Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Călătoria imaginară a filmelor fARAD 6 a ajuns la final
(Cinema)
Cea de-a sasea editie a Festivalului de film documentar fARAD - „Harta si teritoriile” s-a incheiat duminica, 6 octombrie, cu proiectia filmului „Havana, de la inaltime”. „Il felicit pe regizor pentru un film atat de original si de frumos, atat din punct de vedere vizual, cat si al mesajului transmis” a exclamat unul dintre spectatori, la sesiunea de discutii cu Pedro Ruiz, autorul peliculei.
Cinci zile de filme documentare din toata lumea – selectie curatoriata de noul director artistic al fARAD, Dimitris Kerkinos – au reunit la cinematografele aradene Arta, Gradiste si Gai peste 1200 de pasionati de cinema.

fARAD 6 a oferit o selectie de 17 documentare recente venite din marile festivaluri internationale. Filmele au abordat dinamica dintre locuitori si spatiile locuite, dintre comunitate si mediul urban, dintre izolare si viata in comunitatea orasului extins.  Madrid, Havana, Hong Kong, New York, Roma, Kinshasa, Iasi, dar si teritorii mai putin explorate, precum taigaua siberiana sau Sahara de Vest au fost subiectele unor documentare intense, tulburatoare, explorand spatiul orasului ca pe un spatiu existential. fARAD a onorat memoria regizoarei Agnès Varda, recent disparuta, cu documentarul „Mur Murs” – o invitatie la o plimbare prin Los Angeles-ul anilor 1980, printre graffiti-urile si diversele sale culturi.

„Orasele si teritoriile sunt organisme vii care ne influenteaza in mod direct. Habitatul creeaza mentalitati, valori, viziuni asupra lumii. O insula, un desert, o regiune muntoasa, un mediu rural sau urban conditioneaza diferit locuitorii. Formeaza oamenii diferit. Selectia din acest an a avut in vedere documentare care se concentreaza pe tematica spatiului si care arata diferitele aspecte ale vietii urbane in lume. Am inclus filme realizate de regizori foarte talentati, care exploreaza noi perspective si aduc la lumina aspecte ale realitatii pe care multi le ignora sau care ne privesc pe toti”,
a declarat Dimitris Kerkinos, noul director artistic al fARAD.

HOR_0938

Eveniment cu profil unic in spatiul romanesc, fARAD-ul are un rol important deoarece, asa cum declara un spectator: „Fiecare om are nevoie sa vada si sa auda ceva care sa-l inspire si sa-l educe sau care sa-i starneasca curiozitatea pe diverse teme”. Voluntarii aradeni au participat la proiectii si s-au implicat activ in organizarea festivalului.

O componenta importanta a festivalului este Laboratorul fARAD. Anul acesta au fost selectati opt participanti, cu cinci proiecte aflate in diferite etape de dezvoltare. Ei au lucrat cu monteurul si designerul de sunet Dana Bunescu in cadrul unui atelier de sunet. De asemenea, autori ai filmelor din program, Pedro Ruiz (Canada), Bo Wang (China/SUA), Victor Moreno (Spania) si Nora Agapi (Romania), alaturi de Dimitris Kerkinos, directorul artistic al fARAD, au comentat proiectele prezentate.

Despre experienta intalnirilor, Laurentiu Cotac, unul dintre participanti, a declarat: „Am vazut mai multe tipuri de documentar, natura fiecaruia fiind distincta. Poti sa vezi reactii pe diferite materiale, aflate in diferite stadii de dezvoltare. Mi-au placut mentorii, au fost foarte prezenti. Pentru ca fiecare vine dintr-o alta tara, cu alta perspectiva culturala si profesionala, comentariile lor au fost extrem de pretioase ”. Sesiunile au fost completate de seminarii sustinute de regizorii Laurentiu Damian si Alexander Nanau, ca si de realizatorul Mihai Grecea. Tudor Platon a prezentat filmul sau finalizat, „Casa cu papusi”, un proiect pe care l-a inscris acum un an la Laboratorul fARAD.

Laurentiu Damian, regizor de film si presedintele UCIN, a concluzionat despre festival: „fARAD este un festival realmente de talie internationala. Alaturi de un public care a venit entuziast la acest festival, anul acesta am avut privilegiul sa vad niste filme extraordinare, care au avut ca tematica orasul: orasul si subteranele, orasul cu frumusetile lui, orasul si estetica uratului, orasul si graffiti, orasul de peste oras. Mi se pare un privilegiu ca fARAD-ul continua”.

HOR_2247

Inspirata de filmul „Orasul ascuns” de Victor Moreno, campania #AradulAscuns a relevat fatete mai putin cunoscute ale orasului gazda. Locuitorii au surprins secvente urbane pe care le-au postat pe retelele de socializare. fARAD 6 a selectat cinci dintre cele mai reprezentative.

Ca in fiecare an, petrecerea de inchidere a fost gazduita de Cafeneaua Literara Joy’s. De data asta insa, muzica a fost mixata de Andreea Esca si bloggerul Otrava – un cadou neasteptat, pe care organizatorii au dorit sa il faca Aradului.

O alta noutate a reprezentat-o workshopul sustinut de presedintele festivalului, Corina Suteu, cu voluntarii inscrisi. Adolescentii au discutat despre pasiunile si optiunile pentru viitoarele lor cariere. Iulia Banciu, una dintre participante, a spus: „A fost informal, foarte diferit de tot ce se intampla la scoala. Am avut libertatea sa vorbesc si sa aflu povestile de viata diferite ale colegilor si prietenilor mei. M-a facut sa realizez ca ceea ce vreau sa fac este fotografia. Consider ca ar fi o oportunitate buna ca noi, tinerii, sa cream un eveniment aici, in Arad”.

In premiera, in prima parte a lunii noiembrie, fARAD se extinde la Bucuresti, cu proiectii in cadrul Festivalul de film UrbanEye, completate de o dezbatere impreuna cu Revista de arhitectura Zeppelin, dar si la Cluj, cu o proiectie speciala organizata in 17 octombrie in parteneriat cu Cinemateca TIFF.

Mai multe despre fARAD gasiti la www.farad.ro.

HOR_1036

HOR_1043



Initiat si dezvoltat ca un eveniment dedicat educarii prin imagine a publicului, dar si revitalizarii interesului pentru filmul de arta, Festivalul fARAD a fost lansat in 2014 la initiativa Corinei Suteu, presedintele festivalului, si a Film ETC., in colaborare cu Centrul Municipal de Cultura Arad. Festivalul se afla sub patronajul Primariei Municipiului Arad si este produs si curatoriat de Asociatia Film ETC. (producator general Oana Radu si consultant programare Mihai Chirilov), in parteneriat cu 111 Film (Eugen Lumezianu). Co-fondator: Mona Nicoara. Incepand cu editia 2019 directorul artistic al festivalului este Dimitris Kerkinos. Editia 2019 a fARAD este realizata cu sprijinul Uniunii Cineastilor din Romania.

Parteneri media: Actualitati Arad, aradculture.ro, Agerpres, Bookhub, Ceasca de cultura, feeder.ro, Jurnal aradean, Ghidul aradean, IQool, Joy FM Arad, miscareaderezistenta.ro, MovieNews, pauldutu.eu, ProTV.ro, Radio Arad 99.1 FM, Radio Arad, Radio Romania Cultural, Radio Timisoara, RFI Romania, Revista Fashion Premium Magazine, Revista Zeppelin, www.aradon.ro, 24 Fun Arad, TV Arad

Contact
Carmen Macavei - tel: 0727 734 411, e-mail: carmen@quartzmedia.ro

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate