Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
15 aprilie 2025
Recomandări
Cea de-a 8-a ediție Hoinar Festival are loc la Teatrul ACT și Ateneul Român
(Muzică)
Hoinar.Odyssey este editia cu numarul 8 a festivalului de muzica clasica organizat de Fundatia Centrul Roman de Muzica si exploreaza in 2025 tema calatoriei, privita ca o nevoie profund umana care misca, transforma si (re)defineste.
Fara a se feri de intrebarile grele si importante, festivalul revine pe scenele Teatrului ACT si Ateneului Roman intr-un concept mai indraznet ca niciodata care aduce impreuna muzica clasica, jazzul, sound-urile electronice, light-design-ul, teatru contemporan conceput special pentru acest context, un musical original si chiar o lucrare noua de literatura.

In deschidere: The Wanderer - un concert-spectacol semnat de David Gray, care aduce recitalul clasic de pian in plin mileniu III

Artisti romani si internationali colaboreaza pentru a aduce publicului din Romania o noua editie in perioada 15 - 20 mai care va include in program 5 spectacole, 5 dezbateri, 5 instalatii artistice si 3 ateliere si concerte cu elevi si profesori. Fiecare seara de festival va spune o poveste in care calatoria este agentul primordial, declansatorul conflictului, izbavitorul si judecatorul eroilor deopotriva.

Calatoria apare in vietile noastre sub numeroase forme si vorbeste adesea despre initiere si formare de caracter, despre sansa marilor intalniri care ne definesc ca adulti, despre parcursul mistic al sufletului aflat intre viata si moarte si, in cele din urma, despre rascrucile de drumuri unde gasim marile intrebari carora trebuie sa le dam raspuns, descoperindu-ne intr-un final pe noi insine. Anul acesta am pregatit spectatorilor o calatorie tumultoasa, o Odisee a redescoperirii de sine in care vom plange, vom rade, vom crede si vom simti impreuna. Dorim sa dam sansa unei vibratii artistice pline de emotie, curaj si revelatii.”, a spus despre editia a 8-a Florian Mitrea, fondatorul si directorul artistic al festivalului.

Evenimentul de deschidere va avea loc joi 15 mai, de la ora 19:30, la Teatrul ACT si poarta semnatura lui David Gray, pianist si designer de concept. The Wanderer este mai mult decat un concert de pian – este un concept inovator ce revolutioneaza experienta muzicii clasice. Prin asocierea cu un spectacol de lumini ce reflecta emotia transmisa de sunet si un soundscape de muzica electronica, The Wanderer aduce recitalul clasic de pian in plin mileniu III. Fiecare piesa muzicala este o etapa a unei calatorii initiatice: de la ratacirea in tumultul pasiunilor omenesti, la confruntarea cu propria umbra si, in cele din urma, la rascumparare si mantuire. Biletele au fost puse deja in vanzare: https://bit.ly/HoinarWanderer

David Gray

Muzica aleasa pentru acest spectacol – semnata de vizionari precum Franz Liszt si Johannes Brahms – a fost, la vremea ei, revolutionara. Cei doi compozitori au fost adevarate staruri ale epocii. Ambii si-au dorit ca muzica lor sa strapunga barierele sociale si culturale, ajungand direct la inima ascultatorului. The Wanderer duce aceasta viziune mai departe. Am gandit un concept care apropie muzica romantica de publicul contemporan, potentand energia sunetului printr-un design de lumini complex, viu, pulsand in armonie cu muzica. Valurile sonore vor fi dublate de valuri de culoare si vibratie, intr-un dialog senzorial continuu. The Wanderer este dedicat in special celor care nu au fost niciodata la un concert de pian clasic. Poate fi chiar prima lor intalnire cu o forma de arta ce continua sa emotioneze peste secole.”, a declarat David Gray.


David s-a impus ca un muzician extrem de creativ, activ intr-o gama larga de genuri muzicale, fiind interesat in egala masura de arta interpretarii, cat si de cea a aranjamentului muzical, construindu-si o cariera internationala bogata desfasurata in Europa, SUA si regiunea Australasia. A studiat pianul la Royal Academy of Music, a fost director artistic al Temple of Art and Music, un lant de spatii culturale, iar in prezent este membru al asociatiei American Theatre Organ Society.
Alaturi de David Gray si Florian Mitrea, artistii care vor urca pe scena pentru a da viata acordurilor de Liszt si Brahms sunt Daria Tudor - laureata cu premiul Best Young Artist of the Year la Festivalul international Art of the Piano – Cincinnati 2019, in prezent lector la Universitatea de Arte din Berlin si Barenboim Said Academy si Luca Rusu - tanar pianist care a studiat la Conservatorul Regal al Scotiei cu pianistul Graeme McNaught si a concertat alaturi de Orchestra Simfonica Bucuresti.

Daria Tudor - concert cameral Atenul Roman (c) Lavinia Cioaca

Luca Rusu (c) Larisa Balta

Florian Mitrea (c) Larisa Balta

In 2025, Hoinar Festival continua sa dezvolte latura educativa manifestata inca de la prima editie. Anul acesta propune doua proiecte-conexe: Hoinar.Crossroads - care aduce laolalta studenti ai facultatilor de arte in crearea de instalatii artistice care vor fi prezentate in festival si Hoinar.Side by side - care aduce artistii din festival fata in fata cu elevii a 3 scoli unde vor sustine ateliere si concerte umar langa umar.
Hoinar.Crossroads isi incepe calatoria chiar de sambata, 12 aprilie, cand 5 echipe formate din studenti de la Universitatea Nationala de Arte Teatrale si Cinematografice (UNATC) si Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti (UNMB) vor incepe sesiunile de mentorat menite sa se concretizeze prin 5 instalatii artistice care vor reflecta fiecare spectacol din programul editiei. Prima sesiune de mentorat consta intr-un masterclass online, despre storytelling prin teatru si muzica, sustinut de regizorul Michael Hoffman (realizator a numeroase lungmetraje, printre care The Last Station – 2009, cu Helen Mirren si Christopher Plummer, si The Best of Me – 2014, cu James Marden si Michelle Monaghan). Ceilalti mentori din cadrul programului sunt actrita si cantareata Sarah Gabriel si pianistul Florian Mitrea.

Programul complet al festivalului si mai multe detalii despre celelalte spectacole vor fi anuntate in curand. O retrospectiva a editiei de anul trecut, care a umplut salile in cele 4 seri de festival, poate fi vazuta aici: https://bit.ly/Hoinar2024

***

Public Ateneul Roman - (c) Lavinia Cioaca

Fondat in 2016 de pianistul de origine romana Florian Mitrea si organizat de Fundatia Centrul Roman de Muzica, Festivalul Hoinar reuneste atat o componenta educativa, cat si o componenta festivaliera de concerte, recitaluri si spectacole unice in Romania, propunandu-si sa aduca in lumina nu doar un repertoriu de muzica clasica special, in interpretari originale, ci si unii dintre cei mai promitatori artisti romani ce desfasoara cariere internationale, care merita descoperiti si de publicul din Romania.

***

Hoinar Festival este organizat de Fundatia Centrul Roman de Muzica, in coproductie cu Teatrul ACT, Filarmonica „George Enescu” si Radio Romania Muzical.

Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate