Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 aprilie 2024
Recomandări
Jurnalul lui Kafka @ANANSI. World Fiction
(Literatură)
Zilele acestea, a plecat catre librariile din intreaga tara o noua editie, revazuta, a Jurnalului lui Franz Kafka, editata in colectia ANANSI. World Fiction intr-un format grafic deosebit.
Inscris in lista celor mai importante carti ale secolului trecut, Jurnalul este prezent prin traduceri in librariile din intreaga lume: „Jurnalul este capodopera literara a lui Kafka” (The New Yorker).

Notele de jurnal ale lui Franz Kafka, scrise in limba germana intre 1910 si 1923, includ observatii, detalii despre viata de zi cu zi, reflectii asupra ideilor filozofice, relatari ale viselor si idei pentru viitoare carti. Jurnalul ofera o imagine detaliata a gandurilor si sentimentelor scriitorului, precum si a unora dintre cele mai memorabile afirmatii ale sale.

Traducerea a fost facuta dupa volumul Tagebücher in der Fassung der Handschrift, aparut in 1990 la Editura S. Fischer din Frankfurt am Main, unde textul jurnalului este ingrijit de Michael Müller, iar cel al insemnarilor de calatorie de Malcolm Pasley. Acest volum reprezinta traducerea celor douasprezece caiete de Jurnal, a dosarelor intercalate cronologic intre acestea si a insemnarilor de calatorie. Asa cum se poate vedea si din titlul original, volumul amintit respecta «varianta din manuscris».
Aparatul critic urmeaza indeaproape o selectie a numeroaselor si amanuntitelor note din volumul Tagebücher in der Fassung der Handschrift. Kommentarband, editat de Hans-Gerd Koch, Michael Müller si Malcolm Pasley, volum aparut in acelasi an, tot la Editura S. Fischer, si care insoteste, completeaza si comenteaza Jurnalul
”, afirma regretatul traducator Radu Gabriel Parvu in nota care insoteste editia publicata de Editura Pandora M in cadrul colectiei ANANSI. World Fiction.

Jurnalul lui Franz Kafka reprezinta lumea interioara a unui om care s-a simtit toata viata un proscris. Tot ceea ce Kafka a incercat sa ascunda in literatura lui este aici asumat:
„Urasc tot ceea ce nu se refera la literatura; ma plictiseste faptul de a purta discutii (chiar daca ele au subiect literar); ma plictiseste sa fac vizite, iar bucuriile si suferintele rudelor mele ma plictisesc pana-n adancul sufletului. Cand fac conversatie, tot ceea ce gandesc isi pierde din importanta, din seriozitate si din autenticitate. Spaima de a avea o relatie, teama ca ma voi revarsa in partea cealalta. Atunci nu voi mai fi niciodata singur.”

Nascut in 1883 la Praga, intr-o comunitate evreiasca germanofona, Franz Kafka este cel mai mare dintre cei sase copii ai familiei unui mic negustor. In copilarie n-au lipsit conflictele cu autoritatea paterna, imblanzite adesea de apropierea mamei, o femeie educata. Elev si apoi student stralucit, Kafka urmeaza, impins de vointa tatalui, studii de drept, definitivandu-le cu o diploma de doctorat. In timpul studiilor isi face prieteni printre artisti, scriitori si studenti la filosofie. Tot acum il cunoaste pe Max Brod, care avea sa-i fie alaturi pe tot parcursul vietii. Din 1906 lucreaza pentru o firma de asigurari. In aceasta perioada scrie primele povestiri, pe care avea sa le publice in volum, sub titlul Contemplatie, in 1913. Metamorfoza apare in 1915, urmata de Verdictul, in 1916, de Colonia penitenciara si de un volum de povestiri dedicat tatalui sau, Un medic de tara, in 1919. Impins de sanatatea precara, Kafka renunta la slujba si paraseste Praga, unde revine cu trei luni inaintea mortii (iunie 1924). America, Procesul si Castelul, romane ramase neterminate, nu ar fi fost cunoscute publicului fara ajutorul prietenului Max Brod. Acesta le publica postum, impotriva dorintei autorului lor, care le voia arse.

________________________________________
In 2021, in colectia ANANSI. World Fiction vor aparea in jur de 40 de carti, lista incluzand majoritatea titlurilor recompensate cu cele mai importante premii literare ale anului trecut. Opera poetei Louise Glück, laureata Nobelului literar, va fi tradusa si publicata incepand cu acest an, alaturi de romanul The Discomfort of Evening semnat de scriitoarea olandeza Marieke Lucas Rijneveld, premiat cu The International Booker Prize, precum si de romanul Shuggie Bain de Douglas Stuart, recompensat cu The Booker Prize 2020.

ANANSI. World Fiction este cea mai recenta colectie dedicata traducerilor din literatura universala de pe piata de carte din Romania. Noul proiect editorial, coordonat de scriitorul si editorul Bogdan-Alexandru Stanescu, a fost lansat la finalul lunii septembrie 2020. Asezata sub semnul lui Anansi, zeul african al povestilor, colectia ANANSI. World Fiction include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicata literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spatiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reuneste eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicata memorialisticii si Anansi. Blues – seria poeziei.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate