30 de tineri artiști selectați pentru a primi bursa Tinere Talente oferită de Fundația Regală Margareta a României | |
(Muzică) |
Lansarea noii generatii de artisti si muzicieni prin programul national Tinere Talente. Romania are nevoie de arta. |
Fundatia Regala Margareta a Romaniei anunta numele celor 30 de bursieri selectati pentru a face parte din a 16-a editie a programului national Tinere Talente. Artistii vor fi sustinuti pentru dezvoltarea carierelor artistice in domeniile muzicii si artelor vizuale, oferindu-le o platforma solida pentru a explora si a perfectiona abilitatile creative intr-un mediu stimulativ si plin de oportunitati.
Oportunitati pentru tinerii artisti
Dintre 134 de aplicanti, cu varste intre 14 si 24 de ani, au fost selectati ca bursieri 15 muzicieni si 15 artisti vizuali, care vor beneficia, pe parcursul unui an calendaristic, de sprijin pentru a-si urma visurile artistice sub indrumarea unor personalitati consacrate din lumea artei. Acestia vor beneficia de burse individuale de pana la 2.000 Euro, sesiuni de mentorat, stagii de masterclass intergenerationale, training pentru dezvoltarea abilitatilor necesare performantei, precum si oportunitati de promovare in cadrul evenimentelor organizate de Fundatie si de partenerii sai. Tinerii bursieri studiaza la licee si universitati de arte si muzica din Bucuresti, Brasov, Suceava, Bacau, Timisoara, Iasi, Baia Mare si Galati.
Competitia pentru bursa Tinere Talente 2024 a fost acerba, datorata numarului mare de candidati, elevi si studenti ai institutiilor de invatamant vocational din intreaga tara, provenind din familii cu venituri modeste. Procesul de selectie a debutat cu analiza dosarelor din punct de vedere social, a continuat cu evaluarea, din punct de vedere artistic, de catre juriul format din specialisti, a fost finalizat cu anchete sociale, iar cei mai buni 30 de participanti la aceasta editie a programului au fost alesi.
Juriul a fost constituit din personalitati remarcabile ale mediului artistic si academic, care vor insoti bursierii si ca mentori pe parcursul proiectului: Verona Maier - pianist, Iulia Isaev - soprana, Tiberiu Soare - dirijor, Rafael Butaru - violonist, Emil Visenescu - clarinetist, Alexandru Matei – percutionist, la categoria Muzica clasica, si Carmen Apetrei - grafician, Ion Anghel - pictor, Ileana Dana Marinescu - artist vizual, Anca Boeriu - grafician, Sergiu Chihaia - artist vizual, la categoria Arte vizuale.
„Prezenta in juriul de acordare a burselor Fundatiei Regale Margareta a Romaniei este, de fiecare data, o experienta de neuitat. Este onoranta, provocatoare, necesita multa atentie, profesionalism, corectitudine si echidistanta. Responsabilitatea cu care “cantaresti” calitatile unui numar impresionant de copii si tineri artisti in devenire, pozitionarea lor corecta pe drumul evolutiei si previziunea etapelor de dezvoltare ulterioara a acestora, reclama din partea noastra o grija parinteasca sinonima cu dragostea. Dragostea, aceeasi energie benefica ce a generat aparitia Fundatiei si a perpetuat de-a lungul anilor, cu atata succes, desfasurarea tuturor proiectelor. Felicitari si urari de succes organizatorilor si bursierilor, cu speranta ca acestia din urma, se vor identifica, intr-o buna zi, cu cei mai valorosi artisti ai tarii”, declara domnul Emil Visenescu, clarinetist, membru al juriului la categoria Muzica.
Juriu la categoria Arte vizuale foto Anca Arambasa
„Am apreciat, deopotriva, parcursul bursierilor din anul precedent, cat si calitatile profesionale ale tinerilor care au aplicat pentru prima data in acest an. Alaturi de institutiile de invatamant artistic, noua generatie de bursieri vor gasi deopotriva, prin rolul asumat atat de elocvent de Fundatia Regala Margareta a Romaniei, un sprijin financiar, dar si o completare la educatia artistica asigurata prin mentoratele si evenimentele artistice organizate in cadrul bursei. Rolul de a dezvolta, perfectiona si promova, de-a lungul anilor, serii de tineri care doresc sa-si construiasca un viitor in domeniul artelor vizuale este un exemplu benefic si se constituie intr-un reper atat pentru societatea culturala romaneasca cat si pentru mediul socioeconomic, in conditiile dificile in care, astazi, un tanar isi poate gasi cu greu un parcurs in demersul profesional”, sustine si doamna Carmen Apetrei, grafician, membru al juriului la categoria Arte vizuale.
Fundatia Regala multumeste membrilor juriului pentru implicare si generozitate!
Romania are nevoie de arta!
Ajuns la al 16-lea an de existenta, programul national Tinere Talente a sustinut pana acum peste 410 de burse acordate tinerilor talentati, sustinuti, de asemenea, prin mentorat si promovare. Multi dintre ei au reusit performante extraordinare pe plan national si international, fiind laureati la prestigioase concursuri internationale, aplaudati si admirati astazi in capitalele culturale ale lumii pentru muzica si arta lor. Recunoscut de patru ori ca cel mai bun program de Arta si Cultura din Romania, la Gala Societatii Civile, proiectul creeaza oportunitati egale pentru artistii in devenire, oferindu-le sansa de a-si dezvolta potentialul, de a-si exprima talentul si de a-si indeplini visul, indiferent de contextul lor social.
Juriul la categoria Muzica si tineri talentati candidati foto Anca Arambasa
Tanar talentat candidat la categoria Arte vizuale foto Anca Arambasa
Tanar talentat candidat la categoria Muzica foto Anca Arambasa
Partener program: Kaufland Romania
Sponsori program: B&B Collection - Kultho, PPG Romania - Oskar, Dedeman, PEPCO Retail, Enayati Medical City, Ferrero Romania, Yardi Romania, EY Romania, Dove Romania, PSC Group, Casa Siqua, Easy Print Services, Emotion Philms Production, Foto Experience
Foto credit: Anca Arambasa
Despre programul Tinere Talente
Programul national Tinere Talente, derulat de Fundatia Regala Margareta a Romaniei, a debutat in anul 2009 cu scopul de a sprijini si promova tinerii artisti talentati care provin din familii cu venituri reduse si care au nevoie de sprijin financiar pentru a-si atinge adevaratul potential si a-si exprima talentul. Ceea ce diferentiaza programul Tinere Talente de alte proiecte care ofera burse este abordarea holistica, centrata pe dezvoltarea si afirmarea acestor artisti in devenire. Pe langa sprijinul financiar, tinerii primesc indrumarea unor mentori valorosi, pregatire prin masterclass-uri si au oportunitati de promovare foarte importante, toate acestea creand o platforma de lansare in cariera artistica. Pana in prezent, 410 de burse au fost acordate tinerilor talentati, aflati la inceput de drum, care studiaza muzica sau artele vizuale in licee si universitati din Romania, fiind ajutati sa-si depaseasca greutatile financiare si sa continue sa-si exprime valoarea artistica. În sustinerea bursierilor, au fost organizate 128 recitaluri si concerte, 82 de expozitii, 126 sesiuni de mentorat sau masterclass. De-a lungul timpului, 1.900.000 de euro au fost investiti in viitorul artistic al Romaniei. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.tinteretalente.org. Programul national Tinere Talente este sustinut de parteneri si sponsori, dar si prin donatii realizate prin SMS la 8864 cu textul ARTA, prin care publicul poate dona 4 Euro lunar, sustinand, astfel, bursele pentru tinerii talentati ai Romaniei.
*** Despre Fundatia Regala Margareta a Romaniei
Fundatia Regala Margareta a Romaniei a fost infiintata in 1990 de catre Regele Mihai I al Romaniei si Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei romane. Cu o activitate de 34 de ani, Fundatia Regala Margareta a Romaniei sprijina copii, tineri si varstnici prin interventii durabile, bazate pe schimbul de experienta si valori intre generatii. De-a lungul timpului, Fundatia s-a implicat in numeroase proiecte sociale, culturale si de sustinere a educatiei si talentului artistic. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.frmr.ro.
.
| |
|
|