Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Muzeul Național de Istorie a României participă la expoziția internațională „First Kings of Europe” ce se va deschide la Field Museum of Natural History din Chicago, SUA
(Istorie)
Muzeul National de Istorie a Romaniei este onorat sa anunte vernisajul expozitiei internationale First Kings of Europe, un eveniment cultural desfasurat la Chicago, in cadrul prestigiosului Field Museum of Natural History. Expozitia va fi deschisa aici in perioada 31 martie 2023 – 28 ianuarie 2024.
Expozitia internationala First Kings of Europe este rezultatul unui proiect cultural fara precedent, initiat in urma cu sase ani sub coordonarea Field Museum si este prezentata in trei destinatii - SUA (New York, Chicago) si Canada (Gatineau). Acesta reprezinta un demers cu totul aparte, de anvergura extraordinara, initiat de Field Museum (Chicago, SUA) in colaborare cu alte peste 25 de muzee din zona Europei de Sud-Est si Centrale. Aceasta expozitie internationala, prezentata in premiera in muzee nord-americane, reuneste peste 700 de artefacte arheologice preistorice de prima importanta din colectiile unor institutii muzeale din Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovenia si Ungaria.

Pentru Romania, coordonatorul proiectului expozitional este Muzeul National de Istorie a Romaniei, care colaboreaza in acest sens cu alte cinci institutii muzeale, anume: Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (Cluj), Complexul Muzeal National (Piatra Neamt), Muzeul Civilizatiei Gumelnita (Oltenita), Muzeul Olteniei (Craiova) si Muzeul Judetean Buzau. În cadrul expozitiei First Kings of Europe este prezentata, impreuna cu alte exponate din colectii muzeale din tarile amintite, o selectie de peste 90 de artefacte pre- si protoistorice – datand din perioada neoliticului, a epocii bronzului si pana in a doua epoca a fierului – provenite din colectiile muzeelor romanesti amintite mai sus.

Unul dintre cele mai aparte si speciale lucruri despre aceasta expozitie este colaborarea internationala care a facut posibila realizarea proiectului expozitional First Kings of Europe (Primii Regi ai Europei)”, afirma dr. William Parkinson, curator al Field Museum si al acestei expozitii. „Expozitia a fost realizata in parteneriat cu 11 tari, carora li s-au alaturat Statele Unite ale Americii si Canada, si 26 de muzee diferite. Multe dintre obiectele culturale nu au fost niciodata expuse in afara tarilor de origine, iar unele nu au fost expuse vreodata! Expozitia First Kings of Europe este un prilej unic de a vedea reunite aceste obiecte culturale”.

Sunt prezentate in expozitie o serie de descoperiri arheologice de prima importanta din Romania precum: „Soborul zeitelor” de la Poduri, tezaurul de la Moigrad (selectiv), tezaurul de la Brad, depozitul de obiecte din bronz de la Apa, tezaurul de la Sarasau, tezaurul de la Persinari (selectiv), tezaurul de la Hinova (selectiv), depozitul de obiecte din bronz si fier de la Tartaria (selectiv), inventarele mormintelor princiare getice de la Agighiol si Peretu (selectiv).

Tematica expozitiei exploreaza modul in care societatile agrare preistorice au evoluat catre cele mai vechi regate tribale din Europa. Cele peste 700 de obiecte culturale din expozitie dateaza din neolitic, epoca cuprului, epoca bronzului si epoca fierului. Cele mai semnificative artefacte prezentate se refera la unele dintre cele mai vechi inventare funerare de aur, seturi de podoabe din aur din depuneri cu caracter votiv, un coif getic din argint aurit si coroana de aur a unui principe trac, alaturi de alte capodopere ale artizanilor preistorici, precum armuri, arme, podoabe si unelte, dar si obiecte din ceramica si piatra.

Expozitia este structurata in 4 mari sectiuni: (1) Un teritoriu dinaintea regilor: perioada neolitica; (2) Prima epoca aurita: epoca cuprului; (3) Noi rute ale puterii: epoca bronzului si (4) Nasterea regalitatii: epoca fierului. Parcursul expozitional este dezvoltat printr-o scenografie aparte, care imbina etalarea obiectelor cu elemente grafice, video si audio.

Expozitia First Kings of Europe marcheaza un moment aparte de cooperare culturala intre state din America de Nord si Europa de Sud-Est, intr-un timp contemporan al unor oportunitati fara precedent de a explora noi perspective asupra inceputurilor istoriei in aceasta parte a lumii prin noi perspective.

Organizarea expozitiei este posibila in parte printr-un grant major acordat de National Endowment for the Humanities: Democracy demands wisdom. De asemenea, aceasta expozitie prezentata la Field Museum este posibila datorita sponsorului major Discover si sustinerii financiare asigurate de America for Bulgaria Foundation.

Expozitia este insotita de un catalog amplu ilustrat, editat de Field Museum of Natural History (Chicago) si publicat de UCLA Cotsen Institute of Archaeology Press. Volumul poate fi achizitionat on-line la adresa https://www.ioa.ucla.edu/first-kings-catalog.

In perioada imediat urmatoare vom reveni cu alte detalii despre aceasta importanta participare a unor muzee din Romania in cadrul acestei expozitii internationale cu tematica arheologica.

***

Pentru alte detalii, va invitam sa accesati:
https://www.fieldmuseum.org/exhibitions/first-kings-europe (informatii generale despre proiectul expozitional international First Kings of Europe pe website-ul Field Museum).


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate