Acum niște ani |
23 decembrie 2024 |
|
|
Din 22 martie, ora 19.00: Radio România Muzical la Iași, pe frecvența 95.4 FM | | (Muzică) | Un moment mult-asteptat: debutul emisiei pe o noua frecventa pentru Radio Romania Muzical, unicul post romanesc dedicat muzicii culte, intr-un oras cultural de prima importanta al Romaniei – din 22 martie, ora 19:00, Radio Romania Muzical poate fi ascultat la Iasi pe frecventa 95.4 FM. | “Debutul emisiei Radio Romania Muzical pe o noua frecventa are insemnatate simbolica si vine intr-un moment in care consumul national de cultura se afla in punctul cel mai scazut, la nivel european. In acest context, in extinderea strategica a frecventelor Societatii Romane de Radiodifuziune, includerea unei statii de nisa precum Radio Romania Muzical a aparut ca un mod necesar de a deservi misiunea noastra publica si de a ne implica in solutionarea, prin folosirea uneltelor si statutului de care dispunem, unei probleme stringente: aceea de a genera cat mai multe contexte de apropiere
a publicurilor de produsele culturale in general sau pe care Radio Romania le dezvolta, le sustine, le promoveaza.” - a declarat Razvan Ioan Dinca, Presedintele Director General al Societatii Romane de Radiodifuziune.
Pentru a sarbatori alaturi de ieseni, Radio Romania Muzical a pregatit, alaturi de principalele institutii muzicale iesene, un festival care reuneste nume de rezonanta ale artei interpretative contemporane, artisti originari din Iasi, dar si artisti care reprezinta Radio Romania. Toate evenimentele pot fi ascultate in direct la Radio Romania Muzical.
Miercuri, 22 martie, ora 19.00, pianista Raluca Stirbat deschide oficial emisia Radio Romania Muzical la Iasi cu recitalul “De la Viena la Iasi” ce are loc la Casa Bals. Compozitori-simbol pentru Viena - Mozart, Schubert, Berg -, se alatura atat muzicii lui Franz Liszt – care in turneele sale a ajuns la Iasi in 1847 si a cantat chiar in cladirea ce adaposteste azi Casa Bals -, cat si muzicii lui George Enescu, quintesenta a talentului moldav. Raluca Stirbat s-a nascut si a inceput studiul pianului la Iasi; a continuat la Universitatea de Muzica si Arte din Viena, devenit orasul sau de adoptie. Raluca Stirbat este recunoscuta la nivel international atat pentru rafinata sa arta interpretativa, cat si pentru rolul sau determinant in cunoasterea si conservarea mostenirii lui George Enescu.
Joi, 23 martie, ora 19.00, violonistul Alexandru Tomescu, solistul-concertist al Orchestrelor Radio Romania, sustine in compania pianistei Iulia Toma recitalul intitulat “Salut d’amour”. Este salutul Radio Romania catre Iasi prin unul dintre artistii sai cei mai reprezentativi, dar si salutul Timisoarei, capitala culturala europeana in 2023, catre Iasi, prin pianista Iulia Toma, lector univ. dr. la Facultatea de Muzica si Teatru din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Un repertoriu eminamente romantic este propus la Casa Bals din Iasi, transmis in direct la Radio Romania Muzical. Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai relevanti si iubiti muzicieni romani ai momentului, impresioneaza cu o cariera in care se impletesc turneele Stradivarius, sustinute pe celebrul instrument Stradivarius Elder-Voicu, concertele cu orchestre de top si implicarea in cauzelor umanitare. Alexandru Tomescu este din 2018 protagonistul unei rubrici bilunare la Radio Romania Muzical, intitulata “Obiectiv-emotiv”.
Recitalurile de la Casa Bals sunt organizate in parteneriat cu Universitatea Nationala de Arte “George Enescu” din Iasi, cu sprijinul Casei de avocatura Vasile Deleanu si Dedeman.
Vineri, 24 martie, de la ora 19.00, Radio Romania Muzical transmite in direct concertul Orchestrei Filarmonicii “Moldova” din Iasi, avand-o solista pe pianista Alexandra Dariescu. Dirijor: Tiberiu Soare. In program: preludiu la actul al III-lea al operei Lohengrin de Richard Wagner, Concertul op. 16 in la minor pentru pian si orchestra de Edvard Grieg si Simfonia a IX-a Din Lumea Noua de Antonin Dvorak. Alexandra Dariescu, nascuta la Iasi, unde a si inceput studiul pianului, este in prezent unul dintre cele mai relevante nume romanesti la nivel international; o prietena a unicului post romanesc dedicat muzicii culte, ea a evoluat mai multe randuri pe scena Salii Radio de la Bucuresti, prima data, in 24 martie 2017, in cadrul unui concert cu care Radio Romania Muzical aniversa 20 ani de existenta. Aparitia Alexandrei Dariescu la Iasi este sustinuta de Rotary Club Pipera din Bucuresti.
Sambata, 25 martie, in direct de la Teatrul National “Vasile Alecsandri” din Iasi poate fi ascultat, de la ora 18.30, spectacolul de premiera, propus de Opera Nationala Iasi, pentru opera Trubadurul de Giuseppe Verdi. O galerie ilustra de solisti – soprana Cellia Costea, baritonul Alexandru Constantin, tenorul Florin Guzga, mezzosoprana Carmen Topciu, Corul si Orchestra Operei Nationale Radio evolueaza sub conducerea dirijorului David Crescenzi, intr-un spectacol semnat de regizorul Matteo Mazzoni.
Evenimentele din 22 si 24 martie pot fi urmarite in direct si la TVR Iasi si TVR Cultural.
************************************** Radio Romania Muzical, unicul post romanesc dedicat muzicii culte, implineste, in 24 martie 2023, 26 ani de existenta. Emisiunile sale servesc devizei postului “Muzica clasica pentru toti”: cea mai buna muzica a tuturor timpurilor, prezentata intr-un mod prietenos si accesibil pentru un public larg. Acoperind un spectru foarte larg de tematici specifice unui post dedicat muzicii culte si genurilor conexe, Radio Romania Muzical are un caracter de unicitate si prin transmisiunile directe internationale pe care le difuzeaza, preluate din reteaua EBU, fiind, de altfel, pe primul loc in lume dupa numarul acestora. Spectacole de opera de la Teatrul Metropolitan din New York, Scala din Milano sau Opera de Stat din Viena, concerte ale marilor orchestre europene, din cadrul stagiunilor curente sau din festivaluri de top, precum BBC Proms sau festivalul de la Salzburg, fac parte din oferta curenta editoriala Radio Romania Muzical. Mai mult decat atat, cele mai importante evenimente muzicale nationale pot fi ascultate in direct la Radio Romania Muzical: de exemplu, Festivalul International “George Enescu”.
In acelasi timp, Radio Romania Muzical este creator al unor proiecte de impact. Din 2010, a adus in spatii neconventionale “Asculta 5 minute de muzica clasica”, proiect care este din 2014 si program national in scolile din Romania. Din 2018, a initiat proiectul “Mostenitorii Romaniei muzicale”, program de promovare pentru tinerii interpreti care a primit premiul pentru proiecte muzicale la Gala MUSICRIT 2023, organizata de Uniunea Criticilor, Redactorilor si Realizatorilor Muzicali din Romania.
Radio Romania Muzical poate fi ascultat la Bucuresti pe frecventa 104.8 FM, regional pe frecventa Costila 97.6 FM, iar din 22 martie 2023, pe frecventa locala 95.4 FM la Iasi. De asemenea, emisia postului este disponibila pe site-ul www.romania-muzical.ro, care gazduieste o ampla arhiva de emisiuni, materiale de actualitate, precum si un domeniu dedicat compozitorilor si interpretilor romani.
.
| |
|
|
|
|