Marion Cotillard la București, alături de Orchestra Națională din Lille | |
(Muzică) |
Jeanne D’Arc au bûcher este un oratoriu dramatic semnat de compozitorul francez de origine elvetiana Arthur Honegger, pe un libret realizat de poetul si dramaturgul Paul Claudel. Povestea puncteaza prin 11 scene, in sens invers cronologic, momentele importante din viata eroinei franceze care au dus la condamnarea ei la ardere pe rug. |
Constructia oratoriului este una monumentala, incluzand pasaje operatice, corale, simfonice, teatru, o combinatie de stiluri care contribuie la fascinatia exercitata de spectacol, greu de incadrat in vreunul dintre genuri. Montarea este pe masura, distributia cuprinde artisti lirici, actori, cor, cor de copii si orchestra.
Explicand complexitatea spectacolului, actrita Marion Cotillard, laureata a premiului Oscar, care va interpreta rolul Jeannei d’Arc a subliniat ca: “Nu partea emotionala este cea mai dificila, ci partea tehnica. Sa fii tot timpul conectat, atent la tot ce se intampla in jur, sa te coordonezi cu toti ceilalti. Sa fii intotdeauna cum trebuie. E foarte frustrant sa nu fii perfect. Pe de alta parte, cand intri in profunzimea dificultatilor, cand te scufunzi in ele, intelegi ca asa descoperi, de fapt, miezul povestii.”
Instrumentatia este si ea neobisnuita. Sunt incluse in orchestra simfonica trei saxofoane si un Ondes Martenot, un precursor al instrumentelor electronice de astazi, care permit realizarea unui univers sonor special.
Din punct de vedere muzical, compozitia abordeaza o mare diversitate de genuri, acoperind de la muzica atonala, la jazz, secvente de fanfara, cantece populare si piese bisericesti, cu treceri surprinzatoare si rapide, care captiveaza si intriga auditoriul.
Eclectismul lucrarii si dimensiunea ei provoaca artistic muzicienii si atrage atentia publicului, asa cum o face si libretul. Oratoriul incepe cu momentul premergator arderii pe rug al Jeannei d’Arc careia i se alatura un personaj spectral, parintele Dominic, un ghid care o ajuta sa inteleaga situatiile ce au determinat deznodamantul tragic. Jeanne d’Arc infatisata de oratoriu nu mai poarta platosa razboinica, este vulnerabila, o tanara care se teme de moarte, pana la urma, un copil. În contrapunct, sub forma de flash-back-uri, in scene disparate, sunt prezentate firele mediului politic corupt care au facut posibile procesul absurd si condamnarea ei.
„Muzica joaca un rol foarte important in a-i re-invata pe oameni sa-si recunoasca si sa-si accepte propriile emotii si pe cele ale celorlalti, din jurul lor. ?i cred ca asta ne ajuta sa devenim cu totii mai buni cetateni.”
a spus maestrul Alexandre Bloch, directorul muzical al Orchestrei Nationale din Lille vorbind despre efectul pe care il poate produce muzica la nivelul publicului si societatii, la nivel mai larg.
Oratoriul a fost finalizat in 1935 si a avut premiera la Paris in 1938. Prologul a fost adaugat mai tarziu, in 1944, aducand semnificatii in plus lucrarii si puternicei figuri a lui Jeanne d’Arc. Fraza de debut din textul coral, “Intuneric! Toata Franta este fara forma si vida!”, a fost considerata, la momentul lansarii, ca fiind o paralela intre Franta marcata de razboiul de 100 de ani si Franta aflata sub ocupatia nazista.
Spectacolul de la Bucuresti al Orchestrei Nationale din Lille il va avea la pupitru pe maestrul Alexandre Bloch si va beneficia de concursul actritei Marion Cotillard, laureata a premiului Oscar, care va interpreta rolul lui Jeanne d’Arc. Partiturile corale vor fi sustinute de Corul Filarmonicii “George Enescu”, dirijat de Iosif Ion Prunner si de Corul de Copii al Radiodifuziunii Romane, dirijat de Razvan Rados.
Maestrul Alexandre Bloch a preluat pozitia de Director Muzical al Orchestrei Nationale din Lille la inceputul sezonului 2016/2017, pozitie pe care o va detine pana in 2024. Este, in acelasi timp, dirijor principal al Düsseldorfer Symphoniker, din septembrie 2015. Castigarea premiului intai la concursul din 2012 al Competitiei de dirijat Donatella Flick LSO, care a adus in atentia publica muzicalitatea, entuziasmul si energia sa i-a oferit oportunitatea de a fi dirijor asistent al London Symphony Orchestra. Sezonul 2018/2019 a inclus debuturi cu Tiroler Landstheater Orchester Innsbruck si Gurzenich-Orchester din Köln, precum si debutul la Opera din Lyon, cu lucrarea Lectii de dragoste si violenta, a compozitorului George Benjamin. Planurile cu Orchestra Nationala din Lille au cuprins o serie dedicata lucrarilor lui Mahler, Petruska a lui Stravinsky si alte inregistrari.
Actrita franceza Marion Cotillard a jucat prima data rolul lui Jeanne d’Arc in anul 2005, in Franta, alaturi de Orleans Sympohny Orchestra, apoi, in 2012, cu Barcelona Symphony Orchestra si in 2015, alaturi de New York Philharmonic.
Marion Cotillard a studiat la Conservatorul de arta dramatica din Orleans si este Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor pentru contributia la imbogatirea culturii franceze. A primit premiul Oscar pentru rolul Edith Piaf, din filmul “La vie en rose”, pentru care a mai fost distinsa cu Premiul BAFTA pentru cea mai buna actrita, Globul de aur, Premiul César si a fost nominalizata pentru Screen Actors Guild and Critics Choice. In 2015, Marion Cotillard a mai fost nominalizata la Premiul Oscar pentru cea mai buna actrita pentru rolul din filmul lui Jean-Pierre si Luc Dardenne's “Two Days, One Night".
Distributia completa:
MARION COTILLARD Ioana d’Arc (rol vorbit), GEORGES GAY Fratele Dominique (rol vorbit), HÉLÈNE GUILMETTE Fecioara Maria, o voce (soprana), GABRIELLE PHILIPONET Marguerite (soprana), MARIE KARALL Catherine (contralto), CORNEL FREY Porcus, O voce, Primul herald, Clericul (tenor), PHILIPPE-NICOLAS MARTIN O voce, Al doilea herald, Un taran (bas) / Un alt taran (rol vorbit), MATHIAS ZAKHAR Al treilea herald, Magarul, Bedford, Jean de Luxembourg, Heurtebise, Un taran (rol vorbit), CORENTIN HOT Maestru de ceremonii, Regnault de Chartres, Guillaume de Flavy, Perrot, Un Preot (rol vorbit).
Anasamblul de la Lille va avea doua spectacole in cadrul festivalului. Astazi va prezenta sub bagheta lui Vlad Vizireanu Simfonia de camera pentru 12 instrumente soliste opus 33 a lui George Enescu, Concertul pentru vioara si orchestra in re major op.77 a lui Brahms, cu Sergey Katchatryan, solist si Simfonia „Harold in Italia” o compozitie a lui Berlioz, cu Timothy Ridout la viola.
Inregistrarea intalnirii cu echipa spectacolului Jeanne D’Arc au bûcher poate fi urmarita pe contul de Facebook al Festivalului - http://bit.ly/2kR5DVM
Despre Festivalul International George Enescu
Ajuns la cea de-a XXIV-a editie, Festivalul International George Enescu se va desfasura in perioada 31 august-22 septembrie 2019. In salile de concerte din Bucuresti, vor urca pe scena peste 2.500 dintre cei mai valorosi muzicieni ai lumii, avand 50 de nationalitati si vor fi prezentate 84 de concerte si recitaluri. Editia din acest an a festivalului totalizeaza 34 de prezente in premiera in Romania: 25 de artisti, printre care Marion Cotillard, Kirill Petrenko, Mitsuko Uchida si noua dintre cele mai bine cotate orchestre din lume.
Editia 2019 a Festivalului Enescu isi asteapta publicul la Sala Mare a Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio si la Sala Mica a Palatului la concerte si recitaluri grupate in jurul a sase mari sectiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul noptii”, „Recitaluri si concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” si „Forumul International al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte si evenimente in Piata Festivalului, conferinte, lansari de discuri si de carte, spectacole extraordinare.
Pentru mai multe detalii: https://www.festivalenescu.ro/
.
| |
|
|