Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
9 februarie 2023
Recomandări
Ziua Beethoven – 250 la Radio România Muzical
(Muzică)
17 decembrie 1770 este ziua cand a fost botezat Ludwig van Beethoven - unica data oficiala folosita pentru a marca nasterea in acele timpuri. Este data cand sarbatorim 250 ani de la nasterea celui cunoscut drept "Titanul de Bonn", unul dintre cei mai importanti compozitori din intreaga istorie a muzicii, un creator vizionar cunoscut drept reprezentant al clasicismului vienez, care anticipa insa si zorii romantismului in muzica culta.
Aniversare pe undele radio

Radio Romania Muzical a pregatit in 17 decembrie Ziua Beethoven: intre orele 7.00 si 24.00, 7 emisiuni urmarind cronologic creatia Beethoven, cu lucrarile cele mai importante, in interpretari consacrate.

In cadrul emisiunii care debuteaza la ora 7.00, pot ascultate primele opusuri din genurile care l-au consacrat pe Ludwig van Beethoven: trio cu pian, sonata pentru pian, sonata pentru vioara si pian, sonata pentru violoncel si pian, concertul pentru pian si orchestra, cvartetul de coarde. Realizator Andreea Kiseleff.
De la ora 10.00 pot fi reascultate cele doua rubrici Copilarie de compozitor dedicate de Liviu Petu lui Ludwig van Beethoven, continuand cu auditia Simfoniilor I si a II-a, Romantelor pentru vioara si orchestra, printre altele, intr-o selectie realizata de Stefan Costache.

De la ora 13.05, Sorina Bobeico prezinta Simfonia a III-a, Eroica, Sonata pentru pian Appassionata si selectiuni din singura opera semnata de Beethoven, Fidelio.

De la ora 15.30, sunteti invitati sa ascultati inregistrarea concertului cameral propus de Radio Romania Muzical pentru sarbatorirea anului Beethoven 250, un concert cameral din cadrul proiectului "Mostenitorii Romaniei muzicale" organizat de Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera. Special pentru acest concert a fost comandata o lucrare inspirata de Beethoven compozitorului Dan Dediu - astfel s-a nascut Cvartetul nr. 7 Fur Ullise, care poate fi ascultat pe 17 decembrie in prima auditie radiofonica. Alaturi de aceasta lucrare, in programul propus de celebrul Cvartet Arcadia din Cluj figureaza Cvartetul op. 131 de Beethoven. Inregistrarea concertului a fost realizata pe 1 noiembrie 2020, la Sibiu, in cadrul Stagiunii Florescu, Fernandez & Friends.

De la ora 17.00, Irina Cristina Vasilescu continua parcursul cronologic al creatiei beethoveniene: pot fi ascultate, printre altele, doua celebre concerte: nr. 4 pentru pian si orchestra si unicul concert de Beethoven pentru vioara si orchestra.

De la ora 19.00, Larisa Clempus va invita la prima auditie radiofonica a discului Beethoven 250 propus de Editura Casa Radio in cadrul colectiei Radio Romania Muzical. Simfoniile a V-a si a VII-a, interpretate de Orchestra Nationala Radio, sub bagheta a doi mari dirijori, Horia Andreescu si Cristian Macelaru, impreuna cu marturiile lor despre viziunea personala asupra acestor celebre partituri beethoveniene.

De la ora 20.30, Laura Manzat aduce in prim plan binecunoscutul concert nr. 5 pentru pian si orchestra "Imperialul", emblematica Simfonie a IX-a cu "Oda bucuriei", actualul imn al Uniunii Europene, ultima sonata pentru pian, op. 111, dar si doua cvartete din creatia tarzie a Titanului de la Bonn: op. 132 si op. 135, acesta din urma, ultima creatie din catalogul opusurilor beethoveniene.

Aniversare in social media

Ziua Beethoven se desfasoara si pe contul facebook Radio Romania Muzical, devenit in ultimele luni una dintre cele mai mari scene virtuale romanesti pentru muzica clasica. De la ora 18.00 poate fi vizionata inregistrarea realizata in 1 noiembrie 2020 la Sibiu de Cvartetul Arcadia, iar de la ora 20.00, ultimul concert din cadrul festivalului SONORO, sustinut pe 9 decembrie 2020, avand creatia beethoveniana in prim plan. De la ora 19.00, LIVE, concertul sustinut de Orchestra Filarmonicii George Enescu, cu Cristian Macelaru dirijor si pianistul Daniel Ciobanu solist: Simfonia a III-a si Concertul nr. 4 pentru pian si orchestra figureaza in program.

Beethoven 250 in 24 si 31 decembrie 2020

Marcarea aniversarii Beethoven 250 continua pana la finalul anului, prin difuzarea pe undele radio a doua concerte emblematice: pe 24 decembrie, de la ora 17.00, poate fi ascultata inregistrarea concertului sustinut pe 17 decembrie la Ateneul Roman de Orchestra Filarmonicii George Enescu. Iar pe 31 decembrie, de la ora 15.30, concertul sustinut de West Eastern Divan Orchestra, dirijor Daniel Barenboim la Bonn, pe 17 decembrie 2020, chiar in orasul unde s-a nascut Beethoven.

This image has an empty alt attribute; its file name is beethoven.jpg

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate