Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Nou în colecția ANANSI: Labirint de Burhan Sönmez, unul dintre cei mai importanți scriitori ai Turciei de astăzi
(Literatură)
Portofoliul colectiei ANANASI. World Fiction s-a imbogatit primavara aceasta cu inca un autor turc: editia in limba romana a celui de-al patrulea roman semnat de Burhan Sönmez, Labirint, a plecat zilele acestea catre librariile din intreaga tara.
Burhan Sönmez, considerat una dintre cele mai importante voci ale literaturii contemporane, un scriitor ale carui carti au fost traduse in aproape 40 de limbi, isi imparte astazi viata intre Cambridge si Istanbul, dupa ce, vreme de un deceniu, a fost nevoit sa traiasca in exil.

Inaintea aparitiei editiei in limba romana a romanului Labirint, Burhan Sönmez a avut generozitatea de a ne oferi un mesaj pentru cititorii din Romania: „In timp ce intreaga lume se confrunta cu epidemia Covid-19, cu totii simtim nevoia unei lumi mai bune si a unui viitor mai bun. Literatura este una dintre resursele care ne ofera puterea adevarului si a viselor. Intreaga lume este acoperita de nori intunecati. Incertitudinea si pesimismul sunt peste tot. Putem trece de aceste vremuri dificile cu lumina adevarului si a viselor. Pentru ca avem literatura si avem cititori.


La fel ca si Latife Tekin, Asli Erdogan, Kemal Vural sau Baris Biçakçi, Burhan Sönmez si-a inceput cariera literara dupa lovitura militara din 1980, fiind unul dintre autorii ale caror scrieri au denuntat consecintele acestei interventii militare violente si un critic fervent al regimului autoritar prelungit al presedintelui Erdogan.
In 1996, Burhan Sönmez a fost grav ranit in timpul unui asalt al politiei turce si a plecat in Marea Britanie pentru o perioada mai lunga de timp. A revenit in Turcia, fiind unul dintre militantii cunoscuti pentru drepturile omului si unul dintre sustinatorii valorilor democratice si liberale.

Romanul Labirint, o alegorie care exploreaza natura fracturata a individului intr-o societate suspendata intre un trecut bogat, complicat si un viitor incert, vorbeste despre puterea memoriei. Este o carte despre care autorul a marturisit intr-un interviu recent acordat presei britanice ca in scrierea ei a fost influentat de evenimentele politice la care a luat parte: „Cartea poate fi citita atat ca o reflectare a rolului memoriei in identitatea personala, cat si ca o alegorie a ceea ce se intampla daca o societate isi pierde legatura cu trecutul sau – sau o aminteste doar ca istorie”.
Solutiile morale sunt valide pentru indivizi, nu pentru mase. Ce vrem sa devenim? Un individ sau o piesa intr-o multime? Solutiile morale nu sunt menite sa rezolve probleme, ele sunt pentru noi, ca indivizi, doar teste care dau masura calitatii umane”, a completat Burhan Sönmez intr-un alt interviu.

Cartea spune povestea lui Boratin, un cantaret de blues care incearca sa se sinucida aruncandu-se de pe Podul Bosfor, insa se trezeste in spital, fara a-si mai aminti de ce-a vrut sa-si ia viata. Are doar amintiri disparate, fara legatura cu persoana lui si situate foarte vag in timp. ?tie ca Imperiul Otoman s-a prabusit si ca ultimul sultan a murit, dar n-are idee cand s-au intamplat aceste lucruri. Mintea lui e asemenea unui labirint prin increngaturile caruia rataceste neajutorat in cautarea iesirii. Intesat cu mici povesti borgesiene, romanul lui Burhan Sönmez isi pune cititorii in fata unei intrebari profunde: ce este mai eliberator pentru individ sau societate – sa-si cunoasca trecutul sau sa-l uite?
Editia romaneasca apare in traducerea din limba turca a lui Adal Hanzade.

Un roman ca un vis febril” (The New York Times), „o meditatie cerebrala asupra memoriei amintind de Albert Camus si Patrick Modiano” (Publishers Weekly), „o poveste care va starui in memoria ta mult timp dupa ce ai citit-o” (Book Riot), „o poveste provocatoare si frumoasa, demna de labirinturile fictionale ale lui Borges” (Literary Review – la fel ca si romanele anterioare ale lui Burhan Sönmez, si Labirint a fost intampinat cu recenzii elogioase de catre criticii de pretutindeni.  

Burhan Sönmez (n. 1965) a studiat Dreptul la Istanbul, unde a si profesat o vreme ca avocat. A colaborat la mai multe reviste si ziare, cu articole pe teme culturale si politice. A fost membru al Societatii pentru Drepturile Omului (IHD) si fondator al Fundatiei pentru Cercetare Sociala, Cultura si Arta (TAKSAV). In 1996 a fost grav ranit in timpul unui asalt al politiei turce si s-a refugiat pentru o perioada mai lunga in Marea Britanie.
In 2009 i-a aparut primul roman, Kuzey (Miazanoapte), urmat in 2011 de Masumlar (Pacate si inocenti, recompensat cu premiul Sedat Simavi, una dintre cele mai pretioase distinctii literare din Turcia). Cel de-al treilea roman al sau, Istanbul Istanbul, publicat in 2015, i-a adus Premiul EBRD pentru Literatura in 2018. Labirint, cel de-al patrulea roman, a fost publicat in acelasi an. Cartile sale au fost traduse in aproape 40 de limbi. In prezent, Burhan Sönmez isi imparte viata intre Cambridge si Istanbul.

 ________________________________________
In 2021, in colectia ANANSI. World Fiction vor aparea in jur de 40 de carti, lista incluzand majoritatea titlurilor recompensate cu cele mai importante premii literare ale anului trecut. Opera poetei Louise Glück, laureata Nobelului literar, va fi tradusa si publicata incepand cu acest an, alaturi de romanul The Discomfort of Evening semnat de scriitoarea olandeza Marieke Lucas Rijneveld, premiat cu The International Booker Prize, precum si de romanul Shuggie Bain de Douglas Stuart, recompensat cu The Booker Prize 2020.
ANANSI. World Fiction este cea mai recenta colectie dedicata traducerilor din literatura universala de pe piata de carte din Romania. Noul proiect editorial, coordonat de scriitorul si editorul Bogdan-Alexandru Stanescu, a fost lansat la finalul lunii septembrie 2020. Asezata sub semnul lui Anansi, zeul african al povestilor, colectia ANANSI. World Fiction include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicata literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spatiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reuneste eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicata memorialisticii si Anansi. Blues – seria poeziei.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate