Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 septembrie 2023
Recomandări
Câștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, Finnegan Downie Dear invitat la Sala Radio
(Muzică)
Castigator al celebrului Concurs International de Dirijat Gustav Mahler, Germania. 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta in noua stagiune la Staatsoper Berlin (Opera de Stat din Berlin), este invitat la SALA RADIO sa dirijeze un frumos concert Beethoven/Schubert.
Nascut la Londra, absolvent al Universitatii din Cambridge si al Academiei Regale de Muzica, Finnegan Downie Dear a dirijat orchestre ca London Philharmonic Orchestra, Sinfonieorchester Basel, Filarmonica di Bologna si se va afla vineri, 18 noiembrie 2022, la pupitrul ORCHESTREI NATIONALE RADIO.

Il veti aplauda pe scena Salii Radio si pe cunoscutul pianist HORIA MIHAIL, solist al Orchestrelor si Corurilor Radio si protagonist al turneului national anual „Pianul Calator”, care va interpreta Concertul nr. 4 pentru pian si orchestra, semnat de BEETHOVEN. Dupa o prima auditie privata, premiera absoluta a lucrarii a avut loc pe 22 decembrie 1808 la Viena, cu Beethoven insusi ca solist, aceasta fiind de altfel ultima sa aparitie in aceasta ipostaza.

In partea a doua a serii de la Sala Radio veti asculta Simfonia nr. 9 in Do major  semnata de compozitorul austriac FRANZ SCHUBERT, care a marcat arta muzicala prin genialitatea sa, exprimata intr-un numar mare de lucrari create in doar 31 de ani de viata. Desi pana la trecerea sa in nefiinta foarte putine partituri i-au fost cantate sau publicate, Schubert este astazi recunoscut ca primul mare „poet” romantic in istoria muzicii.
Destinul lucrarii pe care o veti asculta la Sala Radio este unul inedit si  implica alti doi mari compozitori. La 10 ani ani dupa moartea lui Schubert, in 1838, in timpul unei vizite la Viena, Robert Schumann a primit o copie a partiturii din partea fratelui celui trecut in nefiinta, a apreciat foarte mult lucrarea si a adus creatia la Leipzig. Aici simfonia a fost interpretata pentru prima oara pe 21 martie 1839, sub bagheta lui Felix Mendelssohn.
 
In stagiunea 22/23, FINNEGAN DOWNIE DEAR va debuta la Staatsoper Berlin si va dirija la pupitrul ansamblului Staatskapelle Berlin. De asemenea, va debuta cu orchestre precum Camerata Salzburg, Deutsches Symphony-Orchester Berlin, Filarmonica din Baltimore, Orchestra Radioului National Polonez, Tokyo Metropolitan Symphony si va reveni la Orchestra Simfonica din Göteborg.
Printre angajamentele importante recente se numara London Philharmonic Orchestra, Hallé Orchestra - Manchester, Sinfonieorchester Basel, Filarmonica di Bologna, Borusan Philharmonic Istanbul si Orchestra Simfonica Nationala Coreeana. In stagiunile viitoare, va dirija noi productii de opera la Royal Opera House - Covent Garden si la Theater an der Wien. Experienta anterioara in opera include productii dirijate la Opera Nationala Poloneza, Deutsche Oper am Rhein, Opera Nationala Coreeana, Opera Regala Suedeza s.a.

Dupa 14 ani de studii in Romania, pianistul HORIA MIHAIL a urmat cursurile Universitatii din Illinois, obtinand diplomele de absolvire si de masterat in 1995. Dupa ce a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brasov in toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii. In afara scenelor din Romania, muzicianul a sustinut recitaluri si concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra s.a.
Horia Mihail este solist al Orchestrelor si Corurilor Radio si consilier pe probleme de cultura al Primariei Municipiului Brasov. Horia Mihail este, de asemenea, implicat in turneele anuale Pianul calator, Duelul viorilor, alaturi de Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, Flautul de aur, alaturi de flautistul Ion Bogdan Stefanescu si Vioara lui George Enescu la sate, alaturi de Gabriel Croitoru.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical - si LIVE online, pe site-urile celor doua posturi de radio.

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Salii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, va rugam sa consultati site-ul oficial www.orchestreradio.ro - sectiunea Bilete. Biletele sunt disponibile si in sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile si in magazinele Flanco, benzinariile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde in tara.
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate