Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
7 februarie 2023
1741 • A aparut "Marele Hrisov al lui Constantin Mavrocordat"
1812 • S-a nascut Charles Dickens
1964 • The Beatles efectueaza primul turneu în SUA
Recomandări
Actorul José Sacristán, laureatul Premiului Goya de Onoare 2022, în patru lungmetraje difuzate luna aceasta
(Cinema)
Institutul Cervantes difuzeaza in luna februarie o serie de patru filme care il au ca protagonist pe actorul José Sacristán, unul dintre cei mai prestigiosi si iubiti interpreti ai scenei spaniole, care urmeaza sa fie recompensat cu Premiului Goya de Onoare in cadrul Premiilor Academiei de Arte si Stiinte Cinematografice din Spania, programate pentru data de 12 februarie. Filmele vor putea fi urmarite pe canalul de Vimeo al Institutului, in fiecare zi de vineri, incepand cu ora 21:00, fiind accesibile cu acces gratuit timp de 48 de ore.
Prin aceasta serie de patru filme, Institutul Cervantes din Bucuresti se alatura recunoasterii si omagierii academice a figurii acestui interpret proteic, chipul si vocea cinematografiei spaniole din ultimele sase decenii. Ciclul de filme, selectionat de José Sacristán insusi, se concentreaza pe momentul istoric in care filmele respective au fost realizate, rolurile interpretate de indragitul actor demonstrand profundului sau pact artistic cu cinematograful, vazut ca instrument de dialog social si ca reflectare a dialogului cu patru generatii de cineasti alaturi de care si-a implinit destinul. Intreaga opera a lui José Sacristán, care a regizat, de asemenea, trei lungmetraje si mai multe productii de teatru, ne permite sa aruncam o privire asupra modului in care cinematografia spaniola a raspuns cerintelor de dialog social si estetic din cultura spaniola.  

Cariera profesionala vasta si de succes a lui José Sacristán a fost recunoscuta prin nenumarate de premii, printre care doua Premii Conchas de Plata la Festivalul de Film de la San Sebastian, trei Premii Sant Jordi pentru Film, trei Premii Feroz, un Premiu José María Forqué si cinci Premii Fotogramas de Plata, printre multe altele. In 2001, a primit Medalia de Aur pentru realizari deosebite in Artele Frumoase, iar in 2011, Asociatia Criticilor de Film din Argentina i-a acordat Premiul Onorific Condor de Plata pentru intreaga cariera. Un an mai tarziu, a primit Premiul Goya pentru cea mai buna interpretare masculina in rol principal pentru rolul sau din filmul lui Javier Rebollo, El muerto y ser feliz (Sa mori si sa fii fericit), pentru care a fost recompensat si cu a doua Concha de Plata.

Vocea sa inconfundabila si capacitatea de a intruchipa o multitudine de personaje fac din el unul dintre cei mai importanti protagonisti din istoria actoriei in Spania, el fiind o prezenta constanta in film, teatru, teatru musical si televiziune.  # Vineri, 4 februarie: Asignatura pendiente / Treburi neterminate (1977), de José Luis Garci

Filmul, povestea a doi tineri care se reintalnesc dupa ce au fost iubiti in adolescenta si ajung sa aiba o relatie sentimentala ascunsa din pricina regimului franchist, arata o serie de prime reflectii asupra problemelor morale grele ale lungii perioade de dictatura. Interpretarea avocatului care ii apara pe detinutii sindicalisti de catre Sacristán ilustreaza angajamentul multor contemporani ai sai in favoarea democratiei. Mai mult, incarcatura sa sentimentala si emotionala face un soi de bilant al tarelor lasate de dictatura asupra mentalitatilor, intr-un dialog interesant in intalnirea cu Elena – interpretata de Fiorella Faltoyano –, un breviar de amintiri si mosteniri pe care Sacristán il foloseste magistral.

# Vineri 11 februarie: Un hombre llamado Flor de Otoño / Un barbat numit Floare de toamna (1978), de Pedro Olea

Filmul, a carui actiune este plasata in timpul dictaturii lui Primo de Rivera (1923-1930), este povestea lui Flor de Otoño, un burghez anarhist cu viata dubla: una de avocat si alta de travestit intr-un cabaret din Barcelona acelor ani. Nu e necesara o analiza aprofundata pentru a recunoaste in aceasta povestire istorica de la inceputul secolului o revendicare clara a protestului politic impotriva dictaturii, dar si un sprijin pentru reprezentarea publica a altor sexualitati, interpretarea protagonistului de catre Sacristán fiind una dintre primele imagini ale unui personaj homosexual din cinematografia post-franchista.

# Vineri, 18 februarie: El muerto y ser feliz / Sa mori si sa fii fericit (2012), de Javier Rebollo

Road movie-ul lui Javier Rebollo, plasat in Argentina, urmareste un asasin bolnav care isi petrece ultimele zile insotind o tanara femeie si fugind de un urmaritor care vrea sa-l aresteze. In acest caz, interpretarea lui Sacristán creeaza un personaj credibil si dur, a carui umanitate este tesuta din dilemele morale ale profesiei sale, dar care reuseste sa impresioneze prin asumarea pe care o aduce cursei sale spre moarte. Rareori s-a vazut un rol atat de emotionant precum cea a lui Sacristán in acest film, mereu aproape de tinerii autori ai cinematografiei spaniole din acest nou secol, cum ar fi Javier Rebollo.
 
# Vineri, 25 februarie: Un lugar en el mundo / Un loc in lume (1992), de Adolfo Aristarain

Aceste este unul dintre filmele care, fara indoiala, au marcat o intreaga generatie de idealisti, reluand povestile de razbunare si nostalgie, posibilitatile de a schimba lumea, si mai ales, loviturile perfide ale lumii capitaliste. Poate ca, in ciuda faptului ca este o poveste spusa din si in Argentina, filmul a fost pe placul unui mare numar de spectatori din alte zone, care s-au recunoscut in ea. Personajul Andrada, interpretat de Sacristán, evolueaza de la profilul unui simplu geolog la cel al unui specialist trimis intr-o misiune care va schimba pentru totdeauna lumea protagonistilor. E urmarita, de asemenea, participarea protagonistului la viata unei familii care vrea sa schimbe legile mediului rural, o serie de personaje pe care Sacristán le indrageste atat de mult.
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate