Programul Ediției 2021 a Festivalului Enescu a fost dat publicității | |
(Muzică) |
Programul editiei a 25-a a Festivalului International George Enescu, care va avea loc intre 28 august si 26 septembrie, la Bucuresti si in mai multe orase din tara, sub sloganul „O istorie din iubire”, a fost publicat astazi pe site-ul festivalenescu.ro. |
Organizatorii fac apel la iubitorii muzicii sa isi aleaga din timp ce concerte ii intereseaza si sa se documenteze in legatura cu procedura de achizitionare a abonamentelor si a biletelor, pentru a putea fi pregatiti in luna iunie, cand acestea vor fi puse in vanzare. De asemenea, organizatorii subliniaza ca este posibil ca pana in ultima clipa sa apara schimbari de program, din cauza pandemiei.
Cateva din cele mai importante elemente ale programului artistic:
• Cea mai consistenta interpretare a lucrarilor lui George Enescu: 42 de interpretari, inclusiv toate cele 5 simfonii, care vor fi prezente in interpretari ale unor orchestre internationale. Toate orchestrele internationale prezente in Festival au in program o lucrare de George Enescu.
• Va fi un „dialog” Enescu-Stravinsky – intrucat anul acesta se implinesc 50 de ani de la moartea lui Igor Stravinsky:
# Simfonia a 5-a de Enescu (in aranjament final de Pascal Bentoiu) este in Program impreuna cu doua lucrari de Stravinsky prezentate in premiera: "The Flood" (Potopul) si "Les Noces" (Nunta), concert sustinut de Orchestra Simfonica Radio Berlin, dirijata de Vladimir Jurowski, si de Corul Filarmonicii Enescu. Les Noces este o lucrare foarte dificil de organizat, pentru ca e cu patru piane. Solistii la pian vor fi patru tineri romani: Daniel Ciobanu, Andrei Licaret, Mihai Ritivoiu si Alexandra Silocea.
# Simfonia a 2-a de Enescu este in Program impreuna cu Concertul pentru vioara in re major al lui Stravinsky, in interpretarea Baltic Sea Philharmonic Orchestra.
# In al doilea concert al Orchestrei Simfonice Radio Berlin, dirijata de Vladimir Jurowski, programul include Concertul pentru pian de Stravinsky, care il va avea ca solist pe Laureatul editiei 2020/21 al Concursului George Enescu, Sectiunea Pian
• Prezenta romaneasca in Festival:
„Programul Editiei Jubiliare este ideal, bogat in surprize. Participarea romaneasca va fi importanta, prin prezenta celor mai renumite ansambluri muzicale, cum sunt Orchestra si Corul Filarmonicii George Enescu, Orchestra si Corul Academic Radio, orchestrele Filarmonicilor din Iasi, Timisoara, Bacau, Sibiu. Avem in vedere si organizarea altor evenimente asociate Festivalului (cu Opera Romana, cu Teatrul National de Opereta), desigur daca timpul si timpurile ni le vor permite. Nu va fi usor. Dar vom cauta, impreuna cu artistii si orchestrele invitate, precum si cu toate institutiile abilitate, modalitati care sa permita desfasurarea acestui Festival asa cum l-am gandit. Ma bucur sa avem alaturi toti actorii acestui complex eveniment, pentru a trai impreuna realitatea unui Festival Enescu frumos, bogat, linistit si sanatos”, a declarat presei Mihai Constantinescu, Directorul Executiv al Festivalului.
• Exemple de mari orchestre programate in Festival: Orchestra Filarmonicii George Enescu va concerta in Gala de Deschidere a Festivalului sub bagheta dirijorului Paavo Järvi; Orchestra si Corul Teatrului Mariinsky, cu Valery Gergiev dirijor; London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic, London Philharmonic Orchestra, Academy of St Martin in the Fields, Philharmonia London, Simfonia of London, London Mozart Players; Orchestra Israel Philharmonic va concerta sub bagheta noului sau dirijor, Lahav Shani; Orchestra Nationala a Frantei, dirijata de noul ei director, Cristian Macelaru; Filarmonica din München cu Valery Gergiev dirijor; Orchestra Del Teatro Alla Scala din Milano, cu un program special si cu un dirijor care vine pentru prima data in Romania, Andrés Orozco-Estrada; Orchestra Les Dissonances, cu David Grimal dirijor si solist; Royal Concertgebouw Orchestra cu dirijori diferiti pentru cele doua concerte sustinute – Daniel Harding si Alan Gilbert.
• Solisti cunoscuti: Maxim Vengerov; Patricia Kopatchinskaja; Violoncelista americana Alisa Weilerstein, care vine pentru prima data in Romania, impreuna cu orchestra sa de camera The Trondheim Soloists; Fratii Renaud Capuçon (vioara) si Gautier Capuçon (violoncel); Violonistii Leonidas Kavakos, Dmitry Sitkovetsky; Contratenorul Philippe Jaroussky; Mezzo-soprana Joyce DiDonato si soprana Sonya Yoncheva; La pian sunt anuntati artisti de prestigiu, care au mai fost prezenti in Festival: Martha Argerich, Jean Yves Thibaudet, Yuja Wang, Khatia Buniatishvili, Maria João Pires, Kirill Gerstein.
• Seria Muzica Secolului XXI: Orchestra Simfonica Bucuresti, sub bagheta lui John Axelrod prezinta un program interesant, care cuprinde Simfonia “Istanbul” a pianistului si compozitorului Fazil Say, Concertul Latin pentru Pian si Orchestra al pianistei Gabriela Montero si „Setlist” cu Avisahi Cohen; Violonista Carolin Widmann, care va concerta la Bucuresti si la Bacau; Violoncelistul Raphael Walfish si baritonul Sir Simon Keenlyside
• Opere in premiera: Piticul (Der Zwerg) de Alexander Zemlinsky, Orasul Mort (Die tote Stadt) de Korngold, Orchestra Dell’ Accademia Nazionale Di Santa Cecilia, cu Daniele Gatti la pupitru, vine cu o lucrare deosebita - Recviem pentru corzi - a compozitorului Toru Takemitsu.
• Doua lucrari cu narator: Robert Powell (celebru pentru rolul sau din filmul lui Franco Zeffirelli, ‘Jesus of Nazareth’ - 1977) va fi naratorul in “Oedipus Rex” de Stravinsky, cu Mariinsky Theatre Orchestra and Choir, dirijor Valery Gergiev si in Suita “Peer Gynt” a lui Grieg, cu Opéra de Marseille, dirijata de Gabriel Bebeselea.
• Concerte in tara cu artistii Festivalului: Timisoara, Iasi, Cluj, Sibiu, Bacau.
• Promovarea laureatilor Concursului Enescu 2020/2021 in concerte alaturi de artisti consacrati.
.
| |
|
|