Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 noiembrie 2024
1473 • Stefan cel Mare cucereste Cetatea Dâmbovitei (Bucurestilor)
1843 • Mihail Kogalniceanu a rostit memorabilul "Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie nationala" la Academia Mihaileana din Iasi, în care defineste istoria si rolul ei în cristalizarea constiintei nationale
1859 • A fost publicata "Originea Speciilor" controversata lucrare a naturalistului englez Charles Darwin (1809-1882)
1901 • Se naste Henri de Toulouse-Lautrec, pictor francez (d. 1901)
1915 • Se naste Ion Diaconescu, pictor român (d. 1945)
1941 • Se naste Emil Hossu, actor român de teatru si film
Recomandări
Ecranizarea romanului Fiica ascunsă de Elena Ferrante, disponibilă pe Netflix
(Cinema)
Ultima zi a anului 2021 le-a adus cinefililor si fanilor Elenei Ferrante acces la ecranizarea romanului Fiica ascunsa pe una dintre cele mai populare platforme de streaming, Netflix. Filmul reprezinta debutul in regie al actritei Maggie Gyllenhaal, care a scris si scenariul, premiat anul acesta la Festivalul International de Film de la Venetia, unde pelicula a avut premiera oficiala.
Distributia reuneste nume importante ale cinematografiei, precum Olivia Colman, Dakota Johnson, Peter Sarsgaard, Jessie Buckley sau Paul Mescal.

Dupa lansarea din septembrie, in scurt timp, ecranizarea a cucerit si festivalurile de la Chicago, Philadelphia si Londra. „O ecranizare care te zguduie si iti lasa cicatrici emotionale, asa cum numai cele mai bune filme sunt capabile sa o faca”, apreciaza criticii. Numele protagonistei Olivia Colman si al regizoarei-scenariste Maggie Gyllenhaal s-au regasit, recent, in mai toate listele de premii si nominalizari importante, inclusiv la Globurile de Aur din 2022 – pentru cea mai buna actrita, respectiv cea mai buna regizoare.

Meditatie profunda si emotionanta asupra conditiei de femeie si mama, Fiica ascunsa evoca emotii primordiale, pastrand sinceritatea confruntarii eroinei cu propriile amintiri. Romanul Elenei Ferrante a fost o adevarata revelatie pentru proaspata regizoare si scenarista, dupa cum aceasta marturiseste intr-un interviu recent: „Cand am citit-o pe Elena Ferrante am avut un fel de revelatie, la auzul unor lucruri pe care le-am simtit mereu in adancul sufletului meu. Sunt acolo adevaruri nerostite despre drumul unei femei prin lume. Intr-un fel, ca femei, ne-am nascut cu un pact al tacerii, iar textul lui Ferrante rupe acest pact. Stand singura in camera mea cu cartea ei, am simtit ca ceva foarte vechi s-a sfaramat cu putere. A fost, deopotriva, terifiant si incitant”.

Cartea Elenei Ferrante, nominalizata la Man Booker Prize (2016) si recompensata cu Medalia de Aur pentru fictiune in cadrul Independent Publisher Book Awards (2016), spune povestea Ledei, o profesoara de literatura engleza, divortata de multa vreme. Leda ramane pentru prima oara singura dupa ce fetele sale, de-acum mari, pleaca in Canada, sa locuiasca impreuna cu tatal lor. Convinsa ca va fi coplesita de singuratate si de un sentiment de inutilitate, Leda gaseste in schimb o libertate la care nu indraznise sa se gandeasca. Aceasta libertate, insa, se transforma intr-o necrutatoare introspectie provocata de intalnirea cu o familie galagioasa intr-un satuc din sudul Greciei, unde Leda pleaca intr-o mica vacanta. Astfel, povestea unei femei care se redescopera pe sine devine povestea unei confruntari nemiloase cu trecutul.
Editia in limba romana a cartii poarta semnatura Ceraselei Brabone.

Inca de la aparitia romanului Prietena mea geniala, care deschide Tetralogia Napolitana, faima Elenei Ferrante a crescut enorm, transformandu-se in asa-numita „Febra Ferrante".
Este considerata una dintre prozatoarele contemporane cele mai puternice, o stilista desavarsita, cu o intuitie artistica iesita din comun, care a castigat admiratia mai multor scriitori celebri, precum Jhumpa Lahiri, Elizabeth Strout, Claire Messud, si a unor critici importanti: James Wood, John Freeman, Eugenia Williamson etc.
Dar, fara indoiala, primirea cea mai calduroasa a avut-o din partea cititorilor, care au descoperit o autoare ce le vorbeste intr-un stil plin de frumusete si de forta despre sentimentul de apartenenta, despre relatiile umane, dragoste, familie si prietenie.
La Editura Pandora M au aparut toate volumele Tetralogiei Napolitane: Prietena mea geniala, Povestea noului nume, Cei care pleaca si cei ce raman si Povestea fetitei pierdute – ecranizata de HBO sub forma unui miniserial, romanele Fiica ascunsa, Iubire amara, Zilele abandonului, volumul de interviuri, eseuri si confesiuni Frantumaglia, precum si cartea pentru copii Noaptea pe plaja.

Editia in limba romana a celui mai recent roman al Elenei Ferrante, Viata mincinoasa a adultilor, este una dintre cele sase romane care au pregatit, in toamna anului 2020, lansarea colectiei Anansi. World Fiction. Si aceasta carte se afla in curs de ecranizare intr-un nou serial original Netflix, realizat impreuna cu compania Fandango.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate