Protagonistii materialelor video sunt: Fundatia Pro Patrimonio, Kraftmade, Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 si Scoala de la Piscu - membri ai comunitatii Romania Traditiilor Creative, o retea care a luat nastere in 2017 din necesitatea de a aduce la un loc arta, mestesugurile si industriile creative, alaturi de antreprenori, reprezentanti ai patrimoniului cultural, institutii si organizatii care se ingrijesc de pastrarea traditiei si reinventarea ei pentru a o face relevanta in zilele noastre.
Primul film din aceasta serie poate fi vizionat aici:
Acesta porneste de la colectia de obiecte de design Honest Goods, inspirata de Vila Golescu, un demers de anduranta, in care salvarea si reactivarea patrimoniului cultural merg mana in mana cu educatia si construirea puntilor de legatura intre comunitati. Proiectul este initiat de Fundatia Pro Patrimonio, o asociatie nascuta din ingrijorarea fata de starea actuala a patrimoniului cultural si natural romanesc.
Conceptul „Travling”, specific industriei cinematografice, se refera la acel cadru de film in care camera de filmat se misca in sincron cu subiectul filmarii. Protagonistii care, prin activitatea lor, contribuie la promovarea conceptului de „traditii creative” se afla intr-o permanenta evolutie si prezentarea acestei evolutii poate duce la demontarea si explicarea acestei idei generoase.
Exemplele de buna practica prezentate in filme pot deveni modele inspirationale pentru alte proiecte care isi propun sa valorifice creativ diferite elementele de cultura traditionala. Rolul educativ al mini-documentarelor este dublat de nevoia de a defini conceptul de traditii creative, un domeniu inca insuficient explorat, care poate contribui la definirea si consolidarea brand-ului de tara al Romaniei.
Intreaga serie de filme este disponibila pe canalul de YouTube: https://www.youtube.com/traditiicreative/ si in pagina de Facebook a retelei: https://www.facebook.com/TraditiiCreative/
Proiectul Travling: Traditii Creative este initiat de DC Communication si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
.
|