Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 octombrie 2021
1782 • Se naste Niccolo Paganini, compozitor, violonist italian
1938 • Este inaudurata, la Targu Jiu, "Coloana fara sfârsit"
1947 • Începe procesul lui Iuliu Manui. Sentinta va fi pronuntata la 11 noiembrie 1947
1962 • Se naste Teodora Mares, actrita românca de teatru si film
Recomandări
Concursul Internațional George Enescu 2020 - Faza Online anunță cei 3 câștigători ai secțiunii Compoziție și 8 Semifinaliști în secțiunea Pian
(Muzică)
23 de tineri muzicieni sunt in Semifinale la cele trei sectiuni de instrumente in faza a doua a Concursului Enescu din mai 2021. Concursul International George Enescu incheie pe 20 septembrie 2020 faza de desfasurare online, cu anuntarea castigatorilor sectiunii Compozitie si a semifinalistilor sectiunii Pian.
Un total de 23 de tineri muzicieni din 13 tari vor participa in Semifinalele Concursului International George Enescu, in faza a doua a Concursului. Semifinalele si Finalele celor trei sectiuni (violoncel, vioara si pian) vor avea loc in mai 2021, la Bucuresti, la Ateneul Roman.  

23 de Semifinalisti in sectiunile de instrumente reprezentand 13 tari

8
tineri pianisti din cei 13 concurenti care au participat in a doua etapa a Sectiunii de Pian din cadrul Concursului International George Enescu, au obtinut majoritatea voturilor membrilor juriului, calificandu-se in Semifinala: Jack Campbell (Marea Britanie), Salih Can Gevrek (Turcia), Nikolai Kuznetsov (Rusia), Hoyel Lee (Coreea de Sud), Adela Liculescu (Romania), Yeon-Min Park (Coreea de Sud), Chun Lam U (Hong Kong) si Marcin Wieczorek (Polonia). Cel mai tanar concurent are 18 ani, iar cel mai in varsta are 31.

Etapa a II-a Concursului International George Enescu 2020, Sectiunea Pian, s-a desfasurat online in perioada 17-19 septembrie. Rezultatele au fost anuntate de catre Presedintele Juriului printr-o inregistrare video publicata pe site-ul Concursului duminica, 20 septembrie. In mesajul sau, pianista Cristina Ortiz, presedintele juriului si laureata a Concursului Enescu in 1967, a declarat: „Felicitari tuturor concurentilor pentru ca s-au ridicat deasupra acestor circumstante neobisnuite. Mai mult, pentru modul in care s-au pregatit si si-au prezentat interpretarile inregistrate, de data aceasta pentru Etapa a II-a. Nivelul este foarte ridicat, asadar multumesc colegilor mei din juriu pentru generozitatea lor, de vreme ce, in loc de 6, s-a decis ca 8 pianisti sa promoveze in Semifinala din mai 2021, la Bucuresti.”   


La celelalte doua sectiuni ale Concursului au intrat in Semifinale 7 violoncelisti, respectiv 8 violonisti.

Cei 7 semifinalisti la Violoncel sunt: Margarita Balanas (Letonia), Stefan Cazacu (Romania), Sebastian Fritsch (Germania), Jérémy Garbarg (Franta), Anouchka Hack (Germania), Jaemin Han (Coreea de Sud) si Keisuke Morita (Japonia). Cel mai tanar concurent care intra in semifinala, Jaemin Han, are 14 ani. El este si cel mai tanar concurent care a intrat in semifinala in istoria Concursului Enescu.

La sectiunea Vioara, cei 8 semifinalisti sunt: Gennaro Cardaropoli (Italia), Elvin Hoxha Ganiyev (Turcia/Azerbaidjan), Jeewon Kim (Coreea de Sud), Tassilo Probst (Germania), Tomotaka Seki (Japonia), Valentin Serban (Romania), Ayaka Uchio (Japonia) si Jaewon Wee (Coreea de Sud). Cel mai tanar concurent are 17 ani, iar cel mai in varsta concurent are 30 ani.

Castigatorii sectiunii Compozitie

Karlo Margetic
, in varsta de 33 de ani, din Noua Zeelanda, este castigatorul Sectiunii de Compozitie a Concursului Enescu 2020, categoria Muzica Simfonica, cu lucrarea intitulata „An Axe for the Frozen Sea”, iar Youngjae Cho (30 ani) din Coreea de Sud a fost desemnata castigatoare la categoria Muzica de Camera, cu lucrarea „Shattered Surfaces”. La sectiunea Compozitie s-a introdus un premiu nou, pentru Originalitate, in valoare de 5.000 euro. Acesta a fost castigat de Marc Migó Cortés din Spania, in varsta de 27 de ani, cu lucrarea „4 SONGS IN RED”.

Rezultatele au fost anuntate de catre Presedintele Juriului de Compozitie, Zygmunt Krauze, printr-o inregistrare video publicata pe site-ul Concursului duminica, 20 septembrie. Acesta a declarat: „As vrea sa multumesc tuturor tinerilor participanti care au trimis lucrarile lor, pentru efortul de a le compune si de a prezenta astfel nivelul artistic la care se gasesc. Multumesc, de asemenea, membrilor juriului. Onorand numele marelui compozitor roman George Enescu, doresc sa afirm ca este un moment important, atat pentru mine cat si pentru voi toti, sa participam in acest eveniment semnificativ care este Concursul - parte integranta din fantasticul Festival care poarta numele lui George Enescu.


S-a incheiat Faza Online a Concursului International George Enescu 2020

In contextul agravarii situatiei generate de COVID-19 pe plan mondial, Concursul International George Enescu s-a reorganizat in doua faze distincte: primele doua etape ale Competitiei au fost organizate  in online in luna septembrie 2020, conform calendarului initial, iar Semifinalele si Finalele fiecarei sectiuni au fost reprogramate in luna mai 2021, la Ateneul Roman din Bucuresti.

205 tineri muzicieni au participat la Concurs dupa reorganizarea evenimentului in online, din cei 272 de muzicieni trecuti de preselectia din iunie. Primele doua etape de Concurs ale fiecarei sectiuni de instrumente s-au desfasurat conform programului initial, in conditiile in care atat publicul, cat si membrii juriilor au ascultat interpretarile inregistrate de concurenti in prealabil si trimise organizatorilor. Cei 205 candidati care au participat in Concurs reprezentau 39 de tari. Dintre ei, 184 au concurat la cele trei instrumente: vioara (66); violoncel (54); pian (64), iar 21 au participat la sectiunea Compozitie, cu 26 de lucrari. Varsta concurentilor este intre 14 si 33 de ani.

Peste 41.000 de vizitatori unici au urmarile Faza Online a Concursului George Enescu 2020, dintr-un total de cca. 71.000 de vizualizari  inregistrate in aceeasi perioada. Pentru a crea o legatura intre muzicieni si spectatori, in timpul Concursului Online platforma a asigurat trei butoane cu ajutorul carora spectatorii au putut sa aplaude virtual, alegandu-si intensitatea si forma reactiei. De asemenea, spectatorii au avut posibilitatea sa scrie tinerilor muzicieni, concurentii celor trei sectiuni primind peste 600 de astfel de mesaje de incurajare si aprecieri.  Accesul la intregul continut online al Concursului a fost gratuit.

Iubitorii muzicii clasice pot revedea Concertul de Gala, inregistrarile concurentilor din primele doua etape ale celor trei sectiuni, precum si alte evenimente inregistrate din cadrul Concursului (conferinte de presa, anuntarea rezultatelor de catre presedintii juriilor, spotul campaniei si altele) pe website-ul Concursului www.festivalenescu.ro, la Galerie Video.  

Faza a doua a Concursului se va desfasura in mai 2021

Semifinala de Violoncel, care va consta in interpretarea unei sonate de George Enescu, va avea loc pe 13 mai 2021, la Ateneul Roman, in Bucuresti. Finala va fi sambata, 15 mai 2021, de la ora 18.00, cu participarea Orchestrei Filarmonicii George Enescu, sub bagheta maestrului Nicolas Altstaedt.

Semifinala de Vioara va avea loc pe 17 mai 2021, la Ateneul Roman, in Bucuresti. Finala sectiunii Vioara va avea loc luni, 19 mai 2021, de la ora 18.00, de asemenea cu Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijata de maestrul Wilson Hermanto.

Semifinala de Pian va avea loc pe 21 mai 2021, la Ateneul Roman, in Bucuresti. Finala sectiunii Pian va avea loc luni, 23 mai 2021, de la ora 18.00, iar Orchestra Filarmonicii George Enescu va fi dirijata de maestrul John Axelrod.


Mesajul editiei din acest an este „Frumusete in viata”, iar in contextul pandemiei, Concursul Enescu si-a propus sa arate ca avem cu totii puterea sa ne reinventam, pentru a alege in egala masura viata si frumusetea.


Concursul George Enescu functioneaza ca o platforma internationala de lansare pentru viitorii muzicieni de marca ai lumii si de promovare a compozitiilor marelui muzician roman in randul noii generatii de artisti din toata lumea, si este, astfel, o completare fireasca a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural international organizat in Romania. Concursul are patru sectiuni – vioara, violoncel, pian si compozitie – si se situeaza in top cinci la nivel mondial in peisajul competitiilor de muzica clasica.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate