Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Martin Scorsese susține programul CINEVARA al Fundației9
(Cinema)
Joi, 16 iulie, de la ora 21.00, in gradina Rezidentei BRD Scena9 (Strada I L Caragiale 32), va fi proiectat filmul artistic senegalez Black Girl, regizat si scris de Ousmane Sembène, in cadrul programului de proiectii de film in aer liber CINEVARA.
Editia din acest an este una speciala, realizata in parteneriat cu Film Foundation, organizatie infiintata de regizorul Martin Scorsese pentru a recupera si conserva patrimoniul cinematografic mondial.

“In numele Film Foundation, doresc sa va transmit cat de onorati si recunoscatori suntem pentru participarea noastra la CINEVARA, mai ales in aceasta perioada dificila a istoriei.

Ii multumesc lui Richard Peña pentru selectia celor 9 titluri restaurate de World Cinema Project, pe care l-am initiat in 2007 pentru a recupera, conserva si populariza filme aproape pierdute din diverse locuri ale lumii unde restaurarea peliculelor nu reprezenta o prioritate sau era marginalizata din diverse motive.

In ultimii 13 ani, am recuperat si restaurat 41 de titluri din 25 de tari, printre care Sri Lanka, Senegal, Mexic, Kazahstan, Brazilia, Cuba, Ungaria si Taiwan. Fiecare dintre aceste filme, multe cu distributie limitata in afara tarilor de provenienta, este o voce artistica unica, ce spune o poveste speciala, iar fiecare dintre aceste filme are in spate cate o experienta remarcabila. Aceste produse cinematografice extraordinare sunt creatia unor oameni care aveau nevoie sa se exprime astfel, iar voi aveti nevoie de ele pe ecrane. Sunt recunoscator ca programul CINEVARA le ofera aceasta ocazie spectatorilor din Romania si ca organizeaza in continuare proiectii de film in aceste momente critice.”,
a declarat Martin Scorsese, Fondator si Presedinte, The Film Foundation.

Black Girl este considerat „primul film al Africii subsahariene” ce i-a conferit regizorului sau, Ousmane Sembène, titlul de „parinte al filmului african”. Filmul exploreaza dinamica Frantei post-coloniale, prezentand povestea simpla si devastatoare a unei servitoare senegaleze, Diouana (Mbissine Thérèse Diop), adusa in Antibes de un cuplu francez (Anne Marie Jelinek si Robert Fontaine).

Desi initial credea ca a fost angajata de familie pentru a avea grija de copii, Diouana e nevoita sa si gateasca, sa spele haine si sa faca curat. Filmul exploreaza pozitia subordonata pe care Diouana e nevoita sa o accepte, obiectificarea ei ca femeie si ca cetatean african, precum si imposibilitatea ei de a avea propria voce fiind prezentate de Sembène ca o povara a subordonarii culturale.

Ousmane Sembène este un producator de documentare, scenarist si scriitor, nascut in 1923 in Africa de Vest Franceza, in orasul Ziguinchor ce apartine astazi de Senegal. Fiu de pescar, Sembène s-a nascut intr-o familie Lebou de religie Serer. Invata franceza si araba, pe langa wolof, limba lui materna, intr-o scoala de tip Medresa, destinata baietilor musulmani, apoi intr-o scoala franceza. In 1944 este inrolat in corpul senegalez de tiraliori al Armatei Franceze si dupa razboi s-a intors in tara sa de origine, participand la o lunga greva a feroviarilor care a inspirat romanul Bucatile de lemn ale lui Dumnezeu (1960).
In 1961, imediat dupa declararea independentei fata de Franta, a realizat ca arta cinematografica reprezinta calea cea mai directa, populara si puternica pentru a conecta publicul la noile realitati si, in acelasi timp, de a schita noi alternative politice si culturale. Publicul senegalez nu era familiar cu aceasta industrie, iar filmele americane sau europene care au abordat pentru prima data aceasta cultura nu au oferit informatii veridice despre cultura africana. Temele recurente ale filmelor lui sunt istoria colonialismului, esecurile religiei, critica noii burghezii africane si forta femeilor africane.

Accesul se va face pe baza de bilet, achizitionat prin Eventbook, locurile disponibile fiind limitate.

Black Girl

CINEVARA
CINEVARA este un program de proiectii de film in aer liber al Fundatiei9, disponibil publicului larg pe toata durata verii, produs si gazduit de Rezidenta BRD Scena9, hotspot cultural BRD – Groupe Société Générale. Anul acesta CINEVARA ajunge la a doua editie, dupa debutul sau din 2019.
Selectia filmelor a fost facuta de catre Richard Peña, profesor la School of The Arts, Columbia University si fost director de programe la Film Society of Lincoln Center din New York, Statele Unite ale Americii. CINEVARA readuce in atentia publicului documentare, dar si lungmetraje clasice de fictiune semnate de regizoare ca Djibril Diop Mambéty, Kim Ki-Young, Metin Erksan si Sergei Parajanov.
Dupa „Black Girl”, proiectiile CINEVARA vor continua pe 23 iulie cu Insiang (1976, Lino Brocka), apoi 30 iulie: Vara secetoasa (1963, Metin Erksan), 6 august: Servitoarea (1960, Kim Ki-young), 13 august: Mumia (1969, Shadi Abdel Salam), 20 august Culoarea rodiei (1968, Sergei Parajanov, 27 august, Touki Bouki (1973, Djibril Diop Mambéty) si 3 septembrie: Poveste din Taipei (1985, Edward Yang).

_______________________________________________________________


Despre Fundatia9
Fundatia9, initiativa fondata si finantata de BRD – Groupe Société Générale, sprijina noua generatie de creatori de cultura si educatie. Prin programele noastre, investim in tinerii creatori, deschidem cultura catre public, cultivam curiozitatea, spiritul critic si recuperam fragmente esentiale din memoria noastra. Declansam dezbateri indraznete si exploram perspective noi asupra lumii contemporane.
Cautam sa aducem impreuna artistii, ganditorii si publicul larg ca sa construim o lume in care curajul, empatia si solidaritatea sa fie mai mult decat niste hashtag-uri.
Editam o revista de jurnalism cultural — Scena9  si lansam proiecte cu si despre scena tanara a culturii la Rezidenta BRD Scena9.

Despre BRD – Groupe Societe Generale
BRD – Groupe Societe Generale este a treia mare banca a Romaniei si cea mai extinsa retea bancara privata a tarii. Banca universala care ofera servicii atat persoanelor fizice, cat si companiilor, BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare.
Ca actor social, BRD investeste in cultura, educatie, tehnologie si sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvolta, cresc o noua generatie si aduc valoare pe termen lung. BRD priveste cultura si educatia drept piloni esentiali de dezvoltare ai societatii, incurajand proiecte inovatoare, cu potential de a fi recunoscute si apreciate de tanara generatie. 

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate