Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Prima traducere în limba română din opera lui Louise Glück, laureata Nobelului literar din 2020
(Literatură)
Zilele acestea a plecat spre librariile fizice si online din intreaga tara primul volum din seria de autor dedicata poetei americane Louise Glück, castigatoarea Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 2020. Este vorba despre volumul Noapte credincioasa si virtuoasa, carte recompensata in 2014 cu National Book Award, aparuta in limba romana in traducerea lui Bogdan-Alexandru Stanescu in cadrul colectiei ANANSI World Fiction de la Editura Pandora M.
„Noapte credincioasa si virtuoasa (2014) a marcat o etapa noua in creatia lui Louise Glück, dupa ce scriitoarea isi adunase intreaga creatie poetica intr-o antologie masiva: Poems 1962-2012. Este un volum al ambiguitatilor, al eurilor care se dezvaluie in fata oglinzii vaste a noptii. Noaptea este fundalul pe care se desfasoara aventurile intelectuale ale acestor 24 de titluri distribuite in mod egal de-o parte si de alta a poemului Miezul noptii. Eul difuz care parcurge domeniul nocturn este generatorul ambiguitatilor, pentru ca pune la indoiala atat «realitatea», cat si limba menita s-o exprime. Ambiguitatea initiala, a eului care nu se poate desprinde din comunitatea celor plecati pe raul timpului si al noptii, se transfera in omofonii purtatoare de sens si simultan de contrasens. In volum exista si unele omofonii care nu au putut fi redate in limba romana, precum cea din titlu si din poemul omonim sau polisemii imposibil de redat. Sper insa ca am reusit sa «echivalez» austeritatea si ambiguitatile de substanta ale volumului”, a marturisit Bogdan-Alexandru Stanescu.

Considerata una dintre cele mai importante voci din poezia americana contemporana, LOUISE GLÜCK (n. 1943) este autoarea a douasprezece volume de poezie si a doua volume de eseuri. De-a lungul timpului  fost recompensata cu cele mai importante premii literare de peste ocean si din Europa: Premiul Nobel pentru Literatura 2020, Premiul Tranströmer 2020, National Humanities Medal 2015, National Book Award 2014, Premiul Bollingen 2001, Premiul Pulitzer 1993, National Book Critics Circle Award 1985.

Unul dintre motivele pentru care Glück s-a dovedit a fi o figura centrala a poeziei americane din ultimele cinci decenii este remarcabilul sau talent de a reabilita magia. In ciuda austeritatii dezabuzate, ea ramane o mare creatoare de magie. Nu este vorba aici despre optimism sau despre recuperare, in sensul conventional al cuvantului. Mai curand, pentru Glück si vocile personajelor sale, simpla supravietuire apare ca o minune fara pereche...
Ceea ce face ca Noapte credincioasa si virtuoasa sa fie un volum atat de puternic este inventivitatea cu care autoarea reactioneaza nu doar in fata propriei conditii de muritor, ci si in fata viziunii cu totul noi asupra lumii pe care si-o construieste.”
(The New York Times Book Review)

________________________________________
In 2021, in colectia ANANSI. World Fiction vor aparea in jur de 40 de carti, lista incluzand majoritatea titlurilor recompensate cu cele mai importante premii literare ale anului trecut. Opera poetei Louise Glück, laureata Nobelului literar, va fi tradusa si publicata incepand cu acest an, alaturi de romanul The Discomfort of Evening semnat de scriitoarea olandeza Marieke Lucas Rijneveld, premiat cu The International Booker Prize, precum si de romanul Shuggie Bain de Douglas Stuart, recompensat cu The Booker Prize 2020.
ANANSI. World Fiction este cea mai recenta colectie dedicata traducerilor din literatura universala de pe piata de carte din Romania. Noul proiect editorial, coordonat de scriitorul si editorul Bogdan-Alexandru Stanescu, a fost lansat la finalul lunii septembrie 2020. Asezata sub semnul lui Anansi, zeul african al povestilor, colectia ANANSI. World Fiction include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicata literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spatiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reuneste eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicata memorialisticii si Anansi. Blues – seria poeziei.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate