Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
28 octombrie 2021
1874 • Se naste Constantin I. Parhon, medic român
1906 • Se naste Dimitrie Ioan Mageron, matematician român
1931 • Se naste Ilarion Ciobanu, actor român
Recomandări
Un nou sezon al Concertelor roz, în direct la Radio România Muzical
(Muzică)
O pata de culoare si speranta intr-o lume gri au fost cele 12 Concerte roz propuse in perioada iunie-iulie 2020 de corporatia publica de radio: concerte si recitaluri fara public, insa cu publicul larg al celor care au putut asculta la radio si viziona in retele sociale aceste productii. Incepand cu data de 25 august, Radio Romania Muzical propune o noua serie de recitaluri si concerte camerale, pe scena Salii Radio, de asemenea, fara public, insa transmise in direct la radio si cu premiere ulterioare in retelele sociale.
Seria este deschisa de celebrul violoncelist Andrei Ionita, singurul castigator roman al prestigiosului concurs Ceaikovski de la Moscova, cel care, in stagiunea 2019-2020, a fost artist in rezidenta al Orchestrei Simfonice din Hamburg si pe care l-am putut urmari intr-un emotionant concert fara public sustinut alaturi de Martha Argerich, inregistrat in aceasta perioada pandemica, atat de grea pentru artisti.

Pentru recitalul de la Bucuresti, sustinut special pentru publicul Radio Romania Muzical, Andrei Ionita a pregatit un impresionant program pentru violoncel solo: Lamentatio de Giovanni Sollima, Suitele nr. 2 BWV 1008 in re minor si nr. 3 BWV 1009 in Do major de Johann Sebastian Bach si Suita pentru violoncel solo de Gaspar Cassado.

Recitalul poate fi ascultat incepand cu ora 15.30 la Radio Romania Muzical si audio, pe site-ul www.romania-muzical.ro. Inregistrarea audio-video a recitalului va fi disponibila pe contul youtube si facebook Radio Romania Muzical, in regim de premiera, din 28 august, ora 18.00.

Urmatoarele Concerte roz vor avea loc saptamanal, incepand cu data de 10 septembrie, ora 19.00, in fiecare zi de joi, pana in 8 octombrie. Prezinta Irina Cristina Vasilescu.

Andrei Ionita (26 ani) este unul dintre cei mai apreciati tineri violoncelisti ai momentului, la nivel mondial, un talent iesit din comun, cu o tehnica si muzicalitate stralucitoare. Cea mai mare reusita a sa ramane castigarea, in 2015, a Concursului Ceaikovski de la Moscova, o performanta exceptionala: Andrei Ionita a devenit astfel primul roman care a cucerit medalia de aur la aceasta competitie, printre cele mai semnificative din lume. Printre laureatii concursului Ceaikovski s-au numarat, de-a lungul anilor, pianistii Van Cliburn, Vladimir Ashkenazy, Grigory Sokolov, Denis Matsuev, Daniil Trifonov, violonistul Gidon Kremer.
Andrei Ionita a inceput, mai intai, studiul pianului, de la varsta de 5 ani; de la 8 ani, a luat primele lectii de violoncel. A studiat violoncelul alaturi de Ani Marie Paladi, in paralel urmand cursurile Colegiului National Sf. Sava din Bucuresti, profilul matematica-informatica; a fost studentul lui Jens Peter Maintz la Universitatea de Arte din Berlin. Palmaresul sau include si alte premii importante, la Concursurile Aram Haciaturian de la Erevan, ARD din München sau Emanuel Feuermann din Berlin.
Andrei Ionita a cantat deja pe scene dintre cele mai prestigioase din Europa, Statele Unite ale Americii si Asia, in recital sau in concerte alaturi de orchestre precum Filarmonica din Munchen, Filarmonica Ceha, Filarmonica din Tokyo, Filarmonica din Sankt Petersburg. In cadrul festivalului Enescu – editia 2017, Andrei Ionita a aparut alaturi de Orchestra Filarmonicii din München, condusa de Valery Gergiev, dirijor care a contribuit mult la promovarea tanarului violoncelist roman. In noiembrie 2018, Andrei Ionita a revenit pe scena Salii Radio, solist al BBC Philharmonic Orchestra, in cadrul Festivalului RADIRO.
Intre anii 2016-2018, Andrei Ionita a fost parte a proiectului “BBC New Generation Artists”; inregistrari realizate pentru BBC au fost editate pe un disc cu lansarea programata in 15 martie 2019 la casa Orchid Classics.
In 2017, Andrei Ionita a debutat si in Statele Unite ale Americii, cu recitaluri in sali prestigioase, printre ele, si la Carnegie Hall. In ianuarie 2019, a sustinut un turneu american intens aplaudat pe teritoriul american alaturi Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei, condusa de Cristian Macelaru.
Pe parcursul stagiunii 2019-2020, Andrei Ionita a fost artist in rezidenta al Orchestrei Simfonice din Hamburg, sustinand mai multe recitaluri, dar si concerte in orasul german, extrem de apreciate de public si de critica. In 15 aprilie 2019, Andrei Ionita a aparut si in cadrul proiectului “Mostenitorii Romaniei muzicale” organizat de Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera la Sala Radio, un memorabil recital sustinut alaturi de pianista Naoko Sonoda.

La Bucuresti, Andrei Ionita va evolua si pe 26 august 2020, in cadrul unui concert cameral in aer liber organizat in cadrul festivalului “Vara magica”. Partenerele sale de scena sunt pianista Daria Ioana Tudor si violonista Georgeta Iordache.

rrm concertele roz 1_1920x1080


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate