Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 februarie 2024
1632 • Galileo Galilei publica Dialog despre cele doua mari sisteme ale lumii
1788 • S-a nascut Arthur Schopenhauer (d. 1860)
1810 • S-a nascut Frederic Chopin (d. 1849)
1900 • Prima auditie, la Paris, a "Sonatei nr. 2 pentru vioara si pian" de George Enescu (la pian - George Enescu)
1903 • S-a nascut Tudor Musatescu (d. 1970)
Recomandări
Memoriile cunoscutului refugiat iranian de etnie kurdă Behrouz Boochani, scrise în detenție, publicate în colecția ANANSI
(Literatură)
O noua carte care a tinut prima pagina a publicatiilor din intreaga lume in ultimii ani a aparut zilele acestea in traducere in colectia ANANSI. World Fiction.
Este vorba despre Niciun prieten, doar muntii, volum de memorii al cunoscutului refugiat iranian de etnie kurda Behrouz Boochani, o istorie taioasa ce descrie povestile adevarate ale refugiatilor de pe Insula Manus, din Papua Noua Guinee, unde autorul a fost inchis in 2013, dupa ce a fost prins incercand sa intre cu barca in apele teritoriale ale statului australian.

O carte ce isi merita pe buna dreptate locul pe raftul literaturii penitenciare, alaturi de diverse alte lucrari, precum De profundis a lui Oscar Wilde, Scrisori din inchisoare a lui Antonio Gramsci, Into the Smother a lui Ray Parkin, The Man Died a lui Wole Soyinka si Letter from Birmingham Jail a lui Martin Luther King Jr”, scrie in prefata cartii indragitul scriitor australian Richard Flanagan.

Volumul Niciun prieten, doar muntii i-a adus lui Behrouz Boochani nu doar recunoasterea internationala si un loc in galeria scriitorilor pentru care institutii precum PEN International au dus campanii in numele libertatii de exprimare, ci si unul dintre cele mai importante premii literare din Australia: Victorian Prize, editia 2019, primind astfel recunoasterea guvernului aceleiasi tari care i-a refuzat cetatenia si l-a tinut inchis timp de sase ani.

Cartea a fost scrisa initial in limba kurda, fragment cu fragment, si transmisa sub forma mesajelor pe Twitter sau pe telefon, a apelurilor telefonice si video si a e-mailurilor. Ulterior, volumul a fost tradus in limba engleza de filosoful iraniano-australian, cercetator asociat onorific la Universitatea din Sydney Omid Tofighian, editia engleza stand la baza principalelor traduceri in intreaga lume ale cartii. Editia in limba romana poarta semnatura Berthei Savu.

„Eram pe insula Manus de numai cateva ore cand m-am grabit sa ajung la autogara centrala din orasul Lorengau. Acolo ne-am intalnit pentru prima data fata in fata. Behrouz nu mancase nimic toata ziua — doar tutun la micul dejun si la pranz. Era inca pe telefonul mobil atunci cand am coborat din masina sa-l salut. Ceva mai devreme in ziua aceea aflasem ca intr-un palc de copaci de langa o scoala fusese gasit cadavrul refugiatului Hamed Shamshiripour, prezentand urme de batai si un streang in jurul gatului; trecusem, de fapt, cu masina in drumul meu de la aeroport pe langa multimea ce se adunase, multime formata din localnici manusieni si politie. Circumstantele erau extrem de suspecte si multi refugiati inca sustin ca a fost ucis. Behrouz este prima sursa de informatii pentru multi jurnalisti australieni si internationali si, in momentul acela, avea deja stabilite interviuri pentru intreaga zi. Prima mea vizita pe insula Manus ar fi trebuit sa fie dedicata lucrului la traducerea cartii, dar pe Manus doar tortura se poate desfasura conform programului”, povesteste Omid Tofighian.

Despre povestea de viata si cartea de memorii a lui Behrouz Boochani au scris publicatiile din intreaga lume, institutiile insarcinate cu apararea drepturilor omului si a libertatii de exprimare, precum si nume importante ale literaturii universale din intreaga lume.

Din cruzime si durere s-a nascut un lucru de o mare frumusete. Behrouz Boochani este poet, filosof si un scriitor minunat, iar cartea lui ar trebui citita de toti aparatorii drepturilor omului, dar si ai literaturii adevarate”, scria Margaret MacMillan, cunoscut istoric, profesor la Oxford University.

De asemenea, scriitorul sud-african J.M. Coetzee, laureatul Nobelului literar din anul 2003, a marturisit despre cartea lui Boochani: „Behrouz Boochani a reusit, in conditii atroce, sa scrie si sa publice o relatare a experientelor sale, o relatare ce-i va face pe temnicerii lui sa scrasneasca din dinti. Niciun prieten, doar muntii este o dare de seama cutremuratoare asupra primilor patru ani petrecuti de Boochani pe insula Manus, pana cand lagarul a fost inchis, iar prizonierii, relocati. La fel de fascinanta este analiza pe care o face sistemului de functionare a lagarului, sistem implementat de autoritatile australiene, insa autonom, in sensul in care ii tine captivi in ghearele sale atat pe prizonieri, cat si pe temniceri...”.  

Behrouz Boochani a absolvit Universitatea Tarbiat Moallem si Universitatea Tarbiat Modares, ambele din Teheran; are o diploma de master in stiinte politice, geografie politica si geopolitica. Este scriitor, jurnalist, activist cultural si cineast de origine kurdo-¬iraniana. Boochani semneaza articole in revista de limba kurda Werya, este membru onorific al PEN International, castigator al Amnesty International Australia 2017 Media Award, al Diaspora Symposium Social Justice Award, al Liberty Victoria 2018 Empty Chair Award si al Premiului pentru jurnalism Anna Politkovskaia; este si profesor invitat nerezident la Sydney Asia Pacific Migration Centre (SAPMiC), Universitatea din Sydney. Publica frecvent in The Guardian, iar articolele sale apar si in The Saturday Paper, Huffington Post, New Matilda, The Financial Times si The Sydney Morning Herald. Boochani este de asemenea coregizor (alaturi de Arash Kamali Sarvestani) al filmului de lung metraj Chauka, Please Tell Us the Time (2017) si consultant pentru piesa de teatru Manus a regizoarei Nazanin Sahamizadeh.

________________________________________
In 2021, in colectia ANANSI. World Fiction vor aparea in jur de 40 de carti, lista incluzand majoritatea titlurilor recompensate cu cele mai importante premii literare ale anului trecut.
Opera poetei Louise Glück, laureata Nobelului literar, va fi tradusa si publicata incepand cu acest an, alaturi de romanul The Discomfort of Evening semnat de scriitoarea olandeza Marieke Lucas Rijneveld, premiat cu The International Booker Prize, precum si de romanul Shuggie Bain de Douglas Stuart, recompensat cu The Booker Prize 2020.
ANANSI. World Fiction este cea mai recenta colectie dedicata traducerilor din literatura universala de pe piata de carte din Romania. Noul proiect editorial, coordonat de scriitorul si editorul Bogdan-Alexandru Stanescu, a fost lansat la finalul lunii septembrie 2020. Asezata sub semnul lui Anansi, zeul african al povestilor, colectia ANANSI. World Fiction include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicata literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spatiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reuneste eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicata memorialisticii si Anansi. Blues – seria poeziei.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate