Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 octombrie 2021
1782 • Se naste Niccolo Paganini, compozitor, violonist italian
1938 • Este inaudurata, la Targu Jiu, "Coloana fara sfârsit"
1947 • Începe procesul lui Iuliu Manui. Sentinta va fi pronuntata la 11 noiembrie 1947
1962 • Se naste Teodora Mares, actrita românca de teatru si film
Recomandări
13 tineri pianiști din 8 țări s-au calificat în Etapa a II-a a Secțiunii de Pian de la Concursul Enescu 2020
(Muzică)
13 tineri pianisti, dintre cei 55 de concurenti care au participat in prima etapa a Sectiunii de Pian din cadrul Concursului International George Enescu, au obtinut majoritatea voturilor membrilor juriului, calificandu-se in a Etapa a II-a: Jack Campbell (Marea Britanie), Salih Can Gevrek (Turcia), Anna Grot (Rusia), Kang Tae Kim (Coreea de Sud), Nikolai Kuznetsov (Rusia), Hoyel Lee (Coreea de Sud), Adela Liculescu (Romania), Yeon-Min Park (Coreea de Sud), Djordje Radevski (Serbia), George Todica (Romania), Chun Lam U (Hong Kong.), Marcin Wieczorek (Polonia) si Feiyang Xu (China).
Etapa I a Concursului International George Enescu 2020, Sectiunea Pian, s-a desfasurat online in perioada 11-15 septembrie. Rezultatele au fost anuntate de catre Presedintele Juriului printr-o inregistrare video publicata pe site-ul Concursului miercuri, 16 septembrie. Juriul Sectiunii de Pian este format din Cristina Ortiz (Presedinte), Dana Borsan, Hyoung-Joon Chang, Philippe Dinkel, Peter Jablonski, Andrei Pisarev, Roland Pöntinen, Josu de Solaun si Zhe Tang.

In mesajul publicat pe site-ul Concursului, pianista Cristina Ortiz, presedintele juriului si laureata a Concursului Enescu in 1967, a declarat: „In primul rand, as dori sa felicit toti concurentii pentru curajul si tenacitatea dovedite in pregatire si in gasirea solutiilor optime de inregistrare a interpretarii lor in aceste circumstante total neobisnuite. Daruirea voastra fata de muzica impune un adanc respect. As dori, de asemenea, sa le multumesc colegilor mei din juriu, pentru ca nu este usor sa alegi doar cativa dintre 55 de pianisti foarte talentati. Dar a trebuit sa alegem. In loc de 12, am decis ca 13 pianisti vor trece in Etapa a II-a. Asadar, pana cand ne vom intalni la Bucuresti in luna mai 2021, va doresc sa fiti sanatosi si sa va pastrati in siguranta.”   

Etapa a II-a (eliminatorie) a Concursului Enescu, Sectiunea Pian se va desfasura in perioada 17-19 septembrie. Inregistrarile vor fi disponibile online pe website-ul Concursului www.festivalenescu.ro pentru iubitorii muzicii clasice, incepand cu 17 septembrie, de la ora 10.00 (ora Romaniei). Rezultatele Etapei a II-a vor fi anuntate de catre Presedintele Juriului pe site-ul Concursului pe 20 septembrie 2020, la ora 20.00 (ora Romaniei).

Concurentii selectati in Etapa a II-a vor participa la Semifinala Concursului de Pian, care va avea loc pe 21 mai 2021 la Ateneul Roman, in Bucuresti. Finala sectiunii Pian va avea loc luni, 23 mai 2021, de la ora 18.00, iar Orchestra Filarmonicii George Enescu va fi dirijata de maestrul John Axelrod.


Este pentru prima data in istoria Concursului Enescu cand primele doua etape ale sectiunilor sunt organizate online, aceasta masura fiind luata pentru a putea derula competitia, in ciuda pandemiei. Pentru a crea o legatura intre muzicieni si spectatori, platforma asigura trei butoane cu ajutorul carora spectatorii pot sa aplaude virtual, alegandu-si intensitatea si forma reactiei. De asemenea, spectatorii pot sa scrie mesaje tinerilor muzicieni, pentru a-i incuraja. Accesul la tot continutul online al Concursului din aceasta perioada este gratuit. Programul complet este la acest link: https://www.festivalenescu.ro/program.

Mesajul editiei din acest an este „Frumusete in viata”, iar in contextul pandemiei, Concursul Enescu si-a propus sa arate ca avem cu totii puterea sa ne reinventam, pentru a alege in egala masura viata si frumusetea.Concursul George Enescu functioneaza ca o platforma internationala de lansare pentru viitorii muzicieni de marca ai lumii si de promovare a compozitiilor marelui muzician roman in randul noii generatii de artisti din toata lumea, si este, astfel, o completare fireasca a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural international organizat in Romania. Concursul are patru sectiuni – vioara, violoncel, pian si compozitie – si se situeaza in top cinci la nivel mondial in peisajul competitiilor de muzica clasica.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate