Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 aprilie 2020
Recomandări
Cea mai mare sală de concerte simfonice din România își deschide stagiunea: dirijorul Christian Reif și pianistul Matei Varga la Sala Radio!
(Muzică)
Dupa o participare importanta in cadrul Festivalului International ”George Enescu”, Orchestrele si Corurile Radio Romania isi redeschid - vineri, 11 octombrie  (19.00) - noua stagiune la SALA RADIO, cea mai mare sala de concerte simfonice din Romania, dotata cu cea mai mare orga din sud-estul Europei.
Dirijorul german CHRISTIAN REIF, aplaudat recent la pupitrul Orchestrei Simfonice de Tineret din San Francisco, pianistul roman MATEI VARGA, laureat al Concursului International ”George Enescu” si doua lucrari celebre ale caror povesti au marcat istoria muzicii – unicul concert de pian semnat de Schumann si suita Tablouri dintr-o expozitie de Musorgski-Ravel - definesc concertul inaugural al noii stagiuni. Evenimentul este  prezentat de Orchestra Nationala Radio.

Programul serii, 100% romantic, debuteaza cu Schumann - Concertul in la minor pentru pian si orchestra, unul dintre cele mai cunoscute concerte de pian compuse vreodata. Lucrarea a avut premiera absoluta la Dresda, in 1845, cu sotia sa, celebra pianista Clara Schumann, ca solista. O luna mai tarziu, concertul era interpretat la Leipzig, sub bagheta unui alt mare compozitor al vremii, Felix Mendelssohn. Intr-o frumoasa poveste ce strabate istoria muzicii, se pare ca lucrarea l-a influentat pe Grieg in conceperea propriului sau concert de pian, care, la randul sau, l-a inspirat pe Rahmaninov in scrierea primului sau concert.

In partea a doua serii, veti asculta suita Tablouri dintr-o expozitie – de  Musorgski (in versiunea orchestrata de Ravel, compozitorul cunoscutului Bolero). Lucrarea a fost dedicata de compozitorul rus prietenului sau, Viktor Hartmann, arhitect si pictor, decedat subit la doar 39 de ani. Provocand imaginatia auditoriului, suita reda sonor tablourile create de Hartmann, reunite in expozitia realizata in memoria sa.

Christian Reif_foto Stefan Cohen
Christian Reif - foto Stefan Cohen

Aflat pentru prima oara la pupitrul Orchestrei Nationale Radio, dirijorul CHRISTIAN REIF va debuta in stagiunea 2019-2020 la pupitrul unor orchestre cu prestigiu precum Scottish National Orchestra (Marea Britanie), RTE National Symphony Orchestra (Irlanda), Brno Philharmonic (Cehia) s.a. Colaborarile viitoare mai includ concerte alaturi de orchestre simfonice din Dallas, Carolina de Nord, Santa Barbara, cu Orchestre National de Lyon, San Francisco Symphony,  Orchestra Nationala a Belgiei  si Orchestra Simfonica Portugheza din Lisabona. Dirijorul de origine germana a studiat la unele dintre cele mai prestigioase institutii din lume: Juilliard School  - New York si Mozarteum Salzburg.
Laureat al Concursului International George Enescu si al Concursului Maria Canals din Barcelona, Matei Varga desfasoara o intensa activitate concertistica atat in Statele Unite, cat  si in Europa. Cariera muzicianului roman include evenimente prezentate in cele mai mari sali de concerte din lume, precum Carnegie Hall (New York), Konzerthaus (Berlin), Auditorium du Louvre (Paris), National Center for Performing Arts (Beijing), Palau de la Música (Barcelona). Cel mai recent album al sau, Early Departures, lansat la casa de discuri Sono Luminus  a fost apreciat de BBC Magazine. In luna mai a acestui an, Matei Varga a debutat la Victoria Hall din Geneva, alaturi de Orchestre des Nations.

Matei Varga (2)
Matei Varga

Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
    
Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio. Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate