Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 decembrie 2024
Recomandări
Corale şi cutii muzicale de Diana Rotaru pe 8 martie, la Sala Radio
(Muzică)
Primavara aduce la Sala Radio un program generos cu muzica romaneasca, deschis in data de 8 martie cu un cadou muzical pentru publicul bucurestean si ascultatorii Radio Romania Muzical si Radio Romania Cultural, oferit de compozitoarea Diana Rotaru. Lucrarea „Corale si cutii muzicale” pentru orchestra va fi interpretata de Orchestra Nationala Radio sub bagheta dirijoarei Jessica Cottis.
Creatia compozitoarei Diana Rotaru (n. 1981, Bucuresti) exploreaza directii expresive diferite precum hipnagogia, folclorul imaginar sau umorul. A studiat cu Stefan Niculescu, Dan Dediu (UNMB) si Frédéric Durieux (Conservatorul National Superior de Muzica si Dans din Paris), avand sansa sa ii intalneasca, in cadrul unor diferite cursuri de vara pe Salvatore Sciarrino, Jonathan Harvey si Brian Ferneyhough, printre multi altii. I s-au acordat premii precum „Enescu” (2003 si 2005), ISCM-IAMIC Young Composer Award (2008) sau Irino Prize (Tokyo, 2004), precum si rezidente la Paris, Viena sau Winterthur. Este coordonator CIMRO si conferentiar in cadrul Departamentului de Compozitie al UNMB. Din 2019 este Presedinte al Sectiunii Romane a Societatii Internationale pentru Muzica Contemporana (SNR-SIMC) si director artistic al Festivalului MERIDIAN.

Compusa in anul 2005, “Corale si cutii muzicale” este construita pe alternanta dintre cele doua paradigme prezentate in titlu: pe de o parte, „coralele” – conglomerate armonice in diferite ipostaze a caror dezvoltare reprezinta evolutia „normala” a piesei; pe de alta parte, „cutiile muzicale” – continuum-uri melodice repetitive folosite ca insertii quasi-onirice, absurde, creand bizarul „non-expresiei expresive”,  altoite in temporalitatea piesei. Cele doua paradigme se suprapun in  culminatia dramatica a lucrarii. In final, reziduuri ale memoriei, crampeie din ce a fost, plutesc dispersate peste un gigantic acord-caleidoscop, in care fiecare sunet isi schimba periodic culoarea. Corale si cutii muzicale a fost distinsa cu Premiul „George Enescu” ex-aequo pentru lucrare simfonica.

Diana Rotaru

Urmatoarele concerte simfonice de la Sala Radio in care pot fi ascultate lucrari de muzica romaneasca sunt pe 22 martie 2024, ora 19.00, cand Orchestra Nationala Radio dirijata de Gheorghe Costin, solist Toma Popovici are in program Concertul pentru pian si orchestra de Paul Constantinescu, iar pe 5 aprilie 2024, ora 19.00, Orchestra Nationala Radio sub bagheta lui Cristian Orosanu prezinta in deschiderea serii C. Silvestri: Trei piese pentru orchestra de coarde, op. 4 nr. 2.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate