Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 martie 2024
Recomandări
Guvernul acordă Muzeului Național de Artă Contemporană 2.000.000 lei pentru creșterea patrimoniului cultural al României
(Arte vizuale)
MNAC anunta lansarea primei proceduri de achizitii publice de arta contemporana din ultimii 12 ani. TERMEN LIMITA PENTRU INSCRIEREA DOSARULUI: 11 septembrie 2020, orele 17:00.
Dosarul de participare se trimite in format digital, direct sau prin wetransfer.com la adresa de e-mail: achizitii.opere@mnac.ro. La aceeasi adresa se pot trimite intrebari (ce vor primi raspuns in termen de 5 zile lucratoare) pana la data de 2 septembrie 2020, ora 17:00.

Toate detaliile procedurii pe site-ul MNAC.

Anul acesta bugetul MNAC a fost suplimentat cu 2.000.000 de lei pentru achizitia publica de lucrari de arta contemporana. Procedura se va derula in doua faze distincte: 1. selectia competitiva, urmata de 2. negocierea fara publicarea prealabila a unui anunt de participare (procedura distincta de atribuire) cu fiecare dintre castigatorii selectionati de Juriu.

Noua sesiune de achizitii de arta contemporana, lansata in contextul de stres economic al pandemiei COVID-19, vizeaza creatia artistilor vizuali in viata, originari din Romania, activi pe scena de arta in tara si / sau in strainatate, indiferent de mediul in care lucreaza, si este menita sa creasca patrimoniul cultural gestionat prin colectia MNAC. Achizitiile vor constitui un stimulent pentru productia artistica actuala, iar procedurile vor viza operele de arta originale, din toate mediile, inedite, relevante pentru constituirea canonului artei contemporane, opere apartinand atat artistilor de referinta ai istoriei recente, din Romania sau diaspora, cat si tinerelor generatii.

Juriul, alcatuit conform principiilor deontologice ICOM, este format din 11 membri titulari si doi supleanti, iar in structura sa se vor regasi reprezentanti ai Consiliului ?tiintific al MNAC, ai universitatilor de profil din Bucuresti si din tara, ai sectorului independent, precum si specialisti desemnati de catre Uniunea Artistilor Plastici.

Mostenita in mare parte pe cale institutionala si reflectand pana in anii 1990 mecanismele de achizitii ale vechilor structuri comuniste de propaganda culturala, colectia Muzeului National de Arta Contemporana reflecta viata artistica din Romania postbelica, nu doar dupa criterii de valoare, ci si din perspectiva complexa a contextului social, economic si politic. Sesiunile de achizitii organizate dupa infiintarea MNAC au completat acest fond cu lucrari semnificative – independent de presiuni de ordin ideologic, politic, conjunctural. Prin acest demers, MNAC s-a profilat ca institutia de referinta pentru colectionarea, conservarea, cercetarea si valorificarea muzeografica a creatiei vizuale reprezentative in Romania post-1989.

Prezenta sesiune de achizitii se defineste prin dimensiunea de cercetare – centrala activitatii muzeale, in stransa corelare cu dimensiunea procesuala a actului de creatie artistica. Pornind de la premisa ca Muzeul contribuie prin cresterea Colectiei la scrierea istoria artei contemporane din Romania, strategia acestei sesiuni se va sprijini pe cei doi poli creati de MNAC in ultimii ani: Expozitia Permanenta si Centrul de Documentare si Cercetare a Culturii Vizuale “Mihai Oroveanu”.

Luand in considerare sansa de a participa la aceste doua importante programe, artistii sunt invitati sa priveasca la istoriile lor personale si sa propuna lucrari care evidentiaza cautarile desfasurate in intimitatea atelierului. Sunt incurajate propuneri care sa raspunda dimensiunii de laborator a activitatilor MNAC, insotind lucrarile oferite spre achizitie cu materiale documentare (arhive de lucru, schite pregatitoare, machete, desene, documentari foto, video, etc.) care vor contribui la constituirea unei priviri de ansamblu asupra procesualitatii artei contemporane romanesti, sprijinind astfel unul dintre scopurile distinctive ale muzeului – documentarea si cercetarea colectiilor, ca garantie de studiu pentru generatiile viitoare.

Toate detaliile despre procedurile de participare se acceseaza de pe site-ul MNAC. Dosarul de participare se trimite in format digital, direct sau prin wetransfer.com la adresa de e-mail: achizitii.opere@mnac.ro. Caracterul international al comisiei de jurizare impune completarea formularelor si documentatiei in limbile romana si engleza. Termen limita de depunere a dosarului online: 11 septembrie 2020, orele 17:00.

Vazand Istoria ©MNAC_Dani Gherca

Vazand Istoria – 1947-2007. Colectia MNAC / Seeing History – 1947-2007. The MNAC Collection

(15.11.2018 – )

vedere din expozitie / installation view

credit foto: Dani Gherca

courtesy of / prin amabilitatea: MNAC Bucharest


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate