Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 decembrie 2024
Recomandări
Ce vedem pe scenele Festivalului Internațional George Enescu: miercuri, 18 septembrie 2019
(Muzică)
Programul zilei de 18 septembrie debuteaza cu concertul Orchestrei Nationale din Lille, dirijata de Vlad Vizireanu, pe scena Ateneului Roman, de la ora 17:00. Solistii concertului sunt Serghei Khachatryan, la vioara si Timothy Ridout, la viola.
In program: Simfonia de camera pentru 12 instrumente soliste - de George Enescu, Concertul pentru vioara si orchestra in re major - de Johannes Brahms, si Simfonia „Harold in Italia” - de Hector Berlioz.

Orchestra Nationala din Lille s-a relansat cu numele actual in anul 1980, dupa ce conducerea sa a fost preluata de dirijorul Jean-Claude Casadesus, care a reformat ansamblul si a obtinut sponsorizare guvernamentala. Orchestra abordeaza repertoriul simfonic, participa la productii anuale cu Opera din Lille si include cu regularitate repertoriul contemporan in program, gazduind si muzicieni in rezidenta. In paralel, inoveaza prin evenimente dedicate publicului nou: concertele „cinema live”, concertele „famillissimo”, concertele „Must du Classique”, „flash 12:30” si festivalul „Lille piano”. Discografia Orchestrei Nationale din Lille include peste 30 de inregistrari, bine primite de public si critica si recompensate cu numeroase premii, printre care Grand Prix de l'Académie Charles Cros, Prix de l'Académie du disque français, Prix de la SACD, Grand Prix de la Nouvelle Académie du Disque etc.

image002

La pupitrul Orchestrei Nationale din Lille va putea fi urmarit tanarul dirijor de origine romana, Vlad Vizireanu, care a fost numit recent directorul muzical al Orchestrei Simfonice Knox-Galesburg (SUA). Vlad Vizireanu si-a facut debutul cu Orchestra Simfonica din Londra, la Barbican Hall, dupa ce a castigat Premiului II la Concursul Donatella Flick din 2016. Vizireanu a fost unul dintre cei 14 dirijori (din 400 de candidati din intreaga lume) invitat sa participe la renumita competitie de dirijare Mahler, cu Simfonia Bamberg. De asemenea, el a castigat Premiul II la Concursul international de dirijare Cadaqués, unde a condus Simfonia de Cadaqués intr-un concert televizat international in sala Auditori, din Barcelona. Vizireanu este si un promotor fervent al muzicii noi, fiind fondatorul si directorul executiv al Impulse New Music Festival, un program de vara de doua saptamani din Santa Barbara, California, care reuneste compozitori si interpreti tineri, pentru decoperi noutatile din lumea muzicii noi si a dezvolta abilitati practice necesare unei cariere in lumea muzii. Vizireanu a dirijat compozitii noi cu Orchestra Festivalului Castleton, Simfonia de la Cadaqués si Ansamblul muzical New Hebrides.

image003 


Violonistul armean Sergey Khachatryan a obtinut marele premiu al Concursului international Jean Sibelius de la Helsinki, in 2000, devenind cel mai tanar castigator din istoria competitiei. In 2005, a castigat premiul I la Concursul Queen Elisabeth, de la Bruxelles. In acest sezon, Sergey Khachatryan este artist in rezidenta la BOZAR, in Bruxelles, avand o serie de recitaluri si concerte programate cu Orchestre National de Belgique si Hugh Wolff. Ca solist, a cantat cu Orchestra Filarmonica Radio Olanda, sub bagheta lui Stanislav Kochanovsky, Orchestra della Svizzera Italiana si Orchestra Gulbenkian, cu Lorenzo Viotti, Orchestra Simfonica Bamberger, cu Ludovic Morlot si Filarmonica Rotterdam, cu Valery Gergiev, precum si la Teatro alla Scala Milan, sub conducerea lui Myung-Whun Chung. Tot in acest sezon, Sergey Khachatryan are programat un turneu in SUA si Europa, cu Alisa Weilerstein si Inon Barnaton, cu un program intitulat „Nopti transfigurate”, care include lucrari de Beethoven, Schoenberg si ?ostakovici.

image004


Violistul Timothy Ridout (nascut la Londra, in 1995) este castigatorul premiului I la Concursul international de viola Lionel Tertis, in 2016. In sezonul 2018/19 este artist rezident la Baden-Baden Philharmonie si are concerte alaturi de Orchestra Simfonica din Hamburg, Tonhalle Orchester Zurich, Orchester de Lille, Camerata si Orchestra Filarmonica din Salzburg. Printre concertele programate pentru anul 2019 se numara recitaluri la Konzerthaus Berlin, Louvre, Sommets Musicaux Gstaad, Heidelberger-Frühling, Festivalurile Evian si Radio France Montpelier, Festivalul Aspen (SUA), debuteaza la Sala Nationala de Concerte din Taipei, Taiwan si va sustine o serie de concerte in Japonia, alaturi de pianistul Benjamin Frith. Ca muzician de camera, Timothy Ridout a participat la festivalurile Heimbach Spannung, Valdres Sommersymfoni, Boswiler Sommer si Musikdorf Ernen si a avut proiecte la Musikverein (Viena), Seria Internationala de Muzica de Camera la Southbank, Louvre si Salle Cortot (Paris). A colaborat cu Benjamin Grosvenor, Frank Dupree, Frans Helmerson, Christian Tetzlaff, Isabelle Faust, Pavel Kolesnikov si Kian Soltani, printre multi altii. Timothy Ridout canta pe o viola de Peregerino di Zanetto (1565-75), imprumutata de Beares International Violin Society.

De la ora 18.00, Teatrul Excelsior gazduieste un musical, inclus in programul Festivalului in sectiunea speciala a acestei editii: Mozartweek in Residence.

Este vorba de musicalul “The Four Ties”, prezentat de ansamblul Les Sourds-Doués. Patru personaje evolueaza pe scena intr-o continua confruntare frenetica si energica. Ei exploreaza diverse lumi muzicale – de la clasica, la jazz, tango, klezmer, muzica de film etc. – totul ducand, de fiecare data, la Mozart. Cei patru suflatori francezi jongleaza cu usurinta cu diversele stiluri, cu scopul asumat de a obtine un concert desacralizat si de a-i determina atat pe tineri, cat si pe batrani sa rezoneze cu muzica prin intermediul unei bune doze de umor. Este cheia in care si-au ales si numele de scena „surzii talentati” (Sourds-Doués).

image005


In program: Uvertura operei „Flautul fermecat” – de W.A. Mozart, Whisky – de Astor Piazzolla, Melodie traditionala ungara, Jacinto Chiclana – de Astor Piazzolla, Bolero - Maurice Ravel, Serenada „Gran Partita” – de W. A. Mozart, Georgia on my mind - de Ray Charles, Gitanerias – de Ernesto Lecuona, Boite à musique, arii diverse – de W.A. Mozart, Mon Oncle - de Franck Barcellini, Medley Disney – de Alan Menken, „Das klinget so herrlich” din Flautul fermecat – de W. A. Mozart, Variatiuni pe tema „Ah ! vous dirai-je, maman” – de W.A. Mozart, Amélie Poulain - de Yann Tiersen, Take 5 - de Paul Desmond, Oblivion - de Astor Piazzolla, I got Rhythm – de George Gershwin, Burden Down – gospel traditional, Ave verum corpus – de W.A. Mozart, La complainte de la Butte – de Georges van Parys, Dans slav – de Antonín Dvorák, Simfonia nr. 25 in sol minor, partea I (versiunea balcanica) – de W.A. Mozart.

Trupa Les Sourds-Doués a luat nastere in anul 2011, cand patru suflatori francezi cu un viitor promitator in muzica clasica, au decis sa aduca pe scena un format inedit de spectacol in care sa-si valorifice creativ talentul de instrumentisti. Cei patru muzicieni – Francois Pascal, la clarinet bas, Nicolas Josa, la corn, Pierre Pichaud, la trompeta si Adrien Besse, la clarinet  - au construit un ansamblu de suflatori intr-o formula noua, nemaifolosita vreodata pana la ei, cu un sound bogat, miscator si exploziv, creand un spectacol muzical comic care a cunoscut instantaneu un mare succes. De atunci, peste 200 de spectacole i-au dus pe cei patru instrumentisti atat pe principalele scene din Franta, cat si pe numeroase scene internationale si festivaluri de renume.

Mozart Week in Residence - este un concept adus direct de la Salzburg, inclus in premiera in programul Festivalului International George Enescu, ca sectiune speciala. ”Mozart traieste” - aceasta este tema aleasa pentru urmatoarele cinci editii ale Festivalului Mozart, din 2019 pana in 2023, de catre Rolando Villazón, noul director.

”Editia 2019 a Festivalul Mozart Week reflecta personalitatea lui Mozart in intreaga ei varietate, plina de culoare si ambiguitate, multi-fatetata: Mozart dansa, participa la spectacole de mima si baluri mascate, manca si bea ca si cum intreaga lui viata ar fi depins de asta. Vom explora personalitatea multipla a lui Mozart prin noi evenimente colaborative, noi asocieri, noi formate si noi spatii de spectacol”,
spunea Rolando Villazón.

Programul zilei se incheie cu un spectacol din seria Mari orchestre ale lumii. De la ora 20:00, pe scena de la Sala Palatului, are loc concertul Orchestrei Filarmonicii din St. Petersburg, la pupitrul careia se va afla dirijorul Vassily Sinaisky

In program: Concertul nr. 4 pentru pian si orchestra in sol major op. 58, de L.v. Beethoven si Simfonia I in re major – de Gustav Mahler.

Solist: pianistul brazilian Nelson Freire.

image006


Istoria Orchestrei Filarmonicii din Sankt Petersburg incepe in anul 1931 si timp de mai bine de doua decenii, activitatea ei a fost strans legata de Radio Leningrad. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Orchestra Simfonica a Radio Leningrad a fost singura orchestra care a ramas in orasul asediat. In pofida faptului ca in prima si cumplita iarna din timpul Razboiului, orchestra nu a mai putut canta, prin eforturi aproape supra-omenesti, in august 1942, sub bagheta lui K.Eliasberg, orchestra a interpretat la Leningrad premiera Simfoniei a saptea a lui ?ostakovici.

In zilele noastre, criticii sustin ca „interpretarea Orchestrei Filarmonice din Sankt Petersburg poate fi numita extrem de autentica: se pare ca muzicienii au mostenit de la generatia mai veche traditia clasica de interpretare orchestrala tipica Simfoniei din Leningrad” (Tianjin Daily, 2015).

In anul 1953, orchestra a primit statutul de Filarmonica si a avut primele turnee in strainatate (Finlanda). Intre 1962-1963, I.Stravinsky si B.Britten au ales sa isi interpreteze propriile compozitii cu Orchestra Filarmonica din Sankt Petersburg. In anii 60, orchestra i-a avut ca solisti pe S. Richter, E. Gilels, I. Stern, Y. Marhinhin, D. Oistrakh, M. Rostropovici, D. Sostakovici si a obtinut recunoastere extinsa in strainatate.

In anii 70, Orchestrei i s-a acordat si titlul de „Academica”. Sunt anii in Orchestra interpreteaza in premiera lucrari de Handel, Mahler, Richard Strauss, Debussy, Ravel, Scriabin, Schreker, Honegger, Tippett, Orff, Dutilleux, Arvo Pärt, Schnittke, Nono, Ligeti, Adams, Crumb, Piazzolla. Tot acum, Orchestra a inregistrat toate simfoniile lui Beethoven si Schubert, Ceaikovsky si Rachmaninov, Ravel si Britten.

In prezent, orchestra colaboreaza in diverse proiecte cu dirijorii: N.Järvi, A.Katz, D.Kitaenko, V.Chernushenko, Y.Simonov, V.Fedoseyev, A.Lazarev, E.Serov, R.Barshai, J.Domarkas, R.Martynov, V.Ziva, E.Klas, P.Kogan, M.Shostakovich, V.Sinaisky, S.Sondeckis, A.Titov, M.Rostropovich, P.Berglund, J.C.Casadesus si YPTortelier; compozitorii: Gyorgy Ligeti si Krzysztof Penderecki; solistii G.Sokolov, N.Gutman, E.Virsaladze, Y.Bashmet, V.Tretyakov, J.Lill, J.Ogdon, R.Holl si F.Kempf.

Orchestra Filarmonicii din St. Petersburg este invitata regulat la festivaluri internationale de prestigiu in Europa, Asia si America. In ultimele trei sezoane, a avut turnee in U.K., Israel, precum si Finlanda si China.

Maestrul Vassily Sinaisky este un muzician complet, dirijor experimentat si pianist. A fost dirijor principal al BBC Philharmonic Orchestra, unde detine si titlul de dirijor emerit, Director Musical si dirijor al Teatrului Balsoi, al Orchestrei Nationale de Stat a Rusiei, director si dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii din Moscova, dirijor principal al Orchestrei Filarmonice a Olandei, al Orchestrei Filarmonice din Malmo si al Orchestrei Filarmonice a Letoniei. A vizitat pentru prima oara Romania in anul 2014 cand a dirijat Orchestre National de France si a revenit anul trecut, la pupitrul orchestrei Filarmonicii „George Enescu”, in cadrul concertului de gala al finalei de vioara a Concursului International „George Enescu”.

Pianist de o mare sensibilitate, brazilianul Nelson Freire a fost un talent precoce. A fost recompensat cu Premiul I la Concursul International de Muzica Vianna da Motta, din Lisabona si i s-a decernat Medalia Dinu Lipatti si Medalia Harriet Cohen - Londra. In 2001, a prezidat juriul pentru competitia Marguerite Long de la Paris, iar debutul sau la The Proms a avut loc in august 2005. Pe cat de talentat, pe atat de discret, Freire tinde sa evite lumina reflectoarelor, publicitatea si interviurile.

Freire a inregistrat cu Sony / CBS, Teldec, Philips si Deutsche Grammophon. Discografia sa numara inregistrari cu concertele de pian ale lui Liszt, alaturi de Filarmonica din Dresda. Freire a semnat un contract exclusiv cu Decca, primul rezultat fiind inregistrarea lucrarilor lui Chopin, recompensata cu Diapason d’Or, un premiu „Choc” al publicatiei Monde de la Musique, notarea cu „10 ”din partea revistei Répertoire si cu mentiunea „recomandat”din partea Classica. Tot cu Decca, a inregistrat concertele de pian ale lui Brahms, alaturi de Orchestra Gewandhaus, dublu album recompensat cu premiile Classic FM si Gramofon, in 2007. Cu albumul Decca - Harmonies du Soir, a marcat bicentenarul nasterii lui Liszt, in 2011. A inregistrat, de asemenea, muzica de pian brazilian pentru Decca.

Despre Festivalul International George Enescu

Ajuns la cea de-a XXIV-a editie, Festivalul International George Enescu se va desfasura in perioada 31 august-22 septembrie 2019. In salile de concerte din Bucuresti, vor urca pe scena peste 2.500 dintre cei mai valorosi muzicieni ai lumii, avand 50 de nationalitati si vor fi prezentate 84 de concerte si recitaluri. Editia din acest an a festivalului totalizeaza 34 de prezente in premiera in Romania: 25 de artisti, printre care Marion Cotillard, Kirill Petrenko, Mitsuko Uchida si noua dintre cele mai bine cotate orchestre din lume.

Editia 2019 a Festivalului Enescu isi asteapta publicul la Sala Mare a Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio si la Sala Mica a Palatului la concerte si recitaluri grupate in jurul a sase mari sectiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul noptii”, „Recitaluri si concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” si „Forumul International al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte si evenimente in Piata Festivalului, conferinte, lansari de discuri si de carte, spectacole extraordinare.

Pentru mai multe detalii: https://www.festivalenescu.ro/

 
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate