Cele doua lucrari sunt interpretate de Norddeutsche Philharmonie Rostock, cea mai mare orchestra simfonica din Mecklenburg-Vorpommern, cu o istorie de peste 100 de ani, dirijata de Marcus Bosch, unul dintre cei mai apreciati dirijori germani care abordeaza programe cu o cuprindere stilistica larga, de la muzica baroca la cea contemporana. Solistul concertului pentru pian este Oliver Triendl, un pianist de talie internationala renumit pentru devotamentul sau pentru muzica romantica si contemporana. Repertoriul sau unic cuprinde 90 de concerte si sute de piese pentru pian.
Compus in 1952, Concertul pentru pian si orchestra a avut prima auditie si a fost distins cu premiul de stat, in anul urmator. El reprezinta un reper in evolutia lui Paul Constantinescu fiind si una dintre lucrarile sale cele mai populare. Baletul Nunta in Carpati a fost terminat in anul 1938 si a primit in acelasi an, Premiul National de Compozitie „George Enescu”. Fiind o lucrare comandata compozitorului de catre academicianul Dimitrie Gusti, in ea se regasesc motive din folclorul satului Fundul Moldovei – Campulung (Bucovina), culese de echipa condusa de binecunoscutul sociolog, etnolog, istoric, filosof si etician roman.
Paul Constantinescu este apreciat pentru echilibrul pe care il aduce intre traditia occidentala si identitatea muzicala nationala, includerea celor doua creatii ale sale pe un CD aparut in Germania reprezentand o dovada a pretuirii muzicii acestuia si a scolii componistice romanesti.
.
|