Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 februarie 2023
1395 • Prima mentiune documentara a Cetatii Neamt
1809 • Se naste Felix Mendelssohn Bartholdy
1892 • Se naste Gheorghe I. Bratianu
1941 • Se naste Stefan Iordache
Recomandări
„Potemkiniștii”, în regia lui Radu Jude, are premiera mondială la Festivalul Internațional de la Cannes
(Cinema)
Scurtmetrajul „Potemkinistii” regizat de Radu Jude va avea premiera mondiala luna viitoare in cadrul celei de-a 75-a editii a Festivalului International de Film de la Cannes (17-28 mai 2022). Productia a fost selectata in programul Quinzaine des Réalisateurs, sectiune paralela a prestigiosului festival.
Filmul scris si regizat de Radu Jude porneste de la gestul de sfidare la adresa Rusiei facut in 1905 de marinarii de pe Crucisatorul Potemkin, care au primit azil politic in Romania. In 2021, un sculptor (interpretat de Alexandru Dabija) incearca sa faca o lucrare inspirata de acest eveniment.
Potemkinistii” este o comedie despre arta, istorie, memorie si cinema, descrisa de criticul de film Andrei Gorzo ca „o schita de Caragiale incrucisata cu un video-eseu de Mark Rappaport".

Alexandru Dabija si Cristina Draghici interpreteaza rolurile principale.

Producatorul scurtmetrajului este Ada Solomon, iar producator executiv, Diana Caravia. Imaginea este semnata de Marius Panduru, montajul, de Catalin Cristutiu, iar sunetul, de Titi Fleancu. Designul si mixajul de sunet sunt realizate de Marius Leftarache, costumele, de Ciresica Cuciuc, coafura si machiajul, de Bianca Boeroiu.
„Potemkinistii” este productie microFILM cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.

Radu Jude a mai fost prezent la Cannes, tot in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs, in 2014, cu „Trece si prin perete”, recompensat cu Prix Illy, mentiune speciala, dar si in 2013 cu scurtmetrajul “O umbra de nor”.
Regizor si scenarist, Radu Jude a castigat cu lungmetrajul sau de debut - „Cea mai fericita fata din lume” - premiul CICAE, la Berlinala 2009. In 2012, el a lansat lungmetrajul „Toata lumea din familia noastra”, prezentat in premiera mondiala in sectiunea Forum de la Berlinala. Pelicula „Aferim!” (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai buna regie. Ea a fost urmata de „Inimi cicatrizate” (2016), care a fost recompensata cu doua premii la Locarno IFF si pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, de documentarul „Tara moarta” (2017) si de lungmetrajul „Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari” (2018), primul film romanesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary.

In 2020, Radu Jude a fost prezent la Berlinala cu doua lungmetraje: „Tipografic majuscul” si „Iesirea trenurilor din gara”. Ambele filme au fost proiectate in sectiunea Forum a festivalului. Un an mai tarziu, s-a impus intre toate filmele din competitie cu „Babardeala cu bucluc sau porno balamuc”, recompensat cu Ursul de Aur. In acelasi an 2021, scurtmetrajul sau „Plastic semiotic” a fost prezentat in afara concursului la Festivalul de Film de la Venetia.
La editia din 2022 a Berlinalei, a fost selectat, in competitia de scurtmetraje, cu „Amintiri de pe Frontul de Est”, realizat impreuna cu istoricul Adrian Cioflanca.
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate