Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 decembrie 2024
Recomandări
Au început înscrierile la Concursul Internațional George Enescu 2022
(Muzică)
Tinerii muzicieni sunt invitati sa se inscrie la cele 4 sectiuni ale Concursului: violoncel, vioara, pian si compozitie. Ca urmare a experientei reusite a editiei hibrid din 2020/2021, organizatorii au schimbat structura Concursului International George Enescu.
Astfel, editia a XVIII-a va avea o singura etapa online, in mai 2022, iar Semifinalele si Finalele vor avea loc la Ateneul Roman, in perioada 3-18 septembrie 2022.

Tinerii muzicieni se pot inscrie pe site-ul www.festivalenescu.ro (Inscriere) la una dintre cele patru sectiuni (vioara, violoncel, pian si compozitie). Termenul limita pentru inscriere este 15 aprilie 2022.
Inscrierea se face prin completarea unui formular, iar jurizarea pentru prima etapa a Concursului va avea loc online prin analizarea inregistrarii video trimise de concurenti. Aceasta se va desfasura in perioada 1-20 mai 2022. Pentru prima oara in istoria Concursului, concurentii inscrisi la vioara, violoncel si pian care vor trece de etapa online vor ajunge direct in Semifinala.

Toate inregistrarile video vor fi disponibile gratuit pe www.festivalenescu.ro si vor putea fi urmarite de publicul meloman.

Editia din 2022 a Concursului Enescu se bucura de muzicieni remarcabili in juriile de specialitate ale celor patru sectiuni. Acestea sunt formate din profesori renumiti caruia li se adauga in premiera patru specialisti de la celebra universitate Juilliard din Statele Unite ale Americii.


Noutatile editiei a XVIII-a

Editia a XVIII-a a Concursului se va deschide la Ateneul Roman pe 3 septembrie 2022 cu Concertul de Gala sustinut de Filarmonica George Enescu, sub bagheta maestrului Peter Ruzicka, cu o premiera internationala: An Axe For The Frozen Sea de Karlo Margetic, lucrare premiata la sectiunea compozitie in editia precedenta a Concursului Enescu. Din program face parte si Triplul concert pentru vioara, violoncel si pian de Ludwig van Beethoven in interpretarea castigatorilor editiilor anterioare.

In programul acestei editii sunt incluse 19 recitaluri si concerte, reprezentand atat etape de Concurs, cat si recitaluri extraordinare sustinute de muzicieni remarcabili, membrii ai juriilor. De asemenea, cei trei castigatori ai editiei anterioare vor reveni pe scena Ateneului in calitate de solisti.

Finalele Concursului vor fi dirijate de 3 muzicieni de seama ai scenei internationaleWilson Hermanto, Dirijor Principal Invitat al Orchestrei Cameristi della Scala, revine la Concursul Enescu pentru finala sectiunii vioara. Tito Muñoz, Director muzical al Simfoniei Phoenix si Case Scaglione, Director Muzical al Orchestrei Nationale d’Ile de France vor participa in premiera la Concursul Enescu pentru finalele sectiunilor de violoncel, respectiv pian.

Valoarea totala a premiilor este de 120.00 EURO, fiind incluse de asemenea si promovarea internationala si lansarea artistica a celor mai talentati concurenti. Castigarea locului I la Concursul Enescu 2022 este biletul de acces pe scena Festivalului International George Enescu, la editia 2023 – cei mai talentati dintre concurenti vor avea oportunitatea de a concerta in editia urmatoare a Festivalului alaturi de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii.

Reinventarea Concursului Enescu in pandemie

In 2020, Concursul International George Enescu a oferit mai mult decat muzica si competitie. Mesajul editiei a fost Frumusete in viata, iar in contextul pandemiei, Concursul Enescu si-a propus sa arate ca avem cu totii puterea sa ne adaptam vremurilor.

Concursul s-a reinventat in online cu o premiera in lumea muzicii clasice internationale – primele doua etape ale sectiunilor au fost organizate online, aceasta masura fiind luata pentru a putea derula competitia in contextul pandemic. Astfel, 205 tineri artisti au putut sa-si urmeze visul si sa participe la Concurs, intre 29 august si 20 septembrie 2020.

Semifinalele si Finalele au fost organizate in Bucuresti, la Ateneul Roman, intre 12 si 23 mai 2021, cu public in sala. Un numar de 21 de tineri artisti din 11 tari au participat in faza a doua a Concursului International George Enescu, intr-o editie premiera, pentru desfasurarea careia organizatorii au facut toate eforturile posibile in contextul pandemiei si a efectelor sale asupra mediului artistic international.

Marii castigatori ai celor trei sectiuni sunt violoncelistul Jaemin Han (15 ani), din Coreea de Sud, cel mai tanar castigator din istoria Concursului Enescu; violonistul Valentin Serban din Romania (31 de ani) si pianista Yeon-Min Park din Coreea de Sud. Cei trei laureati au facut parte din programul editiei jubiliare a Festivalului International George Enescu din 2021, Jaemin Han si Valentin Serban sustinand concerte alaturi de Orchestra Filarmonica din Zagreb, iar Yeon-Min Park impreuna cu Orchestra Simfonica a Radiodifuziunii din Berlin.


Despre Concursul Enescu

Concursul George Enescu functioneaza ca o platforma internationala de lansare pentru viitorii muzicieni de marca ai lumii si de promovare a compozitiilor marelui muzician roman in randul noii generatii de artisti din toata lumea, fiind astfel o completare fireasca a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural international organizat de Romania.
Din anul 2002 Concursul Enescu este membru al World Federation of International Music Competition, fiind singura competitie de muzica clasica din Romania organizata in concordanta cu standardele si statutul Federatiei.
Producatorul Concursului este Guvernul Romaniei, prin intermediul Ministerului Culturii. Organizator este ARTEXIM, institutie subordonata Ministerului Culturii. Concursul International George Enescu se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei. Realizarea fiecarei editii este sustinuta de parteneri si sponsori din mediul privat, artistic si academic.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate