Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 decembrie 2024
Recomandări
”Îndrăznește să-ți recapeți feminitatea după cancerul la sân”. Medicii anunță că au fonduri de la Stat pentru reconstrucția mamară după mastectomie
(Știință)
Reconstructia mamara dupa mastectomie este o operatie cu efect antidepresiv. Dupa o astfel de interventie, femeile se schimba radical, nu numai in sensul starii generale de bine, al linistii sufletesti, ci isi refac viata de cuplu, acced la pozitii superioare in viata profesionala, in cariera, lucruri care inainte li se pareau imposibile, a marturisit medicul Ina Petrescu, medicul organizator al evenimentului de constientizare ”Indrazneste sa-ti recapeti feminitatea dupa cancerul la san”, organizat luni, 14 octombrie, la Muzeul National al Satului ”Dimitrie Gusti”, in preambulul Zilei Mondiale a Reconstructiei Mamare, marcata anual pe data de 16 octombrie.
Aproape 100 de femei care au trecut printr-o operatie de mastectomie sau care au cancer de san au venit sa stea de vorba cu medicii si cu femeile care au decis sa apeleze la reconstructia mamara, pentru a afla unde se poate face si in ce conditii.

”Suntem aici pentru a arata, si prin prezenta acestor doamne care au avut curaj sa faca reconstructia, ca beneficiile sunt reale, ca merita ca femeile sa apeleze la aceasta solutie. Trebuie sa stie, insa, sa aleaga impreuna cu medicii metoda de reconstructie pentru a avea un rezultat cat mai aproape de normal. In ultima perioada, am facut tot mai multe interventii de reconstructie simultan cu mastectomia. In prezent, avem fonduri suficiente pana la inceputul anului viitor, cu ajutorul carora putem opera aproximativ 20-25 de paciente. La 9.000 de cazuri de cancere  nou descoperite pe an sunt destul de putine femei care indraznesc sa isi faca reconstructia – cel mult 300 pe an. Cancerul mamar se trateaza foarte bine, mai ales cand este depistat in stadii incipiente, iar tratamentul complet astazi inseamna si reconstructia mamara. La 5 ani de cand a debutat programul national pentru reconstructii mamare, sunt aproximativ 200 de femei carora le-am redat feminitatea, atat in cadrul sistemului public, cat si in sistemul privat. Aceste femei au primit a doua sansa de a merge mai departe in viata”,
a afirmat dr. Ina Petrescu, organizatorul evenimentului de constientizare, medic primar Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, doctor in stiinte medicale, Coordonator Centrul Integrat pentru Reconstructie Mamara al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB).

Pacientele ajung la spital fie printr-o simpla programare (cele care stiu de existenta programului), fie prin intermediul Navigatorilor Medicali. ”Ajut femeile cu cancer mamar de 17 ani si intotdeauna am fost de partea reconstructiei. Dar este o hotarare pe care trebuie sa o ia pacienta, care trebuie sa fie informata asupra tuturor alternativelor pe care le are la dispozitie. Mi se pare o normalitate sa se faca reconstructia mamara, mi-as dori sa se faca in mai multe spitale, mi-as dori ca femeile sa aiba un consult din care sa obtina un beneficiu de informatie”, a declarat si Victoria Asanache, Navigator Medical.

Pacientele care stiu de existenta Centrului Integrat pentru Reconstructie Mamara trebuie doar sa se programeze. ”Femeile discuta cu medicul, care le explica ce acte sunt necesare pentru inscrierea in programul national: o copie dupa biletul de externare care certifica faptul ca a fost o mastectomie, o copie dupa examenul histopatologic, care certifica faptul ca a fost neoplasm mamar, ecografie sau mamografie inainte ca pacienta sa fie inscrisa in programul national, bilet de trimitere/internare”, a explicat dr. Ina Petrescu.

muzeul-satului-148

Sigur, pentru cele care doresc, exista si solutii excelente in clinicile private de specialitate care ofera conditii si standarde internationale, nemaifiind necesara o calatorie in afara tarii, cale pe care multe dintre femei au fost nevoite sa o abordeze de-a lungul timpului.

Depistare in stadiul incipient

Depistarea precoce a cancerului mamar este un pas foarte important in reusita interventiilor ulterioare. ”Prezenta dumneavoastra la acest eveniment inseamna interes, iar interesul inseamna preventie si depistarea precoce a afectiunii si inseamna succes in lupta noastra pentru bunastarea pacientelor. Evolutia acestei tehnici de reconstructie a castigat foarte mult in ultimii ani si este important ca femeile sa stie ca se pot baza pe aceasta interventie”, a afirmat dr. George Pariza, medic primar chirurgie generala cu specializare in chirurgie oncologica.

”In ultima vreme, am ajuns la performante deosebite si avem din ce in ce mai multi pacienti cu un cancer de san depistat in stadiu incipient – de aici rezida si succesul pe care il avem cu reconstructiile. Din pacate, o reconstructie nu se poate face intotdeauna. Sunt situatii in care o pacienta trebuie sa mai astepte, in functie de stadiul depistarii si corectitudinea tratamentului si urmaririi acestuia de-a lungul timpului. Insa beneficiul cel mai mare este ca incepem sa depistam din ce in ce mai multe cazuri, iar aceasta se datoreaza pacientilor din Romania, care sunt din ce in ce mai educati, incep sa se documenteze, sa nu le mai fie teama de doctori, de operatii, de investigatii. Singura mea nemultumire este cu pacientele trecute de a doua varsta, pe care foarte greu le putem convinge sa apeleze la reconstructie, chiar daca au indicatie pentru aceasta interventie”, a completat dr. Sebastian Gradinaru, medic primar chirurgie generala.

Explicatia pentru aceasta situatie vine tot de la medicii specialisti. ”Este vorba despre o mentalitate care are nevoie de o schimbare. Sunt convinsa ca noi ne vom invata fiicele sa se simta frumoase si atunci cand au 50, 60 de ani sau chiar si mai mult. Pentru ca in tot ceea ce inseamna stil de viata, stare de bine, sanatate, mici evenimente sau perioade cand ai un diagnostic, el trebuie tratat ca atare, si acele perioade mici trebuie sa reprezinte doar o amintire”, a spus  Mirela Zivari, psiholog al Centrului Intergrat. Ea a avertizat si asupra pericolului de instalare a depresiei a femeile care sunt diagnosticate cu un cancer mamar. ”Depresia nu se poate trata acasa. Depresia este o boala care are tratament. Exista mai multe forme de depresie si femeile trebuie sa inteleaga ca, pentru a o putea depasi, este nevoie de ajutorul medicului psihiatru si al psihoterapeutului”.

Insa cine poate intelege mai bine situatia femeilor cu cancer de san decat o femeie care a trecut prin acelasi lucru si a invatat cum sa le ajute pe semenele ei? ”Am fost diagnosticata acum zece ani, mi s-a spus ca am ajuns prea tarziu, insa in acel moment am decis ca eu voi trai, si nu oricum. Dupa diagnostic, au urmat zece serii de chimioterapie, 28 serii de radioterapie, am ajuns la medicul oncolog care mi-a recomandat un psiholog. Ulterior, dupa ce am terminat citostaticele, m-am inscris la facultate, am terminat si masterul. La 9 ani de la diagnostic, am decis sa accept operatia de reconstructie mamara. Recuperarea a fost foarte buna, si acum stau sa ma intreb de ce am asteptat atatia ani? Reconstructia mi-a dat mai multa incredere in mine, mai mult curaj, am redevenit eu, cea pozitiva si puternica, femeia care poate face orice planuieste”, a marturisit Mihaela Rosu, psiholog in cadrul Centrului Integrat de Reconstructie Mamara.

muzeul-satului-086

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate
by