Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Cu ocazia celebrării Unirii Principatelor Române, Muzeul Național de Istorie a României prezintă publicului o remarcabilă operă de artă semnată de Theodor Aman: „Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)”
(Istorie)
Muzeul National de Istorie a Romaniei expune cu prilejul celebrarii Unirii Principatelor – la 24 ianuarie - una dintre capodoperele aflate in patrimoniul sau, lucrarea pictorului Theodor Aman „Proclamarea Unirii”, cea mai reprezentativa creatie plastica ce are ca subiect Unirea Principatelor Romane din 1859. Capodopera a patrimoniului national si universal si simbol al Unirii Principatelor, lucrarea lui Theodor Aman va fi expusa in Sala Lapidarium a muzeului, in perioada 20 – 30 ianuarie 2022.
De asemenea, luni 24 ianuarie 2022, Muzeul National de Istorie a Romaniei va fi deschis pentru public, conform programului obisnuit de vizitare (09:00-17:00, cu ultima intrare la 16:15), iar accesul va fi gratuit pentru toate categoriile de vizitatori. Vizitarea se face in conformitate cu normele sanitare aflate in vigoare.

Unirea Principatelor a fost unul dintre momentele fundamentale ale istoriei Romaniei, gandita de fruntasii politici din cele doua tari romane: Tara Romaneasca si Moldova si realizata, printr-un artificiu politic si anume alegerea unui singur domn in ambele principate, la Iasi la 5 ianuarie si apoi la Bucuresti la 24 ianurie 1859, dovada a dorintei de unire. Colonelul Alexandru Ioan Cuza a fost cel prin care s-a realizat unificarea celor doua state romane, ramanand in istorie ca domnul Unirii.
Reprezentantii celor doua principate, adunati in Adunarile Elective, au inteles ca trebuie sa inlature orgoliile, interesele personale, pe cele politice si economice si ca se afla in fata unui moment istoric pentru natiunea romana, moment in care alegeau liber, fara ingerintele directe ale Marilor Puteri, un domn pamantean. Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza a inceput lungul proces de unificare statala si implinirea unui deziderat de veacuri al natiunii romane.

Theodor Aman (1831-1891) a fost primul artist roman modern, intemeietor al Scolii Romane de Arte Frumoase si cel care a creat o serie de lucrari istorice de mare valoare.

Lucrarea „Proclamarea Unirii” a fost finalizata in anul 1861, la doi ani de la unire, fiind inspirata dintr-o plansa tipografica cu portretele deputatilor alesi in Adunarea Electiva a Tarii Romanesti, plansa editata de D.I. Cerbureanu la scurt timp dupa actul istoric din 24 ianuarie 1859, dar a avut si alte informatii si surse de inspiratie.
Aman a pictat cele 61 de personaje ale compozitiei sale in jurul a trei mese acoperite cu catifea rosie. Figurile personajelor sunt realizate in detaliu, ceea ce a facut posibila indentificarea marii majoritati de catre dr. Cornel-Constantin Ilie, studiu  publicat in seria Capodopere ale Muzeului National de Istorie a Romaniei, volumul din anul 2019.

Cu talent si maiestrie scena alegerii pare in miscare, personajele sunt in picioare, discuta, scriu liste, se bucura, aclama sau dimpotriva sunt asezate, resemnate. Fiecare portret infatiseaza o stare de spirit, iar pe singura fereastra deschisa a salii patrund strigatele multimii adunate in fata Palatului Mitropoliei, locul de intalnire a Adunarii Elective de la Bucuresti. Parintele Mitropolit Nifon, presedintele Adunarii proclama alegerea domnului Tarii Romanesti cu unanimitatea voturilor exprimate, in persoana domnului Moldovei, Alexandru Ioan Cuza.


Opera de arta „Proclamarea Unirii” va fi accesibila publicului pana la sfarsitul lunii ianuarie, de miercuri pana duminica, intre orele 09:00-17:00.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate