Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
7 februarie 2023
1741 • A aparut "Marele Hrisov al lui Constantin Mavrocordat"
1812 • S-a nascut Charles Dickens
1964 • The Beatles efectueaza primul turneu în SUA
Recomandări
Deschiderea expoziției „Nicolae Iorga - 150 de ani de la naştere”, la Muzeul Național de Istorie a României
(Istorie)
Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), in parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Universitatea din Bucuresti, Arhivele Nationale ale Romaniei si Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe anunta deschiderea expozitiei „Nicolae Iorga - 150 de ani de la nastere”. Evenimentul va avea loc joi, 13 ianuarie 2022, incepand cu ora 14:30, la sediul muzeului din Calea Victoriei 12, sector 3, Bucuresti, si se va desfasura cu respectarea normelor sanitare in vigoare.
Accesul se va face pe baza de invitatie.

Vernisajul va avea loc in prezenta domnului Sergiu Nistor, Consilier Prezidential - Departamentul Cultura, Culte si Minoritati Nationale din cadrul Administratiei Prezidentiale, a domnului Lucian Romascanu, Ministrul Culturii, a domnului dr. Ernest Oberländer-Tarnoveanu, Director general al Muzeului National de Istorie a Romaniei, a domnului prof. univ. dr. Andrei Pippidi, profesor emerit al Universitatii din Bucuresti si membru corespondent al Academiei Romane.

Cu ocazia Zilei Culturii Nationale, Muzeul National de Istorie a Romaniei il omagiaza pe marele savant Nicolae Iorga (1871-1940), la 150 de ani de la nastere, prin intermediul acestei expozitii ce pune in valoare un numar important de piese inedite donate de catre profesorul univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga, piese ce formeaza Colectia „Iorga-Pippidi”, devenita parte a patrimoniului national.

Inestimabila colectie este formata din documente si obiecte de patrimoniu ce vor fi expuse pentru prima data, precum: actul de nastere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale si diplomele de licentiat si doctor; cele mai importante diplome de doctor honoris causa primite de la marile universitati ale Europei; brevetele si medaliile conferite lui Nicolae Iorga de-a lungul vietii, de la cele romanesti, precum marele colan al Ordinului Carol I si marele colan al Ordinului Ferdinand I, la cele straine: Ordinul Legiunea de Onoare, in grad de Mare Cruce, Franta; Ordinul Mantuitorului, in grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, in grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, in grad de Mare Cruce, Lituania; Ordinul Sfantul Iacob al Spadei, in grad de Mare Cruce, Spania si multe altele.

Vor fi expuse: documente primite de catre marele istoric de la Familia Regala a Romaniei, de la regina Maria, de la principele Carol, viitorul rege Carol al II-lea, si de la principesele Marioara si Elena, precum si corespondenta trimisa de diverse personalitati sau oameni simpli; fotografii; tabloul Ecaterinei Iorga realizat de Rudolf Schweitzer Cumpana. Adunate si pastrate timp de decenii de catre istoricul Andrei Pippidi, aceste documente si obiecte de patrimoniu devin acum parte a patrimoniului national prin actul de cultura si generozitate facut prin donarea lor.

Alaturi de piesele Colectiei „Iorga-Pippidi”, in expozitie sunt prezente obiecte aflate in  patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei, precum toga de doctor honoris causa a Universitatii din Oxford; mobilier, dar si obiecte personale: ochelari, lupa, unul dintre condeiele lui Iorga, piese aflate in patrimoniul Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Romane; statul de personal al profesorului N. Iorga de la Universitatea Bucuresti, jiltul folosit de acesta in anii in care a fost rector al universitatii, piese aflate in patrimoniul Universitatii din Bucuresti, fotografii si documente din patrimoniul Arhivelor Nationale ale Romaniei si al Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.  

La 150 de ani de la nastere, viata, opera si activitatea lui Nicolae Iorga sunt parti structurale ale istoriei si patrimoniului national, iar expozitia de fata a fost realizata pentru a prezenta personalitatea si activitatea savantului Nicolae Iorga.


Expozitia va putea fi vizitata de miercuri pana duminica, intre orele 09.00 – 17.00, pana la sfarsitul lunii mai 2022.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate