Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
„Anii”, roman esențial din opera lui Annie Ernaux, laureata Nobelului literar din 2022, tradus în limba română
(Literatură)
De curand, una dintre cele mai asteptate traduceri ale acestui an a plecat spre librariile fizice si online din intreaga tara. Este vorba despre editia in limba romana a romanului Anii, una dintre cartile esentiale semnate de laureata Nobelului literar din 2022, Annie Ernaux, si publicate in traducere in cadrul colectiei Anansi World Fiction a Editurii Pandora M.
Descris de scriitorul si scenaristul Emmanuel Carrère drept „una dintre foarte putinele carti cu adevarat mari din literatura contemporana”, romanul Anii (2008) a fost primit cu surprindere. Desi Annie Ernaux era deja de decenii intregi o scriitoare iubita si premiata, Anii a reprezentat, in multe feluri, un nou inceput: atat un volum de memorii al unei intregi generatii, dar si povestea unor oameni ce-si relateaza istoria unica. Anii este o rememorare a perioadei 1941-2006, realizata cu ajutorul senzatiilor trecute si prezente, al fotografiilor, cartilor, cantecelor, radioului, televiziunii, reclamelor, stirilor, totul contrastand cu insemnarile de jurnal adunate de-a lungul a sase decenii.

Cea care semneaza traducerea in limba romana a cartii este Madalina Ghiu, pe care cititorii o stiu de la volumul anterior semnat de Annie Ernaux, Pasiune simpla, publicat in cadrul colectiei Anansi. World Fiction impreuna cu romanul Confesiunea adolescentei (traducere de Vasile Zincenco), carte vanduta in peste 10.000 de exemplare in doar cateva luni de la publicare.

Acest «roman total», nascut la maturitate din surse compozite: insemnari de jurnal, studii sociologice, surse mass-media, ofera o felie generoasa de istorie – de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial, pana in pragul secolului XXI, un «hronic si cantec al varstelor» a milioane de oameni, care se inalta din ruinele razboiului, trec prin Les Trente Glorieuses, anii de glorie – 1945-1975, prin cei ai Razboiului Rece, asista la Caderea Zidului Berlinului, la faramitarea Imperiului de Est, la ascensiunea erei digitale, la prabusirea Turnurilor-gemene, la crize economice, la mondializare si liberalizare si la nenumarate evenimente planetare si se indreapta catre o societate avida de consum si de divertisment.
Adulate si uneori denigrate, cartile lui Annie Ernaux continua sa tulbure apele, sa suscite polemici, carora acordarea Premiului Nobel pentru Literatura in 2022 le-a dat un nou avant si, de cele mai multe ori, argumente fragile in fata unei opere magnetice, magnifice si de o onestitate dezarmanta
”, a marturisit Madalina Ghiu.   

Annie Ernaux (n. 1940) s-a nascut in Normandia, unde si-a petrecut copilaria si prima tinerete. A urmat studiile superioare la Rouen, Bordeaux si Grenoble. A fost, pana in anul 2000, profesoara de ciclu gimnazial secundar, construindu-si simultan o impresionanta cariera literara. A primit cele mai importante distinctii pentru literatura atat in Franta, cat si in strainatate (Premiul Marguerite Yourcenar, Premiul Renaudot, Premiul Strega, Premiul Formentor, Premiul Gregor von Rezzori), iar din luna octombrie a anului 2022 este laureata Premiului Nobel pentru Literatura. Este singura autoare a carei opera a fost publicata in prestigioasa serie Quarto a Editurii Gallimard timpul vietii sale. In colectia Anansi. World Fiction urmeaza sa apara Locul, Un tanar si Evenimentul.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate