Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 iulie 2022
Recomandări
Poema Română de George Enescu în premieră pe FestivalEnescu.ro de Ziua Națională a României
(Muzică)
Festivalul International George Enescu invita iubitorii muzicii la premiera lucrarii Poema Romana pe site-ul festivalenescu.ro, pentru celebrarea Zilei Nationale a Romaniei.
Poema Romana a fost interpretata pentru prima data la Festivalul Enescu in editia din 2017, la Ateneul Roman, de orchestra franceza Les Siècles si Corul Regal, sub bagheta maestrului François-Xavier Roth. Inregistrarea concertului poate fi vizionata gratuit incepand de luni, 30 noiembrie, pana in ajunul Sarbatorilor de iarna.

Poema Romana este prima piesa orchestrala compusa de George Enescu, in 1897, cand abia absolvise conservatoarele din Viena si Paris. Chiar daca avea doar 16 ani cand a scris-o, lucrarea este o realizare considerabila, intrucat Enescu avea inca de atunci o intelegere substantiala a orchestrei. Pana la acel moment, marele muzician compusese deja trei dintre cele patru Simfonii de scoala pentru orchestra, un Concert pentru vioara, o Balada pentru vioara si orchestra, o Uvertura tragica, precum si o Fantezie pentru pian si orchestra.

Premiera Poemei Romane a avut loc la Paris, in ianuarie 1898, sub bagheta lui Edouard Collonne. Enescu insusi a dirijat prima reprezentatie la Bucuresti, in martie 1899. Dedicata Reginei Elisabeta a Romaniei, Poema nu a fost interpretata pe scena romaneasca intre anii 1948 si 1989 din motive politice, intrucat lucrarea se incheie cu acordurile Imnului Regal (Traiasca Regele), imnul national al Romaniei intre 1884 si 1948. Ea a fost inclusa intr-un concert al Filarmonicii din Bucuresti abia in 1990.

Impreuna cu filmul documentar World in Harmony, despre editia din 2019 a Festivalului Enescu, inregistrarea lucrarii Poema Romana reprezinta contributia Festivalului International George Enescu la campania digitala lansata de Ministerului Roman de Externe pentru aniversarea Zilei Nationale a Romaniei, pentru promovarea culturii Romaniei pe plan international, prin intermediul celor peste 150 de misiuni diplomatice si oficii consulare ale Romaniei.

This image has an empty alt attribute; its file name is les-siecles_royal-choir_2017_enescu_festival.jpg

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate