Simon Rattle, Andrew Davis, Vladimir Jurowski, Daniel Harding, Antonio Pappano, Andris Nelsons, Vassily Petrenko, Oliver Knussen si Leonard Slatkin. A colaborat cu muzicieni de jazz, printre care John Scofield, Peter Erskine si Joe Lovano, solistii Håkan Hardenberger, Christian Lindberg, Christian Tetzlaff si Marc-André Hamelin si cu Ensemble Modern, London Sinfonietta si Nash Ensemble. Muzica sa este inregistrata la Decca, Deutsche Grammophon, Warner Classics, Chandos, LPO si LSO Live.
Colin Matthews s-a nascut la Londra, in anul 1946. A studiat cu Arnold Whittall si Nicholas Maw. In anii '70, a fost asistentul lui Benjamin Britten. A colaborat multi ani cu Imogen Holst si Deryck Cooke. In cei peste 40 de ani de activitate, a semnat numeroase compozitii, de la piese pentru pian solo, pana la cvartete de coarde si numeroase lucrari orchestrale. Printre lucrarile sale orchestrale de anvergura se numara Reflected Images, compusa pentru Orchestra Simfonica din San Francisco, Berceuse for Dresden – compusa pentru Filarmonica din New York, Turning Point – compusa pentru Orchestra Concertgebouw si Traces Remain – compusa pentru Orchestra Simfonica BBC.
Programul zilei continua cu unul dintre punctele de interes ale Festivalului, care prilejuieste prezenta in premiera pe scenele bucurestene a actritei franceze, premiata cu Oscar, Marion Cotillard. Este vorba de oratoriul Jeanne d'Arc au bucher, semnat de Arthur Honegger. Reprezentatia va avea loc la Ateneul Roman, de la ora 16.30, in interpretarea Orchestrei Nationale din Lille, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch, acompaniata de Corul Filarmonicii „George Enescu”, dirijat de Iosif Ion Prunner si Corul de copii al Radiodifuziunii Romane, dirijat de Razvan Rados.
In distributie: Marion Cotillard - Ioana d’Arc (rol vorbit), Georges Gay - Fratele Dominique (rol vorbit), Hélène Guilmette - Fecioara Maria (soprana), Gabrielle Philiponet - Marguerite (soprana), Marie Karall - Catherine (contralto), Cornel Frey – Porcus, primul herald, clericul (tenor), Philippe-Nicolas Martin - al doilea herald, un taran (bas) / un alt taran (rol vorbit), Mathias Zakhar - al treilea herald, magarul, Bedford, Jean de Luxembourg, Heurtebise, un taran (rol vorbit), Corentin Hot - maestrul de ceremonii, Regnault de Chartres, Guillaume de Flavy, Perrot, un preot (rol vorbit).
Oratoriul dramatic surprinde ultimele minute ale Ioanei d’Arc pe rug, cu flashback-uri despre judecarea ei si zilele de tinerete. Pentru a spori efectul dramatic, Honegger a inclus roluri vorbite pentru actori. Lucrarea include si o parte importanta pentru ondes Martenot, unul dintre primele instrumente electronice folosite in orchestre. Libretul, semnat de Paul Claudel, ii ofera lui Honegger drept cadru dramatic un spatiu situat undeva intre cer si pamant, intre trecut si prezent, care permite si justifica si amestecul de stiluri, variind de la popular la sublim.
In sectiunea Mozartweek in Residence, de la ora 18:00, la Teatrul Excelsior, are loc un alt recitativ, intr-un alt registru dramatic. Este vorba de reprezentatia Scrisori si muzica (Briefe & Music), Din corespondenta dintre Leopold si Wolfgang Amadeus Mozart (1779 – 1782). Scrisorile schimbate intre Mozart si tatal sau, Leopold Mozart vor fi cadrul in care Rolando Villazón va asigura partea de recitativ, acompaniat de violonistul Emmanuel Tjeknavorian si pianistul Maximilian Kromer. Piesa include compozitii de Wolfgang Amadeus Mozart: Sonata nr. 25 in fa major KV 377 (partea I), Sonata nr. 26 in si bemol major KV 378 (partea a II-a), Sonata nr. 24 in fa major KV 376 (partea a III-a), Sonata nr. 27 in sol major KV 379 (partea I), Sonata nr. 28 in mi bemol major KV 380.
Programul zilei continua cu concertul Orchestrei Filarmonice din St. Petersburg, sub bagheta dirijorului roman Christian Badea, alaturi de Corul Academic al Radiofuziunii Romane, dirijat de Ciprian Tutu, de la ora 19.30, la Sala Palatului. Solistul concertului va fi violonistul Vadim Repin.
In program: Poemul simfonic „Isis” - de George Enescu (finalizat postum de Pascal Bentoiu, dupa schitele autorului), Concertul nr. 1 in la minor pentru vioara si orchestra - de Dimitri Sostakovici si Simfonia a IX-a in mi minor, „Din lumea noua” - de Antonin Dvorák.
Menuhin spunea despre Vadim Repin ca este „cel mai bun si cel mai perfect dintre violonistii pe care mi-a fost dat sa-i ascult”. Pasiunea cu care interpreteaza, tehnica impecabila, lirismul sunetului sau si sensibilitatea sa nuantata l-au impus pe Vadim Repin in elita muzicala a celor mai buni instrumentisti ai lumii. Nascut in Siberia, in anul 1971, Vadim Repin a castigat, la doar 11 ani, medalia de aur la competitia Wienawski si a debutat ca solist in recitaluri la Moscova si St Petersburg. La 14 ani, sustinea deja turnee pe scenele din Tokyo, Munchen, Berlin, Helsinki, iar un an mai tarziu debuta la Carnegie Hall. La 17 ani, a devenit cel mai tanar castigator al Concursului Queen Elisabeth. De atunci, a concertat cu majoritatea celor mai mari orchestre si dirijori din lume. Printre punctele culminante ale carierei sale in ultimele sezoane s-au numarat turneele cu Orchestra Simfonica din Londra si Valery Gergiev, NHK Orchestra si Dutoit, un turneu in Australia cu Orchestra Filarmonica din Londra si Vladimir Jurowski si premierele, bine primite de critica si public, la Londra, Philadelphia, Carnegie Hall din New York, Sala Pleyel din Paris, Concertgebouw din Amsterdam si BBC Prom la Royal Albert Hall cu concertul pentru vioara compus pentru el de James MacMillan.
A inregistrat marile lucrari pentru vioara ale compozitorilor rusi Sostakovici, Prokofiev si Ceaikovski pentru Warner Classics. Pentru Deutsche Grammophon, a inregistrat Beethoven, Brahms, Truls Mørk, Ceaikovski si Rahmaninov cu Mischa Maisky si Lang Lang (care a castigat Echo Classic) si lucrari de Grieg, Janacek si César Franck, cu Nikolai Lugansky (care a castigat Music Award BBC in 2011).
In 2010, a fost distins cu Victoire d’Honneur, cel mai prestigios premiu muzical din Franta si a fost numit Chevalier des Arts et des Lettres. In 2014, a primit distinctia onorifica a Conservatorului Central de Muzica din Beijing, iar in 2015, distinctia onorifica a Conservatorului din Shanghai.
In ultimul sezon, a cantat la Vilnius, Praga, Viena, Paris, Ankara, Erevan, Barcelona, Madrid si Tokyo. A sustinut o serie de concerte in SUA cu Philharmonia Orchestra, urmate de concerte la Londra si Cardiff, Berlin si o intoarcere in Japonia pentru a marca centenarul Ceaikovski . Vadim Repin canta pe o vioara ”Rode” Stradivarius din 1733.
Programul zilei se incheie cu reprezentatia operei „Aci, Galatea si Polifemo”, de Georg Friedrich Händel, la Ateneul Roman, de la ora 22:30. Sub bagheta dirijorului Ruben Jais, va interpreta ansamblul LaBarocca. In distributie: soprana Roberta Mameli, mezzosoprana Sonia Prina si basul Luigi de Donato.
LaBarocca este un ansamblu italian specializat in interpretarea de muzica baroca. Ansamblul a fost infiintat in anul 2008, la initiativa lui Luigi Corbani si Ruben Jais, la vremea respectiva director general si artistic al Orchestrei Simfonice Giuseppe Verdi din Milano. Din anul 2009, LaBarocca sustine regulat programul de muzica veche de la Auditoriumul din Milano. De asemenea, sunt invitati regulat la Teatro della Società din Lecco. Repertoriul ansamblului include muzica sacra, de la cantatele lui Johann Sebastian Bach, la oratoriile lui Georg Friedrich Händel si recupereaza multe capodopere italiene, pe nedrept uitate, cum ar fi Te Deum de Francesco Antonio Urio. Muzica instrumentala reprezinta, de asemenea, o parte importanta din repertoriul laBarocca, incluzand Concertele lui Antonio Vivaldi, concertele Brandemburgice si suitele lui Johann Sebastian Bach. In 2011, LaBarocca abordeaza pentru prima data repertoriul de opera, interpretand in forma concertanta opera Rinaldo, de Georg Friedrich Händel.
„Aci, Galatea si Polifemo”, de Georg Friedrich Händel este o cantata dramatica, interpretata pentru prima oara la Napoli in 1708, fiind o comanda compusa pentru festivitatile de nunta ale Ducelui de Alvito. Este o cantata pentru trei voci, o opera plina de arii complexe si vivace, care spune povestea indragostitilor Aci si Galatea si a gigantului gelos, Polifemo, a carui dragoste imposibila pentru Galatea declanseaza tragedia. Muzica variaza de la note idilice, la arii profunde, intunecate, ilustrand fidel trairile sufletesti ale personajelor.
Despre Festivalul International George Enescu
Ajuns la cea de-a XXIV-a editie, Festivalul International George Enescu se va desfasura in perioada 31 august-22 septembrie 2019. In salile de concerte din Bucuresti, vor urca pe scena peste 2.500 dintre cei mai valorosi muzicieni ai lumii, avand 50 de nationalitati si vor fi prezentate 84 de concerte si recitaluri. Editia din acest an a festivalului totalizeaza 34 de prezente in premiera in Romania: 25 de artisti, printre care Marion Cotillard, Kirill Petrenko, Mitsuko Uchida si noua dintre cele mai bine cotate orchestre din lume.
Editia 2019 a Festivalului Enescu isi asteapta publicul la Sala Mare a Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio si la Sala Mica a Palatului la concerte si recitaluri grupate in jurul a sase mari sectiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul noptii”, „Recitaluri si concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” si „Forumul International al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte si evenimente in Piata Festivalului, conferinte, lansari de discuri si de carte, spectacole extraordinare.
Pentru mai multe detalii: https://www.festivalenescu.ro/ .
| |
|
|