„Un film de o seriozitate aproape intimidanta. Jocul actorilor este admirabil, date fiind cadrele lungi si dialogurile maraton, iar realizarea, una meticuloasa: imaginea semnata de Tudor Panduru, fie pe timp de zi, fie pe timp de noapte, este picturala si grandioasa”, puncteaza si Screen Daily.com despre Malmkrog.
„O capodopera plina de intensitate”, scrie de asemenea site-ul culturedvultures.com, „filmul infatiseaza contradictiile din societatea occidentala”.
„Captive ideilor retrograde si propriului dogmatism glacial, personajele din Malmkrog par niste fantome, incapabile de a interactiona cu lumea exterioara. Cristi Puiu lasa sa transpara intr-un mod de-a dreptul magnific atitudinea care-i face sa semene cu personajele din Farmecul discret al burgheziei de Buñuel.”, scrie si site-ul francez lepolyester.com.
Urmatoarele proiectii ale filmului Malmkrog la Berlinala vor avea loc pe 22, 23 si 29 februarie.
MALMKROG STILL credit foto Mandragora
In cadrul sectiunii Encounters, Malmkrog intra in competitie cu alte 14 filme din intreaga lume. Este pana in prezent cel mai provocator proiect al regizorului Cristi Puiu: o ecranizare de epoca, cu un scenariu adaptat dupa „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi din satul Malancrav (Sibiu). „O interogare asupra cinematografiei si memoriei” – asa cum declara regizorul Cristi Puiu –, Malmkrog este construit in jurul a cinci personaje, iar actorii vorbesc in limba franceza, doar cateva replici fiind in germana, rusa si maghiara. Decorul si costumele redau atmosfera inceputului de secol XX din Transilvania.
Regizorul Cristi Puiu la Berlinala credit foto Festivalul de Film de la Berlin
Din distributie fac parte: Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot si István Téglás.
Malmkrog este o coproductie Romania, Serbia, Elvetia, Suedia, Bosnia si Macedonia de Nord.
Cristi Puiu a regizat Marfa si banii (2001), Moartea Domnului Lazarescu (2005), film castigator al Premiului Un Certain Regard la Festivalul International de la Cannes, Aurora (2010), Sieranevada (2016), propunerea Romaniei la Premiile Oscar. Este considerat deschizatorul de drum al Noului Val in cinematografia romaneasca. A fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor de catre ambasadorul Frantei in Romania, Henri Paul, in anul 2011 si decorat cu Ordinul de Merit in Grad de Cavaler de statul roman in 2006.
Filmul Malmkrog beneficiaza de sustinerea Centrului National al Cinematografiei, a Institutului Cultural Roman si al Televiziunii Romane.
.
|