Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
A fost odată comunism. Proiecte speciale Radio România Cultural, la 30 de ani de la Revoluția din 1989
(Istorie)
Radio Romania Cultural lanseaza, incepand cu 30 septembrie, in anul in care romanii sarbatoresc 30 de ani de libertate, doua ample proiecte editoriale care se constituie intr-o adevarata istorie sonora a celor 50 de ani de comunism. Aceasta se concretizeaza in pagini de memorialistica, dandu-le glas unii dintre cei mai importanti actori ai scenei romanesti, dublate de marturii sonore venite parca direct din iadul comunist, marturii cu vocile celor ce au patimit in inchisori.
A fost odata comunism este o rememorare, prin intermediul paginilor de memorialistica, selectate de istoricul Georgeta Filitti, coordonatoarea stiintifica a proiectului, a celor mai importanti ani ai comunismului romanesc, completate de explicatii concrete ale istoricilor care au studiat aceasta perioada.

Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Marian Ralea, Alexandra Halic si alti importanti actori ai scenei romanesti dau glas acestor pagini obtinand, astfel, un proiect audio care reflecta cele mai importante etape ale perioadei comuniste din Romania, structurate in capitole precum: Nationalizarea, Securitatea, Deportarile, Canalul, Colectivizarea, Eliminarea proprietatii private, Inchisorile de femei si de barbati, Avorturile, Casele de copii etc.

In perioada 30 septembrie - 15 decembrie, puteti asculta aceste pagini sonore in emisiunile Espresso si GPS Cultural, proiectul concretizandu-se editorial si intr-un audio-book care va aparea in curand la Editura Casa Radio, iar campania se va incheia la finalul anului, cu podcast-uri intr-o sectiune pe site-ul www.radioromaniacultural.ro.

Paginile de istorie vor fi dublate, in aceeasi perioada, de marturii venite parca in direct din iadul comunist, marturiile celor care au patimit in cumplitele inchisori. Acestea se regasesc in inregistrarile facute de colega noastra, Anca Mateescu, care sunt documente sonore unice pe piata media din Romania, pastrate in Fonoteca de Aur a radioului public.

Sub genericul Amintiri din temnitele comuniste, se vor auzi, zilnic, voci ale unor personalitati precum: Valeriu Anania, Bartolomeu Anania, Adrian Marino, Arsavir Acterian, Teohar Mihadas, Alexandru Paleologu, Gabriel Tepelea, Lena Constante, Dumitru Staniloaie, parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa si multi altii.

Sa nu ne razbunati!’, a fost  indemnul pe care Mircea Vulcanescu l-a lasat atunci cand a trecut la cele vesnice, la 28 octombrie 1952, in inchisoarea de la Aiud. 
Noua ne ramane, asadar, datoria aducerii aminte... pe frecventele Radio Romania Cultural!

Postul Radio Romania Cultural este singurul post de radio cu acoperire nationala in FM, care produce programe exclusiv culturale, difuzand productie originala culturala si informatie din toate zonele culturii, la nivel national si international. Detalii pe www.radioromaniacultural.ro.

Vizual A fost odata comunism.jpg

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate